dools Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Witam, No więc tak: Mam Durona 1200 na płycie K7S5A... Opiszę co zrobilem od kupienia tej płyty (dosyć dawno): 1.wgrałem nowego nowszego orginalnego biosa z orginalnej strony ECS. 2.znudził mi się ten bios i wgrałem bios'a HoneyX wydanie dla ver.1.x-3.x (OC030327.zip oraz flasher aminf341.zip) 3.zainteresowalem się overlockingiem więc poczytalem se trochu i połączyłem L1 (wszystkie 5; parami :huh: ) 4.kombinowalem ze zmianami FBS... potem złączyłem mostek L5 (4 były już złączone; złączyłem 5. mostka [z 1,750v do 1,850v) 5.najszybciej jak działa na takim ustawieniu to FSB 124/124 (proc/pamięć) mnożnik 12x (fabrycznie) (Vcore 1,850v) 6.chciałem zmniejszyć mnożnik i podnieść FSB w tym celu zrobiłem: -przeczytałem trochu tego forum -próbowałem podnieść FSB (komp sie nie włączał) -przeciołem 2 mostki L4 (górne) i połączyłem 2 mostki (dolne) [łączenie klejem elektro-przewodzącym] 7.uruchamiem komputer i ... D*PA, mnożnik dalej taki sam (12x) [FSB wcześniej ustawilem spowrotem na 100] Moje pytanie: co zrobiłem źle ? napewno nie: -połączyłem mostki (są dobrze połączone sprawdzałem miernikiem) -złe mostki (robiłem według tego: http://www.ocinside.de/html/workshop/socke...p_painting.html ) -(chyba) mam odblokowanego proca bo na samym jego dole jest napisane 1999.. -mostki są raczej przecięte bo kroiłem je nożykiem do tapet i nawet łatwo poszło... Dobra moja konfiguracja kompa i modów i ogólnie wszystkiego: -128MB kości RAM noname PC133 -Płyta główna K7S5A ver.3.x bios na niej HoneyX (OC030327.zip oraz flasher aminf341.zip) -zasilacz 300W - CODEGEN -karta musyczne Creative Live 5.1 -karta graf. Gf4 MX400/400 AGP 8x 64Mb -karta sieciowa -modem jakiś syfny -temp procesorka około 39C (będzie lepsze chłodzonko wodne niedługo) -AMD Duron 1200Mhz w czasie zmiany mnożnika: -1,85v -FSB 100 -mnożnik 12x (niby jest 8x) -pozostałe mostki --> L6 wszystkie zwarte; L8 wszystkie zwarte; L5 pierwszy i ostatni zwarty Coś jeszcze? Sorry ale podobnego tematu nie udało mi się znaleźć (do admina --> wyszukiwarka jest syfna... te zabezpieczenia przed flodowaniem to też mi coś... a określona ilość znaków w wyrażeniu jest idiotyczna!! (nie można np. wyszukać L2 albo jak...) Czemu to nie działa (zmiana mnożnika...)? Czy do tego trzeba mieć jakiegoś drut-moda na płycie gł.?? jakieś zmiany zworkami?? jak tak to proszę o linka lub wytłumaczenie). Pozdrowienia Piotr PS.tylko nie mówcie że zasilacz syfny... :D PS2.To mój pierwszy POST :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 hej Co robisz zle ? 1.Mostki L1 musza byc połączone ! 2.Nastepnie odpowiednio musisz połączyc pozostale mostki tak jak to robiles(napewno dobrze?) jesli to nie pomoze to polacz tylko mostki L1 i zrob moda z tej stronki na mnoznik ale poprzez łączenie na plycie glownej pinow w sockecie np poprzez lutowanie plyty od spodu, dziala napewno bo sam to robilem na tej plycie P.S uwazaj na zasilacz ! :) pozdrawiam lukasrz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Radziłbym zrobienie popularnego drut moda na mnoznik zamiast lutowania :D . Co do tego ecs'a to daaawno temu wicisnąłem z niego 10x147 2-2-2 - 100% stabilnie ofkors - więcej mobo nie była wstanie zrobić :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Popieram wypowiedzi moich przedmówców.Łącz mostki L1 a potem drut mod: najlepszy najłatwiejszy i wogóle cacy.Nie musisz się bawić żadnymi nożami,ani lutownicą tylko robisz małe podkówki i wkładasz w socket POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 typowy drut mod jest troche ryzkowny ze wzgl iz drucik moze dotknac innych pinow i po procu, ja siebie lutowalem, ale fakt faktem drut mod dobrze zrobiony jest lepszy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Jak w podpse :) tylko łączenie l1, ołówkiem i tak działa juz ok 5 miesięcy. ale probowalem z piec razy zanim sie udalo, bez podnoszena napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dools Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 1.mostki L1 są na 99% połączone... mierzylem miernikiem i wogóle... (łączone specjalnym klejem elektroprzewodzącym posiadającym opór rzędu 0,01 ohma :D więc nie ma mowy o niekontakcie) 2.spróbóje drut-moda i dam znać 3.małe pytanko... jeśli mam drut-moda już załóżmy założonego :wink: to obojętnie jak mamy połączone mostki? Thx Podzdro PS. niech odpowie tylko jedna osoba i krótko (nie lubie jeśli post jest zaśmiecany nie na temat... Jak Ci sie udało ustawić timingi na najmnie!?? mi działa chyba 2:4:3 a już 2:4:2 nie chce :sad: (12x 100FSB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 1.mostki L1 są na 99% połączone... mierzylem miernikiem i wogóle... (łączone specjalnym klejem elektroprzewodzącym posiadającym opór rzędu 0,01 ohma :D więc nie ma mowy o niekontakcie) 2.spróbóje drut-moda i dam znać 3.małe pytanko... jeśli mam drut-moda już załóżmy założonego :wink: to obojętnie jak mamy połączone mostki? Thx Podzdro PS. niech odpowie tylko jedna osoba i krótko (nie lubie jeśli post jest zaśmiecany nie na temat... Jak Ci sie udało ustawić timingi na najmnie!?? mi działa chyba 2:4:3 a już 2:4:2 nie chce :sad: (12x 100FSB) 1417920[/snapback] L1 tylko musza byc polaczone ! co do timingow to masz kiepskie widocznie pamieci RAM do tego sdry, sprawdz czy to napewno 133MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dools Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 tak krótko bo ide spać... zrobilem drut moda... mnożnik 10x FSB największe jakie sie dało to 150/150...166/166 już nie :lol: Pozdro Dools PS.jutro chyba nie jade z koksem dalej :sad: ... moja temp. procja w wolnym od obciążenia (bios) wynosi 45C :sad: nommm musze sie to chłodzonko wodne zmontować PS2. pamiątki jadą na 100FSB chyba 2:3:3 albo coś takiego (cieńko) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dools Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 PS3. WSZYSTKICH NIEPRZEKONANYCH A MYŚLĄCYCH JUŻ O DRUT-MODZIE NAMAWIAM ICH DO TEGO (ale nic pod przymusem :sad:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 PS3. WSZYSTKICH NIEPRZEKONANYCH A MYŚLĄCYCH JUŻ O DRUT-MODZIE NAMAWIAM ICH DO TEGO (ale nic pod przymusem :sad:) 1418234[/snapback] namwiaj namawiaj, poczytaj w topicu o drut modzie jak padaly procki przez zle wykonanego drut moda :D padnie komus i dostaniesz po lbie ;) pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dools Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 dlatego napisałem nic pod przymusem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...