Skocz do zawartości
tomi1025

Walka Z 2x512 Twinmosa

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem 2x512 3200 TwinMos (tylko nie krzyczcie że to shit tanie były :) ) wrzuciłem na abita później przeczytałem że te dwie marki nie współpracują ze sobą wzorowo :-| , ale dobrej myśli odpaliłem kompa i wszystko działa jak powinno @ je do 230MHz przy timingach 2,5-3-3-8 i napięciu 2,8V odpala się windows gry chodza prime95 godzinke pochodził. Pomyślałem zapuszcze gold memory (podobno dobry do testów pamięci) wysypało masę błędów. No to do biosu i wszystko na standard jeszcze raz odpaliłem programik znów masa czerwonego, wyciągnąłem jedną kość gold memory bez błędów druga w singlu też przeszła bez błędów, zamieniłem kości do duala miejscami gold memory przy 2x512 nie wyświetlił ani jednego błędu w końcu :) . Wniosek z tego taki że jednak wszystko jest ok na linii Abit=>TwinMos trzeba tylko dobrze ustawić. Teraz mam pytanie ustawienia 230fsb i timingi 2,5-3-3-8 2,8V to za dużo chyba dla tych kości (zauważyłem że gry się wysypują po pewnym czasie, poprostu wita mnie pulpit windowsa) jakie macie rady

1. Zwiększyć napięcie do 2,9 na abicie to w zasadzie 3V, czy to bezpieczne dla ramu bez radiatorów?

2. Ustawić wyższe timingi? Zupełnie się na tym nie znam więc proszę o sugestie

3. Dać spokój z magistralą i ustawiać niskie timingi? Teraz mam 2-2-2-6 400 2,6V

3. Dać sobie spokój z kręceniem przez magistralę i jechać mnożnikiem (to raczej odpada)

Najbardziej podoba mi sie opcja 2 tyle że nie wiem jaki zestaw timingów stosuje się przy wysokim fsb proszę o pomoc w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostalem w swoje lapki Twinmosy 2*256 400MHz CL2.5 na kosciach M.tec Dual Channel Najpier wlaczam kompa z takotowaniem na ramkach 400MHz CL2.5-4-4-8 wszystko jest ok GoldMemory 6.64 nie wykrywa bledow wiec mysle sobie trzeba im zapodac nieco wieksze taktowanie daje 420MHz CL2.5-4-4-8 resetuje kompa patrze i ocza nie wierze wywalilo mi jakis blad CMOS przy botowaniu wiec resetuje czekam a tu nic czarny ekran wiec zresetowalem bios i wszystko wrocilo do normy

Jak dla mnie to te pamieci Twinmosa na kosciach M.tec to niezly badziew juz na 420MHz sypnely sie calkowicie co prawda nie podnosliem napiecia ale wczesniej mialen najtansze pamieci noname ktore bez zajakniecia przy CL3 wymiataly 450 MHz(bez podnoszenia napiecia) a dopiero przy wyzszych taktownianiach zaczynaly sie lekko sypac Nie wiem czy to ja trafilem na takie kiepskie kosci czy ogolnie ten typ tak ma ale odradzal bym wszystkim zakup tych pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moskil te twinmosy to nie jest znowu taki badziew :) moje idą na fsb 220 na timingach 2,5-3-3-8 na 2,9V troszke sie już grzeją na takim napięciu na 225 też szły tyle tylko że na 2,5-4-4-10 na 2,9V wiem że nie jest to fsb 250 ale to nie są pamięci do jakiś extremalnych wyczynów jak za tą kasę to dla mnie ok idą też na fsb 200 przy 2-2-2-6 ale wolę te 220 :D .

BTW zauważyłem coś dziwnego mój mobile idzie na szynie 200 na

2200MHz przy 1,55V, 2,3GHz na 1,65V,2400MHz przy 1,75V, 2500MHz przy 1,85V

na szynie 220 idzie na

2,3Ghz przy 1,65V, 2,4Ghz na 1,76V i nie moge uzyskać stabilności przy 2500Mhz nawet jak dam 1,9V

na 225

cięzko jest mi ustawić 2,45Ghz też ciężko o stabilność

Chodzi chyba o procek bo pamięci skanuje gold memory i 0 błędów.

Jest jeszcze jedna sprawa przy większych częstotliwościach mam wachania Vcore na zasilaczu moze to jego wina :?: Dodam że mam Chiefteca 360W DF czy to możliwe żeby nie mógł poradzić sobie z 2500Mhz 1GB ramu dyskiem 80 GB nagrywarka i radkiem 9100 @ na 260/520 czy to jednak wina procesora :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi