andy71 Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 witam;) od jakiegoś czasu mam problem z zainstalowaniem sterów od grafiki pod ubuntu 5.04 problem tkwi w tym ze cały czas wywala mi błąd ze mam włączone X-y:/ więc może ktoś mi pomoże i udzieli informacji jak je wyłączyć? szukałem już trochę i próbowałem czegoś takiego: 1)wylogować się 2)ctrl+alt+f1 3)zalogować się jako root 4)wpisać telinit 3 /lub init 3 5) sh NVIDIA..... /i tu wywala błąd/ jednak to nie działa:/cały czas sie rzuca ze są włączone X-y próbowałem już nawet polecenia kill ale to tylko wywoływało reset "iksow' byc moze pytanie wyda wam się banalne ale dla mnie absolutnie takie nie jest:/ jestem początkujący i dopiero zaczynam przygode z linuxem więc jeśli ktoś może pomóc to niec h zapoda jakimś pomysłem;)z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 wejdz przez failsafe czy cos takiego tam sie textowo logujesz, wpisujesz to costam instalacyjne. potem, aby wlaczyc iksy wpisujesz startx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy71 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 tak to robiłem w mandrake 10.1 ale w ubuntu nie ma przy logowaniu takiej opcji jak failsafe;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 spróbuj shutdown now, albo init 3 poszukaj w manach, powinno byc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy71 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 wybaczcie za kolejne lamerskie pytanie ale co to sa many? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 to jest taka pomoc :) wpisujesz w konsoli man <jakis program> i dostajesz opis tego programu, opcje , z ĸtorymi możesz go uruchomic i wiele, wiele więcej :) man jest to podstawowe narzedzie kazdego uzytkownika systemów unixowych. przykład: wpisz np man shutdown i poszytaj. prościej juz nie potrafie tego wytłumaczyć :) poczytaj troche o linuxie , to nie boli :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 A nie lepiej użyć kombinacji [CTRL] + [ALT] + [bACKSPACE] ?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) A ja tam zawsze ubijam je recznie poprzesz: 'killall X'. Jesli sa bardzo uparte to nawet 'killall -9 X' ;) A nie lepiej użyć kombinacji [CTRL] + [ALT] + [bACKSPACE] ??Przeciez ta kombinacja sluzy do zrestartowania x'ow ;) Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 ale jezeli gdzies tam w opsjach ma zaznaczone, ze x-y maja startowac automatycznie, to po wcisnieciu ctrl +alt+backspace moze dojsc tylko do restartu x-ow. z tego co pamietam w mandrejku tak bylo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elKuba Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 na moim debianie Xy wyłączam poprzez /etc/init.d/gdm stop gdm to menadżer logowania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 wez wpisz ps ax i skilluj odpowiedni pid, jakies X, manager Xow cos takiego ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) a ja tam sie w slacku zawsze loguje textowo :) dobrze, ze nie ma tam takich [ciach!]l jak w ubuntu Edytowane 1 Maja 2005 przez markollX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 no tak! im mniej wybajerzony system ,tym lepiej (dla mnie przynajmniej :) ) mniej bajerów=mniej komplikacji=lepsza/przyjemniejsza zabawa i nic nikogo nie wq tzn jest pełna kontrola nad systemem hehe :) czyli normalnie władza , że tak powiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) A nie lepiej użyć kombinacji [CTRL] + [ALT] + [bACKSPACE] ?? Przeciez ta kombinacja sluzy do zrestartowania x'ow 1419366[/snapback] Manual X'owy mówi, że nie do restartowania a do zatrzymania X-serwera. Jeśli jest włączony jakiś xdm, to i owszem dojdzie do restartu X. Zakładam, że chodzi o standardową instalację bez tweakowania ustawień. Używanie xdm to jak dla mnie żaden bajer a po prostu bardzo przydatna rzecz :-) Rozwiązaniem problemu będzie zatrzymanie procesu xdm, jak to już wcześniej sugerowano (/etc/init.d/xdm stop - ew. w miejsce xdm gdm lub kdm - nie pamiętam, jak to w Ubuntu zrobili). Można również killować, ale wtedy trzeba ubić proces xdm, bo inaczej X serwer będzie się uruchamiał w kółko bez końca. Edytowane 1 Maja 2005 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy71 Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 dobra problem rozwiązałem zatzymując xdm i ctrl+alt+backspace;) mam za to teraz inne pytanie otóż jeśli system ustawie aby startowal w trybie tekstowym to jak uruchomić dane środowisko graficzne?tzn standartowe jest KDE więc jak wpisze startx to uruchamia się KDE. a co wpisac aby uruchomić np. Xfce? lub gnome? /oba środowiska oczywiście zainstalowane/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 a spróbuij moze w /etc/inittab zmien domyślny run level na 3 - wtedy starujesz w konsoli (z tego co pamietam, to wygladac to ma tak id:3:initdefault: ) nie bedzie zabawy z x'ami, a gdy zainstalujesz co trzeba , to przywróć wczesniejsze ustawienia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 dobra problem rozwiązałem zatzymując xdm i ctrl+alt+backspace;) mam za to teraz inne pytanie otóż jeśli system ustawie aby startowal w trybie tekstowym to jak uruchomić dane środowisko graficzne?tzn standartowe jest KDE więc jak wpisze startx to uruchamia się KDE. a co wpisac aby uruchomić np. Xfce? lub gnome? /oba środowiska oczywiście zainstalowane/ 1420989[/snapback] man startx Może nie do końca elegancki ale szybki sposób: Trzeba w katalogu domowym użytkownika utworzyć plik .xinitrc i w tym pliku np.: #!/bin/shexec startxfceDla Gnome trza wklepać zdaje się gnome-session a dla KDE startkde. Po zapisaniu tego pliku po wpisaniu startx zostanie uruchomione to środowisko, które wybrałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...