dylus Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 wczoraj kolega poprośił mnie o przeinstalowanie win xp problem taki że po raz pierwszy spotkałem się z tym że systemu nie można zabotować z dysku instalacyjnego ponieważ bios nie ma funkcji botowania z cd rom tylko z dyskietki ponoć trzeba najpierw uruchomić dyskietkę startową win 98 a dopiero potem dysk instalacyjny xp ale dlaczego i skąd wźiąć taką dyskietkę czy to normalne przecież płyta była kupiona rok temu paranoja z tą płytą :mur: dzięki za pomoc pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielki_p Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) Miałem tą płytę a teraz jest u kuzyna. Na pewno dało się bota z cd zrobić. Może go dziś odwiedzę to Ci napiszę. A bios jest 6712v19 lub 6712v1A. Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez wielki_p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylus Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 pamiętam że miał komunikat ami bios coś tam coś tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Jak nie ma jak ma. Mam tą płyte w domu już długo. Bios nigdy niezmieniany jakiś stary nie wiem jaki. Jak sie wejdzie do niego to u góry pisze AMI Bios new setup utility-version 3.31A. Zobacz Advenced Bios Features/i tam jest Boot Sequency no i wybierasz, musi być cd-rom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylus Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 zar zak wczoraj spędziłem 3 godzinki w tym biosie i niestety w ustawieniach advanced bios features jest tylko bot flopy i nic więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Jaki dokladnie masz model tej plyty? O tak to powinno wygladac (lub podobnie) http://www.ssi.civ.pl/bios/bios_features_setup.php Opcje [First Boot Device] zmieniasz z Floppy na CDROM (naciskasz pare razy pgup (pgdown) az ustawi sie na CDROM lub tez naciskasz enter na danej opcji i wybierasz co trzeba. Opcja ta jest napewno dostepna bo byla juz w plytach z Super Socket 7 jak nie wczesniej ;-) No chyba ze u Ciebie ktos to zablokowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro830628 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) ja wtrące pare słow ponieważ bios nie ma funkcji botowania z cd rom tylko z dyskietki ponoć trzeba najpierw uruchomić dyskietkę startową win 98 a dopiero potem dysk instalacyjny xp nawet nie ma co próbowac tego ponieważ XP nie odpali sie z pod dosa!! taka informacja na przyszłość :D Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez Jaro830628 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 :arrow: Jaro830628 Czemu nie? Uruchamiasz smartdrv (inaczej instalacja bedzie trwala wieki) przechodzisz na cd do katalogu i386 i uruchamiasz WINNT.EXE i instalujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro830628 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 hmm tak nigdy nie próbowałem ! jak coś to walilem setup na literze cdromu i zawsze była kapa!tej aplikacji nie moza otworzyc pod dos! z ważywszy ze XP nie ma biosa to nie próbowałem inaczej sie do tego zabierac ! w końcu XP jest botowalny z cd romu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylus Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Jaki dokladnie masz model tej plyty? O tak to powinno wygladac (lub podobnie) 1418830[/snapback] prawdopodobnie to ta http://www.msi-computer.fr/index.php?page=...it=3&id_prod=89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRo2k Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Dziwne że nie masz tam tej opcji, mam tą plyta to ta opcja jest. Może spróbuj zaktualizować BIOS tej płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) No to sciagnij sobie ze strony MSI instrukcje do plyty, otworz ja i wyszukaj slowa boot i zobacz co znajdzie. Czy Twoja plyta ma zielony kolor laminatu? Jezeli tak to jest ten syfny OEM, naprzywozili tego smiecia z niemiec i teraz wszedzie to mozna kupic. Podaj numer identyfikacyjny bios widoczny na dole ekranu podczas startu biosu (ten z data) oraz wersje o ile jakas sie wyswietla. :arrow: MaRo2k Jak ma wgrac bios jak nawet nie wie, ktora dokladnie ma plyte? Jak ma OEM i wgra oryginalny bios to wszystko sie zepsuje. Edytowane 4 Maja 2005 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRo2k Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) :arrow: MaRo2k Jak ma wgrac bios jak nawet nie wie, ktora dokladnie ma plyte? Jak ma OEM i wgra oryginalny bios to wszystko sie zepsuje. 1425879[/snapback] Hmmm otworzy kompa i zobaczy DOKŁADNIE ? no chyba że ma tą zieloną wersje MSI KT4 rev. 2.0 EDIT: Podaje ci w co masz wejść w biosie z instrukcji jak tego nie bedziesz mieć to masz jakąś okrojoną wersje BIOS'a Wchodzisz w BIOS>Advanced BIOS Features>Boot Sequency I potem masz(a raczej powinieneś mieć) 4 linijki 1st Boot Device 2nd Boot Device 3rd Boot Device Try Other Boot Device I w tych pierwszych 3 linijkach bedziesz mógł ustwaić z czego ma najpierw startować Przypominam też że jak jest ekran POST możesz wciśnąć klawisz F11 i pojawi ci się tak zwane Boot Menu i tam będziesz mógł ustawić z czego najpierw ma komp startować Edytowane 4 Maja 2005 przez MaRo2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylus Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 No to sciagnij sobie ze strony MSI instrukcje do plyty, otworz ja i wyszukaj slowa boot i zobacz co znajdzie. Czy Twoja plyta ma zielony kolor laminatu? Jezeli tak to jest ten syfny OEM, naprzywozili tego smiecia z niemiec i teraz wszedzie to mozna kupic. Podaj numer identyfikacyjny bios widoczny na dole ekranu podczas startu biosu (ten z data) oraz wersje o ile jakas sie wyswietla. :arrow: MaRo2k Jak ma wgrac bios jak nawet nie wie, ktora dokladnie ma plyte? Jak ma OEM i wgra oryginalny bios to wszystko sie zepsuje. 1425879[/snapback] nie płyta jest normalna czerwona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) :arrow: dylus Prosilem o numer id biosu i gdzie on jest? Edytowane 5 Maja 2005 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRo2k Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) Dylus tak jak ci już pisałem na PW jaką masz wersję Live Update bo jeśli masz czerwoną MoBo to powinno bez problemu zaktualizować najlepiej sciągnij najnowszą z strony MSI EDIT: Chyba że ktoś zablokował tę opcje ale wątpie czy jest taka możliwość może zrób Clear CMOS i zobacz, a patrzałeś klawisz F11 wciśnąć na starcie ?(wtedy kiedy ci ekran POST wyświetla) powinno ci wyskoczyć Boot Menu Edytowane 5 Maja 2005 przez MaRo2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 :arrow: MaRo2k Jak sie chce to mozna wszystko zablokowac ale trzeba to zrobic przed wgraniem biosu wiec nie wiem czy komus by sie chcialo i po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...