Morris_Moore Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Witam, sprawa przedstawia sie tak: obecnie mam Abita BX-133 RAID i PIII 800, w mojej aktualnej plycie padlo srodkowe gniazdo do RAM'u, oprocz tego plyta sie pieprzy bo prawie przy kazdym uruchomieniu trzeba dociskac RAM i grafike. Postanowilem ja wymienic. I tutaj problem ktora wybrac, pragne jeszcze wspomniec ze za kilka miechow chcialbym w ta plytke wsadzic Tulipana, takiego powyzej 1ghz, wiec wezcie takze pod uwage zdolnosc do o/c. Bardzo prosze o opinie i wyjasnienie dlaczego ta a nie inna. Kandydaci: 1. Asus TUSL2-C Intel 815EP specyfikacja: Gniazdo procesora Socket 370 Obsługiwane procesory Pentium III, Celeron Chipset Intel 815EP Typ obsługiwanej pamięci SDRAM PC133 / PC100 Ilość gniazd pamięci 3 Maks. pojemność pamięci 512 MB Złącze AGP 4x Ilość złączy PCI 6 Inne złącza 1x CNR Standard kontrolera ATA (ilość kanałów) ATA/100 (2) Obsługa Raid nie Karta sieciowa nie Karta dźwiękowa nie Karta graficzna nie Porty zewnętrzne 2x PS/2, 2x COM, 1x LPT, 2x USB Standard płyty ATX Szerokość (mm) 208 Wysokość (mm) 305 Inne cechy złącze Asus iPanel Akcesoria USB Bracket Regulacja napięć z poziomu BIOS tak Regulacja FSB z poziomu BIOS tak Regulacja mnożnika z poiozmu BIOS tak Cena: 444zł (Komputronik) 2. Gigabyte GA-6OXT-A Intel 815EP specyfikacja: Gniazdo procesora Socket 370 Obsługiwane procesory Pentium III, Celeron Chipset Intel 815EP Typ obsługiwanej pamięci SDRAM PC133 / PC100 Ilość gniazd pamięci 3 Maks. pojemność pamięci 512 MB Złącze AGP 4x Ilość złączy PCI 5 Inne złącza 1x CNR Standard kontrolera ATA (ilość kanałów) ATA/100 (2) Obsługa Raid nie Karta sieciowa nie Karta dźwiękowa tak (AC'97) Karta graficzna nie Porty zewnętrzne 2x PS/2, 2x COM, 1x LPT, 2x USB, Audio Standard płyty ATX Szerokość (mm) 191 Wysokość (mm) 305 Inne cechy @Bios, EasyTune III, STR Cena: 339zł (Komputronik) 3. Abit ST-6 nie udalo mi sie znalezc specyfikacji ani fotki :? 4. Gigabyte GA-6VTXE-A specyfikacja: Socket 370; chipset VIA 694T - VT82C694T/VT82C686B; obsługa CPU Intel Pentium3/Celeron370; FSB 66/75/83/100/112/124/133/140/150; obsługa pamięci SDRAM PC133; karta dźwiękowa AC97 2-kanałowa; Ultra DMA 33/66/100; 5x PCI v2.2 32-bit; 1x AMR (Audio Modem Riser); 1x ISA 16-bit; 2x USB; Cena: 264zł (Gral) 6. MicroStar MS-6309 VIA694T FCPGA Tualatin U/100 Sound ATX specyfikacja: Chipset: VIA VT82C686B Typ gniazda procesora: Socket 370 Obsługiwane procesory: Intel Pentium III/Celeron Szyna systemowa [MHz]: 66/100/133 Obsługiwane pamięci: 3 x DIMM, max 1.0 GB Złącza: 1 x AGP 4X, 6 x PCI, 1 x CNR Porty: 4 porty USB, 1 port podczerwieni IrDA Obsługiwany tryb ATA: ATA/100 Zintegrowana karta muzyczna: zgodna z AC'97 Standard i wymiary: ATX 305mm x 210mm Cena: 322 zł (Sirius) pozdr, Morris :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 mam i kandydata nr. 7 obsluguje DDR i SDRAM ale jak ktos kiedys powiedzial 'co jest do wszystkiego to jest do niczego', anywany specyfikacja: ECS P6S5AT (SiS-635T) Gniazdo procesora Socket 370 Obsługiwane procesory Pentium III, Celeron Chipset SiS 635T Typ obsługiwanej pamięci DDR266 / DDR200 / SDRAM PC133 / SDRAM PC100 Ilość gniazd pamięci 2x DDR, 2x SDRAM Maks. pojemność pamięci 1.0 GB (DDR), 1.0 GB (SDRAM) Złącze AGP 4x Ilość złączy PCI 5 Inne złącza 1x AMR Standard kontrolera ATA (ilość kanałów) ATA/100 (2) Obsługa Raid nie Karta sieciowa nie Karta dźwiękowa tak Karta graficzna nie Porty zewnętrzne 2x PS/2, 2x COM, 1x LPT, 2x USB, Audio Standard płyty ATX Szerokość (mm) 235 Wysokość (mm) 305 Cena: 241zł (Komputronik) [cos tanio :? ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 DDR pod pIII. Albo cos przestałem albo to niezły wałek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 tez sie zdziwilem ale widac ze na plycie sa 2 rodzaje gniazd :? sam nie wiem co o tym myslec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 tez sie zdziwilem ale widac ze na plycie sa 2 rodzaje gniazd :? sam nie wiem co o tym myslec Moze i da sie łozyc ddr tylko to raczej nic nie da. Chociaz dla mnie to zbyt podejrzane a co do płyty pod pIII to ten abit jest dobry tylko podobno sa problemy z kondensatorami ale to musi sie wypowiedziec ktos kto miał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 kup sobie płytke ASKA Via Apollo Pro 133A (chipset Via694X oraz south brigde VT82C686B) Sam mam taką :) heh a oto specyfikacja: Socket 370 5x PCI 1x AGP (2x i 4x) 1x AMR 1x IsA trzy miejsca na pamiec DIMM (Pc-100 i PC-133) UDMA 33/66/100 Ac 97 Sound 4x USB max. 1,5GB RAM On-board Creative Sound Supports SMM, APM, ACPI PC Health Status w BIOSIE Voltage Regulator Modules w BIOSIE fsb od 66MHz do 133MHz regulowany z BIOSU i chyba wszystko podałem fotki niestety nie miałem możliwości zamieścić :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ja bym wziol pozycje pierwsza asusa moj qumpel go ma i spisuje sie mu bdb! Tylko często te właśnie modele Asusow psują się (wada fabryczna), ale jak sie trafi na dobry egzemplaż to działa super! Tylko jakoś bardzo drogo! Poszukaj napewno widziałem gdzieś tą płytkę taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3X3R Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ja polecam MSI 6337 LE5 na 815ep - super stabilna i wydajna 6xpci , agp 1x2x4x , 3xdimm max 512 mb i oczywiści obsługuje tulipanki . Tylko jedna rzecz denerwuje mnie w tej płycie, mianowicie dzwięk <-- MAKSYMALNY SHIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ASKA górą !!!!!!!!!!!! :) heh :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 8O 8O nie wiem moze to ja sie z choinki urwalem, ale nie znam nawet takiej firmy, ba nawet o niej nie slyszalem :oops: moze masz jakis link do strony producenta/sklepu internetowego gdzie ta plyte maja? zazyles mnie DA VINCI 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 morris imho nie bierz zadnego ecsa ani zadnej firmy krzaka, kluczowa sprawa na plytach sa mostki a reszta parametrow to dodatkowe szczegoly, ep815 jest juz dosyc leciwy pamietaj, proponuje poczytac kilka recenzji porownawczych mostkow plyt ktore podales i moze nawet wtedy sam sobie odpowiesz na pytanie ktora plyta jest najlepsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ja mialem niedawno przez 2 lata asusa cusl2-c po tym jak dostalem nowego procka przesiadlem siena asusa tusl2-c normalnie plyta marzenei chodzi mi fsb 170!!!! a to chyab dosc sporo jak sadze predkosci miodzi stabilnosc tesh po podniesieniu napiecia 33 do 3.7 ktos spawdzal ze jakies sygnaly blizej jakis bram cosik takiego mowil ze chodzi o to ze plyta ma mniejsze mozliwosci na jakies bledy komp chodiz tygodniami pod winda i niec sie nei dzieje to napiecie zmienia sie takze na PCI i AGP i chipsecie mozliwosci ma przeogromne mozna podlaczyc asus ipanel 3 wentyle masz 6pci full innych rzeczy ktore sa dla mnie oczywiste na allegro za 200-250 mozesz dostac aha jeszcze jedno ona jest prawie neizniszczalna zalalem ja woda dostala srubokretem niby powinna poleciec a dziala i to szybko na prawde warto ja koopic jezeli myslisz o podkrecaniu na fsb powyzej 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 i820 i rdram - widzialem ostatnio gigaajta plyte taka za 90 zeta ale wydajnosc taka sama z rdram i bez nich 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Jesli chodzi o procki Intela to najlepiej sie one spisuja razem z plytka wlasnie na chipsetach Intela .Wystrzegaj sie SiS'ow to samo dotyczy plyt na ukladach VIA (wolniejszy kontroler pamieci).Bierz Abit'a albo Asusa.a jesli chodzi o polaczenie P3 i DDR to raczej nieudana konstrukcja......i jeszcze jedno NIE DOTYKAJ i820 - to najbardziej zrypany chipset Intela !!![/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Bierz albo Abita ST6 albo ASUSa TUSL2-C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 jeśli by porównywać wszystkie te płyty, to ta ASKA o której mówiłem ma od niektórych lepsze możliwośi :) !!!!!!! Zgodze sie z tobą, firma nie jest znana w polsce, gdy dostałem płyte pierwszy raz o niej usłyszałlem ale jak dotąd płytka bardzo dobrze sie spisuje :) A jesli o firme na twojepc.pl jest opis GF4 Ti też nieznanej firmy na rynku graficznym a mianowicie Point of Viev, firma nieznana, przynajmniej przeze mnie a karta bardzo dobra!!!!!!!! NIEZNANE nieznaczy NIEDOBRE Ponoć ASKA produkuje również karty graficzne, ale jak dotąd niewidziałem takowych :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...