Skocz do zawartości
NeuroPL

Jaka Karta Na Pcie Będzie Porównywalna Do..

Rekomendowane odpowiedzi

eee nie wiem po co ty ciagle piszesz, ze jestes zadowolony ze swojego radka lolq jak jestes to juz badz, a nie prowokuj ludiz do awantury.

Pozdrawiam.

1424903[/snapback]

EEE bolku a co nie moge sobie pisac nikogo nie prowokuje chyba tylko tych nerwowych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok strzelmy sobie :piwo: i zakonczmy te wojny ati vs nVidia... :rolleyes:

1424913[/snapback]

Piwo z checia ja stawiam a z toba to sie nawet nie mam zamiaru klocic bo po co?? Nic do ciebie nie mam. ZDRÓWKO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka, ale tego artykułu to ja niepisałem tylko @pcmax - nie chce mu psuć reputacji !!

Dzięki że wierzysz, przynajmniej 1.

A co do karty kumpla to to był Pixelview FX 5900XT Golden Sample kręcona do 420/820 czyli nie aż tak wysoko i jednak wyniki były takie jakie napisałem wyżej. Może on ma jakiś feralny model albo co  :blink:  A co do tego że mam 30FPS w Far Cry w V.High to mogę zaraz wam screeny zapodać. A w NFSU serio nie mam zwiechów na mojej karcie !! Tak samo jak niewierzycie w to że mam 30 w Far Cry  :angry:  No to ja już tu się nie będę wypowiadał bo sobie reputację zepsuję totalnie  :wink:  Chyba że ktoś by chciał konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie to spoko.

Pozdro

EDIT:

Coś ci neipasi z moim o/c ????  :angry:  :angry:  :angry:  Zobacz lepiej na siebie te 3.0 @3.3 !!  :lol:  Zobacz co ja mam na MAX !! Bo teraz to jest lightowo bo niemam po co proca męczyć !! A jak byś zobaczył mojego siga to sobie zobacz też o ile jest rdzeń podkręcony na grafie !! To tyle więcej się niewypowiadam. Synek sie ze mnie leje ze niby jestem najgorszy overlocker a sam ma proc kręcony 300Mhz i świeci !! Narazie wszystkim !!

1424839[/snapback]

kolego ja mam do d*** pamięci więc nie podniecaj sie, moge zastosować dzielnik ale po co bo jak nie kręcisz ram razem z procem to do d*** robota, nie chce już zaczynać ale udawałeś cwaniaka i dalej udajesz i podnieta bo masz 18xx na 3dmark 05 a mnie to zabardzo nie obchodzi no i co ty masz na "MAX-a" wykręcone to lepiej zachowaj dla siebie bo widać na syg. a wiesz chociarz ile osób ma o wiele więcej wyciągniete z kompa, raczej w elicie nie jesteś...... to tylko odpowiedź nie prowokacja B)

KONIEC WOJNY :) prosze o coś sensownego a piwo to OKOCIM ALBO TYSKIE :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Jak iwdać jednak powyzej 30 FPS jest możliwe na Radku 9550. I przypomian, ja mam tylko celinę D i tylko 512 ramu :wink: I koniec wojny. Teraz czekamy jeszcze na wynik 9800 Pro, który powinien być tutaj najlepszy i temat skończony :rolleyes:

Do @surix, ja niemówiłem że mam extreme O/C ale mam lepszy od ciebie więc dlatego tak odpisałem :D A teraz skonczmy się kłócić i sobie łyknijmy piwka :lol:

Pozdro 4 ALL

Do posiadaczy 5900XT i reszty kart graficznych NV i Ati :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Jak iwdać jednak powyzej 30 FPS jest możliwe na Radku 9550. I przypomian, ja mam tylko celinę D i tylko 512 ramu  :wink:  I koniec wojny. Teraz czekamy jeszcze na wynik 9800 Pro, który powinien być tutaj najlepszy i temat skończony  :rolleyes:

Do @surix, ja niemówiłem że mam extreme O/C ale mam lepszy od ciebie więc dlatego tak odpisałem  :D  A teraz skonczmy się kłócić i sobie łyknijmy piwka  :lol:

Pozdro 4 ALL

Do posiadaczy 5900XT i reszty kart graficznych NV i Ati  :ploom:

1424971[/snapback]

Ej no musialbym 5 plyt(wiec raczej jutro) instalowac i bedzie to test na barton 2600+ nestety nie moge podkrecic bo zasilke mam codeshita 300w(komp przy 2800+ sie wylacza) i 2x256 geil 333

ps. mam radka podkrecic??

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś mógł to zrób an niepodkręconym i na kręconym a jak nie będziesz miał dużo czasu to od razu na kręconym - ale jeśli jesteś pewny że zasilacz wytrzyma :ph34r:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś mógł to zrób an niepodkręconym i na kręconym a jak nie będziesz miał dużo czasu to od razu na kręconym - ale jeśli jesteś pewny że zasilacz wytrzyma  :ph34r:

Pozdro

1425013[/snapback]

Zasilacz wytrzyma podkrecona grafe spokojnie tylko kreconego proca nie wytrzyma potem najwyzej wyniki poprawie jak sie dorobie Topowera p6:)

wyniki beda dzisiaj :D Sam nie moge usiedziec bo jestem ciekaw.

EDIT komp odmawia posluszensta ale do jutro dam rade.(jakies zwiechy chwilowe itd.) choc patrzac na config suchego jastrzebia raczej go nie pokonam 2500mhz i 1gb ramu robi swoje.......

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Vectra

Zasilacz wytrzyma podkrecona grafe spokojnie tylko kreconego proca nie wytrzyma potem najwyzej wyniki poprawie jak sie dorobie Topowera p6:)

wyniki beda dzisiaj :D Sam nie moge usiedziec bo jestem ciekaw.

EDIT komp odmawia posluszensta ale do jutro dam rade.(jakies zwiechy chwilowe itd.) choc patrzac na config suchego jastrzebia raczej go nie pokonam 2500mhz i 1gb ramu robi swoje.......

1425026[/snapback]

codeshit nie wytrzyma kręcenia r9550 wiem bo sam tak miałem, przy tym shicie po podkręceniu rdzenia na 400 komp sie wieszał nawet w windzie, dopiero po kupnie 420W Chieftec'a rdzeń bez problemu szedł na 470, jednak chłodzenie zainstalowane na nim nie wyrabia i mam ustawione na 450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

codeshit nie wytrzyma kręcenia r9550 wiem bo sam tak miałem, przy tym shicie po podkręceniu rdzenia na 400 komp sie wieszał nawet w windzie, dopiero po kupnie 420W Chieftec'a rdzeń bez problemu szedł na 470, jednak chłodzenie zainstalowane na nim nie wyrabia i mam ustawione na 450.

1425166[/snapback]

Ale ja krece swojego radka(9800pro) z 380 na najwyzej 425(rdzen) powyzej sa artekakty.

Wiesz to jednak co innego zawsze chyba tak jest, ze te slabsze karty mozna bardziej podkrecic.

A jak myslisz VECTRA jak zmienie zasilke to jest mozliwosc zwiekszenia mzoliwosci podkrecenia wyzej wymienionego radka czy to juz tak jest ze przy 425 sa artefakty. Chlodzenie mam firmowo zalozonego ICE-Q od HISA. Czekam na twoja opinie. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIERWSZE WRAZENIA:

radeon 9800pro na standardowym taktowaniu rdzenia i pamieci 380/680 osiagnal tyle samo co na podkreconym do 432/730!!!!!!!!!! DZIWNE. Wyniki opublikuje dzisiaj wieczorem ale duzo osob sie zawiedzie tak jak ja(bede probowal kombinowac ze sterami jeszcze obaczymy)

EDIT bede edytowal tak jak mi kazano wyniki zara beda z pewnymi ciekawostkami jakie to rozne wyniki mozna uzyskac na tym samym sprzecie. Biore sie do roboty.Pozdro

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIERWSZE WRAZENIA:

radeon 9800pro na standardowym taktowaniu rdzenia i pamieci 380/680 osiagnal tyle samo co na podkreconym do 432/730!!!!!!!!!! DZIWNE. Wyniki opublikuje dzisiaj wieczorem ale duzo osob sie zawiedzie tak jak ja(bede probowal kombinowac ze sterami jeszcze obaczymy)

1425264[/snapback]

to moze ta zasiłka jednak nie wyrabia :? bo podkręcony powinien śmigać lepiej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja dorzucę swojego radka

nie wiem jak się to będzie miało to waszych wyników bo nie mam patcha 1.3

rzeczywiście 59xx wypadł tutaj imponująco, mam tylko jedno pytanie, co to znaczy wymusić d9.0 w d8.1? dotychczas słyszałem tylko o emulacji 9.0 na kartach z 8.x- czyli poprostu efektów z 9.0 na nich nie było

jeśli dobrze zrozumiałem 59xx chodzi dobrze na farcry z ps1.1 czyli nic w tym dziwnego że będzie miał dużą wydajność, a jak freelancer7 napisał że w testach bez tej optymalizacji, czyli na ps2.0 wypadła dużo gorzej

podobny przykład był z doom3 gdzie seria gf4 Ti wypadała bardzo dobrze, bo nie musiała się męczyć z d9.0

nie chcę się mieszać w tą kłótnie bo przygodę z fx skończyłem na 5200 i szybko go wymieniłem na Ti4200, ale R9550 też miałem i to XT od gecuba i nie jest to też niewiadomo jaka karta, do nowych gier 800x600/medium może być

jeśli chodzi o temat tego topicu to G6600gt będzie dobrym wyborem a 6800le jeszcze lepszym

Edytowane przez kocurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e jak tak widze te wykresy z FXa suchego i radka 9800pro to jednak z Fxami nie jest tak źle jakie niektórzy maja przekonanie :-P a chyba wszystko wygląda tak jak DX9.0 musze się przejść do kolegi który ma 9500pro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja dorzucę swojego radka

nie wiem jak się to będzie miało to waszych wyników bo nie mam patcha 1.3

rzeczywiście 59xx wypadł tutaj imponująco, mam tylko jedno pytanie, co to znaczy wymusić d9.0 w d8.1? dotychczas słyszałem tylko o emulacji 9.0 na kartach z 8.x- czyli poprostu efektów z 9.0 na nich nie było

jeśli dobrze zrozumiałem 59xx chodzi dobrze na farcry z ps1.1 czyli nic w tym dziwnego że będzie miał dużą wydajność, a jak freelancer7  napisał że w testach bez tej optymalizacji, czyli na ps2.0 wypadła dużo gorzej

podobny przykład był z doom3 gdzie seria gf4 Ti wypadała bardzo dobrze, bo nie musiała się męczyć z d9.0

nie chcę się mieszać w tą kłótnie bo przygodę z  fx skończyłem na 5200 i szybko go wymieniłem na Ti4200, ale R9550 też miałem i to XT od gecuba i nie jest to też niewiadomo jaka karta, do nowych gier 800x600/medium może być

jeśli chodzi  o temat tego topicu to G6600gt będzie dobrym wyborem a 6800le jeszcze lepszym

1426006[/snapback]

Tzn co? Mamy rezygnować z optymalizacji bo ATI niepotrafiło ich zrobić.

Nic już z tego nie rozumiem. A może powinienem odinstalować SP2 albo wrócić do WIN95? Mogę jeszcze "underclock`ować" karte

Dołączona grafikaDołączona grafika

PS1.1 vs. 2.0 wymuszone w RT. Różnica w jakości obrazu żadna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezrozumiałeś. Chodziło o to, że niema różnicy w wersji 1.3.

EDIT:

Chyba za długo siedze przy kompie :D

Wyjaśnie oco mi chodziło.

Wymuszenie 2.0 = xx fps

No Override = tyle samo fps

Wymuszenie 1.1 = x fps więcej.

Sorka za nieporozumienie.

BTW: Porównanie 6600GT i X700Pro na AGP.

Ciekawie wyglądają wyniki w smarku 2k5.

link

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi wymuszeniami itp. to tyczy sie to szczegolnie hl 2 i cs:s, w farcry fx'y domyslnie dzialaja w dx 9. W hl 2 i cs:s mozna zrobic taki myk ze na fxa'ch mozna miec wszystkie bajery z dx 9 i przytym miec taka sama wydajnosc jak bez nich :) czyli np. w stress tescie z dx 8.1 mam ok 100 fps to z tym wymuszeniem efektow, ktore sa na dx 9 mam tyle samo fpsow...

Pozdrawiam.

EDIT

Powtarzam shadery 2.0 na fx'ach w kazdej grze, ktora wymaga ich dzialaja. Jesli tworca gry je zablokuje dla fx'ow dx 9 (patrz hl2) bo sobie niby karty z seri fx slabo radza to mozna zastosowac kilka mykow i takie same efekty uzyskac bez zerowej straty jakosci i fpsow :) Znajac zycie ludzie, ktorzy zostali oszukani przez nV nie pozwola tak latwo sie podac i do gier w ktorych fx slabo daja sobie rade beda zmieniali kod shaderow i jazda (nie mowie o tworcach gier, ale o zwyklych usserach).

EDIT 2

a oto moj wynik z HardwareOC - Steam

Dołączona grafika

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden z testów porównawczych http://benchmark.pl/artykuly/testy/wybiera...y/strona-5.html

mój wynik wydaje mi się normalny biorąc pod uwagę test http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=113

DarkArrow twój wynik wydaje mi się w normie w porównaniu do dziwnie wysokiego wyniku suchegojastrzębia

przecież 5950XT i 9800pro mają prawie taką samą architekturę

8 potoków

128MB 256bit

MT~3200

przepustowość~22000

dodatkowo mamy podobną resztę sprzętu

więc skąd ta różnica?

Edytowane przez kocurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suchy ma wyje*anie zmodyfikowana grafe i rowniez bardziej podkreconego procka ode mnie wiec ja nie dziwie sie jego wynikowi :) on ma wszystko w normie :)

EDIT

Zapraszam rowniez do porownania swoich wynikow z naszymi fx'ami w rankingu fx'ow 59xx, ktory znajduje sie w przyklejonym topicu o fx 59xx w dziale grafy nVidii. LINK!!

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaDołączona grafika

PS1.1 vs. 2.0 wymuszone w RT. Różnica w jakości obrazu żadna.

1426101[/snapback]

Nic nie poradze na to, że mam takie wyniki - te dwa testy poszły przez pomyłkę na zegarach 390/700 (tryb nocny:D).

Słyszałem natomiast o ludziach którym tnie na lepszych sprzętach.

Niestety niewidzę możliwości weryfikacji tych wyników - niedowiarków zapraszam do siebie.

P.S.

Mam kufle i otwieracz :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Far_Cry_Benchmark___www_HardwareOC_hu2.htmFar_Cry_Benchmark___www_HardwareOC_hu.htm

Witam oto moje wyniki. Co ciekawe podkrecenie nie dalo ani troche wiekszej wydajnosci. Ponizsze testy robione na: rdzen 380@433/pamieci 680@730

Na stronie benchmarka(w zakladce ranking) mozna zreszta zobaczyc kilka zaskakujacych rzeczy.

Niektorzy na radeonie 9800pro uzyskuje niecale 50fps, a na fx-5900 niecale 30!!!

Do suchyjastrzab: Ile z twojego wyniku to 2500 mhz proc i 1gb ramu niewiadomo ale przydalby sie test wtojej karty na 512ramu i procu powiedzmy 2000mhz.(dokopal ci wynik napewno tez ten zmodyfikowany bios do twgo GF-a; ciekawe co by bylo na zawyklym biosie)

Do wszytskich: Moze tescik na jakies full wymagajacej scenie(volcano :D ) z AA i Anizo??

Mozliwe, ze beda roznice wieksze miedzy niktorymi kartami(np. 9800 i 9550)

Bynajmiej zostaje przy moim radeonie chociaz watek dlaczego sa rozne wyniki na tych samych kartach trza sprobowac wytlumaczyc. Pozdro for ALL

Ps. Pelne sa te kufle? :wink:

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się browar polał to może ja zacznę :D

demo-hardwareOC-vulcano

Resolution: 1024×768

Ultra quality option, Direct3D renderer

Level: Volcano, demo: hocvolcano.tmd

Pixel shader: default model

Antialising: 8×

Anisotrophic filtering: 16×

HDR: disabled

Geometry Instancing: disabled

Normal-maps compression: disabled

Score = 23,93 FPS (Run 1)

Score = 23,64 FPS (Run 2)

Average score = 23,78 FPS

grać się nie da ale daje wysisk karcie

a i faktycznie o/c niewiele daje, dlatego testy robię na profilu 3d 410/730, CPU 12,5x168

z ciekawości - jak wygląda efekt rozgrzanego powietrza nad kraterami na fx59xx ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...