Hanu Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Sprawa jest prosta. Skończyła mi sie umowa z Era i wziąłem w promocji za "zeta" na abonament Nokię 6610i. Generalnie nie jest mi ona potzrebna i zamierzam ją sprzedać, bo wystarcza mi ten telefon co miałem. Tylko rodzi się pytanie - czy jak ją sprzedam i kupiec zdejmie sobie Simlocka, bo zamierza korzystać np. z Ideii to czy zapłacę karę? W umowie pisze: "Jeśli usunięcie blokady SIM nastąpi w ciągu trwania umowy ( 24 miesiące) to jednorazowa opłata wynosi 610 zł brutto. Blokadę można usunąć wyłącznie w salonach Era. Aby dokonać usunięcia nalezy przedstawić fakturę zakupu, gwarancję i numer IMEI" Wygląda na to, ze jeśli spzredam telefon i ktoś zdejmie blokadę by używac go w innej sieci to mają możliwość skapnięcia się i nałożenia kary w w/w wysokości. Moze mi ktoś to wyjaśnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Z tego co wiem to kary nei zaplacisz, bo telefon jest twoj, ale jesli sciagniesz gdzie indziej, a nie w salonie to jest to jednoznaczne z utratą gwarancji przez telefon ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 To akurat nie jest problem, bo telefon zawszę mogę serwisować w autoryzowanym serwisie, a nie u operatora. Wiele razy tak załatwiałem sprawę z telefonami firmowymi, bo od operatora i tak idą do jakiegoś seriwsu autoryzowanego. UPDATE: Dzwoniłem do BOA ERY i otrzymałem odpowiedź na tak jasno zadane pytanie o sprzedaż telefonu. NIE MA ŻADNYCH przeciwskazań do sprzedaży, bo telefon jest właśnością abonenta w momenci podpisania umowy. Ważne jest to by abonent utrzymywał kartę SIM w aktywności przez okres trwania umowy. Tym samym jeśli ma się telefon inny to można nowo otzrymany sprzedać - jesli ma się pewnosć , ze będzie się w stanie przez 24 miesące wypełniac warunki umowy czyli płącić abonament i dzwonić z wykorzystaniem otzrymanej karty SIM. Telefon jest TYLKO NARZĘDZIEM służącym do korzystania z karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...