Skocz do zawartości
moskil

Jak Zmienic Cl?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pamieci 2*256 noname CL3 i 2*256 TwinMos CL2.5 dual channel Wszystkie kosci automatycznie ustawily mi sie na CL2.5-4-4-8 400 Mhz Czy mozna jakos zmienic CL kiedy nie ma takiej opcji w biosie? Czy jest jakis program ktorym mozna to zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie chcesz zmieniać CL noname'ów na 2.0 ?

a jednyna szansa w tym wypadku na możliwość zmiany timingów to upgrade biosu, programem nie zmienisz.

mała rada: sprzedaj wszystkie 4 kości i kup sobie 2x512 czegoś markowego z CL 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze wywnioskowalem z twojej sygnaturki to masz plyte gigabyte.... po wejsciu do biosu wcisniej ctrl+f1... ja tez mam gigabyte i dopiero po wcisnieciu tej kombinacji klawiszy uaktywniaja sie dodatkowe opcje w biosie (normalnie nie sa widoczne) które, umożliwiaja między innymi zmiane timingów pamięci w tym CL.

Szem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze wywnioskowalem z twojej sygnaturki to masz plyte gigabyte.... po wejsciu do biosu wcisniej ctrl+f1... ja tez mam gigabyte i dopiero po wcisnieciu tej kombinacji klawiszy uaktywniaja sie dodatkowe opcje w biosie (normalnie nie sa widoczne) które, umożliwiaja między innymi zmiane timingów pamięci w tym CL

Rzeczywiscie wcisniecie ctrl+F1 dalo mi dostep do dodatkowych opcji niestety moge ustawic jedynie CL2 lub 2.5 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie ciesz ze masz wiso na cl2.5 :]

Raczej nie mam sie z czego cieszyc bo z testow ktore przeprowadzilem wynika ze np kiedy pamieci ida na 440MHz CL3 proc 3.3Ghz to w 3Dmarkach mam sporo wiecej punktow niz przy pamieciach 400MHz CL2.5 proc 3.5GHz a niestety pamieci noname CL3 ustawione na CL2.5 nie sa juz zbyt sklonne do podkrecania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi