Cysi3k Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Witam Problem wygląda tak: Płyta Gigabyte podana w opisie sama w sobie działa i się odpala... schody pojawiają się gdy podpinam do IDE1 dysk lub jakie kolwiek uzadzenie na ATA! Nie jest to wina dysku lub innych użądzen ponieważ sprawdzałem płytę z trzeba innymi zestawami i było to samo. Metodą dedukcji doszedłem do wniosku że uszkodzony jest IDE1 a więc nasuwa się pytanie: Czy jak podłączę użądzenia do kontrolera ATA to mi się zbotują normalnie tak jak na IDE1 na płycie? Jeśli tak to kupił bym tak owy kontroler i wyłączył IDE na płycie z obiegu - pytanie czy to będzie działać? Proszę o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Tu moga być 2 problemy albo masz mocmo przekrecony sprzet i ramy nie wyrabiaja co moze powodowac np niewykrywanie dysków.Podaj na ramy profilaktycznie 2.6V . Lub tasma IDE jest uszkodzona lub zle ustawiony dysk zworkami masz. Jak wyłaczysz IDe w biosie i wsadzisz kontoroler pod PCI to nie powinno być problemu z botowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 To jakas zmora tych plyt czy jak ?? Ja kupilem ta plyte i jak podpinam dysk pod IDE-1 to go nie widzi, pod IDE-2 normalnie wykrywalny, rozumiem, ze uszkodzone IDE-1... : / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...