mos84 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Witam. Może mi ktoś powiedzieć jak zapłacić za przedmiot kupiony na aukcji ebay w walucie angielskie poprzez PayPal ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam. Może mi ktoś powiedzieć jak zapłacić za przedmiot kupiony na aukcji ebay w walucie angielskie poprzez PayPal ?? 1419685[/snapback] po pierwsze to : Łamiesz regulamin ebay.pl (wymieniasz / handlujesz komentarzami ) Po drugie : _ZANIM_ cos sie kupi w innym kraju na ebay wypadalo by sie skontaktowac ze sprzedawca i dogadac odnosnie tego czy ci wysle do Polski i jak mu zaplacic ;] A nie kupujesz a pozniej szukasz pomocy ;] Nie zdziwie sie jak dostaniesz negatywa ;] Paypal'a nie ma narazie w Polsce i nie zaplacisz. - najlepiej zacząć od tego, czy sprzedający w ogóle wyśle przedmiot do Polski - zobaczyć zatem, czy w opcji "ships to" jest "worldwide", jeśli nie, można jeszcze zapytać (naturalnie przed jakąkolwiek licytacją), czy może jednak są jakieś wyjątki (czasem tak) - dokładnie czytać opis - o wszystko pytać przed zalicytowaniem - ustalić wcześniej ze sprzedającym koszt wysyłki (czasem jest on całkiem wysoki, zwłaszcza jeśli sprzedający wysyła tylko z ubezpieczeniem) - ustalić sposób płatności oraz dowiedzieć się, czy ten wybrany nie skutkuje dodatkowymi kosztami (sporo sprzedających dolicza różnego rodzaju "fee", jakimi są obciążani - np. w banku przy realizacji money order) - w przypadku, gdy cena jest w jednej walucie (np. GBP), a przekazana płatność w innej (np. USD) zapytać o exchange ratio (czyli po prostu przelicznik), a najlepiej o końcową sumę po przeliczeniu Jeśli sprzedający ma wymagania, którym nie jesteś w stanie sprostać - dać sobie spokój i nie licytować. Znajdź podobną rzecz u kogoś innego, inaczej to same kłopoty. Jeszcze jedno - moje doświadczenie z transakcjami mówi mi, co następuje: kupujesz, gdy masz pieniądze do realizacji transakcji zaraz po jej zakończeniu. Najpóźniej w ciągu 24 h (a często w ciągu kilku) dostajesz invoice od sprzedającego, co oznacza, że czas płatności już biegnie. Nie ma żadnych bzdur (znanych z Allegro) typu 7 dni na kontakt, bawienia się w poszukiwanie kontrahenta itp. (7 dni to bardzo często czas, w jakim sprzedający chcą już mieć zapłatę u siebie). eBay.com (w odróżnieniu od tego polskiego kalekiego chłamu, na którym rozmawiamy), to świetny serwis, zwłaszcza dla ludzi poważnych i wypłacalnych. Ja płacę BidPayem (który nieraz idzie do 10 dni, ale dyspozycję składam od razu i sprzedający o tym wie), albo wysyłam gotówkę listem poleconym lub wartościowym (najpóźniej następnego dnia po zakończonej licytacji) - wtedy przesyłam skan dowodu nadania. Działa bardzo dobrze, nikt mnie nie niepokoi, bo sprzedający wie, że pieniądze są w drodze. Nie wiem, co chcesz kupować (moje transakcje dotyczą rzeczy fizycznie drobnych), ale nie zapominaj o sprawach typu cło, VAT zdaje się też (np. przy elektronice). Reasumując: wszystkiego dowiedzieć się zawczasu, skalkulować, czy aby na pewno się opłaca, szybko zapłacić i cierpliwie* czekać na wygrany towar. *to też należy wziać pod uwagę - czas oczekiwania na rzecz z USA czy Australii może śmiało wynieść np. 2 tygodnie. Autor : angel-stern z forum ebay.pl Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 dzieki za odpowiedz ale tak sie składa ze mozna zapłacic poprzez PayPal z Polski do USA, są spiecjalne serwisy pośredniczące taką tranzakcję, jak choćby www.allpay.pl, tylko jeszcze nie próbowałem z nich korzystać i chcę się czegos o nich wlasnie dowiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 dzieki za odpowiedz ale tak sie składa ze mozna zapłacic poprzez PayPal z Polski do USA, są spiecjalne serwisy pośredniczące taką tranzakcję, jak choćby www.allpay.pl, tylko jeszcze nie próbowałem z nich korzystać i chcę się czegos o nich wlasnie dowiedziec. 1420010[/snapback] poczytaj na forum ebay.pl o allpay.pl... to zobaczysz jaki to syf;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...