schrader Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Problem jest nastepujacy: Musze napisac niewielka gre (poprowadzenie kulki przez labirynt) w trybie graficznym w C. Nigdy nie tworzylem grafiki w tym jezyku. Moj nauczyciel powiedzial mi tylko - "Zrob to w Borlandzie". To wszystko. Z tad moje pytanie: Czy mozecie polecic mi jakis pozadny manual, lub cokolwiek co moze mi pomoc? Bede wdzieczny rowniez za kilka wskazowek. Nie chodzi mi przy tym o pomoc w napisaniu programu, lecz o kilka porad jak zaczac tworzyc grafike(bardzo prosta: kolka, prostokaty itp.) Przewertowalem internet, lecz jedyne co znajduje to manuale do C++. Z gory dzieki za zainteresowanie Schrader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 hmm windows/dos? borland 3.1 ma switny help gdzie masz to wszystko w przykladach. do tego algorytm lazenia i git. ale pamietaj ze pisanie gier nie jest takie jak pisanie zwyklych progsow. jak chcesz to rzuc na pm email to wysle ci taka mala zabawe (programik troche symulujacy autko (widok z gory)) wlasnie rysowany z lini. niestet odpala sie chyba tlyko w tym dosowym borlandzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schrader Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Wybacz ze tak pozno, ciezki dzien ;-) schrader@interia.pl Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 sprawdz poczte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schrader Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Ok. Wszytsko jest. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nu_moon Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Problem jest nastepujacy: Musze napisac niewielka gre (poprowadzenie kulki przez labirynt) w trybie graficznym w C. Nigdy nie tworzylem grafiki w tym jezyku. Moj nauczyciel powiedzial mi tylko - "Zrob to w Borlandzie". To wszystko. Z tad moje pytanie: Czy mozecie polecic mi jakis pozadny manual, lub cokolwiek co moze mi pomoc? Bede wdzieczny rowniez za kilka wskazowek. Nie chodzi mi przy tym o pomoc w napisaniu programu, lecz o kilka porad jak zaczac tworzyc grafike(bardzo prosta: kolka, prostokaty itp.) Przewertowalem internet, lecz jedyne co znajduje to manuale do C++. Z gory dzieki za zainteresowanie Schrader 1420007[/snapback] Zależy czy pod dos czy pod windows. Jeśli chodzi o dos, to albo wspomniany (dość archaiczny juz borland z biblioteką graficzną. Banalnie prosta do teog celu jest biblioteka Allegro (obecnie chyba w wersji 4.2). Jesto ona naprawdę banalnie prosta w użyciu i dostępna pod większośc popularnych kompilatorów mn. DJGPP, VC, BB... Sam algorytm chodznia po labiryncie też jest prosty. Tzn. zasadza "zawsze w prawo". Idziesz do napotkania pierwszego rozwidlenia, skręcasz w prawo, jeśli ślepa ulczka wracasz , skręcając w prawo we wszystkich rozwidleniach. (nie wiem czy to dobzre opiałem, nie mam talentu dydaktycznego ) Pozdrawiam! Aha alegro jest na www.allegro.cc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...