Skocz do zawartości
NewbieGRACZ

Resident Evil

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, to HD w tytule RE, to nielekki marketing, z reguły sprowadza się to do przeskalowania starych grafik / tekstur, przez co wygląda to chyba jeszcze gorzej ;\ Jednak, parę lat temu, na Gacku wyglądało to inaczej, bo na tv tego typu kwiatki aż tak nie kłuły w oczy ;D
Mam nadzieję, że pojawi się za jakiś czas mod na wzór tegoż:

Niemniej to nadal ten sam miodny RE i po tylu latach przerwy znów dałem się porwać, więc liczę na resztę serii via Steam, a szczególnie Veronicę ;]
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remake ukończony.  Grało się bardzo miodnie. Szkoda że takich gier dzisiaj ze świecą szukać.  Niesamowity klimat i świetna grywalność. Jest to wierna kopia Remake z wersji na GC z 2002 roku. Liczyłem że coś dodadzą ekstra, a tak tylko przeskalowli modele i rendery do 1080p. Może nicoe ulepszyli jakość dźwięku. Ale i tak dobrze że wydali to na PC. Pierwszy raz grałem na emulatorze GC'a i nie obyło się bez błędów i spadków FPS. Szkoda że Capcom nie planuje wydania Resident Evil 2 Remake póki co.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu były plotki o wydaniu remake'a również 2 części. Ale Capcom może nie mieć na to kasy. Przypominam że ten Remake co teraz wyszedł to tylko konwersja juz wcześniej wydanego remake na konsole Nintendo. Więc nie pisali go na PC i nowe konsole od podstaw. Wydali na to mniejszy budżet. Zrobienie takiego samego remake 2 części od nowa to zupełnie co innego.  Ale kto wie może jak wersja na PC i XOne i PS4 się dobrze sprzeda to pomyślą nad 2 częscią.   Też jestem zdania że to najlepsza część. Pamiętam jak w to grałem za młodu na PSX i jak się wystrzaszyłem zombiaków wyłażących ze ściany.  Do tego świetne renderowane filmiki jak na tamte czasy.  Genialna klimatyczna muzyka.  

Krew mnie zalewa jak czytam niektóre komentarze na temat tego remake'a. Gimby narzekają na sterowanie i brak celowania w ruchu. A to jest właśnie główna cecha starych Residentów. Dzięki temu jest trudniej opanować sytuacje. Bylo to zamierzonym celem twórców.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowanie ma swój stary urok i zapewnia dodatkowe dreszcze emocji :D Ja bardziej narzekam na jakość HD, mogli się postarać bardziej, ale pozostaje nadzieja, granicząca z pewnością, że modderzy tego tak nie zostawią, a że odświeżam sobie cykl regularnie, to zapewne skorzystam z okazji, jak pojawi się ładniejsza wersja :)
Dwójkę (za pierwszym razem) - przechodziłem po japońsku, właściwie próbowałem ;D potem amierykański relek - oba w wersji NTSC, "z importu", bo wtedy pomiędzy wersją JAP a USA była różnica chyba miesiąca, a do EU gra dotarła dopiero po pół roku ;]
Tak czy owak, wersję PAL miałem na legalu i długo była na mojej półce, nim wylądowała na Allegro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Residenty ogrywałam razem z kumplem, jeszcze te stare części, bardzo miło wspominam te czasy, chociaż aktualnie raczej horrorów tego typu unikam, bo nie na moje nerwy one. Ale może, żeby zrobić sobie mały powrót do przeszłości, zaproszę go na mała partyjkę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Residenty ogrywałam razem z kumplem, jeszcze te stare części, bardzo miło wspominam te czasy, chociaż aktualnie raczej horrorów tego typu unikam, bo nie na moje nerwy one. Ale może, żeby zrobić sobie mały powrót do przeszłości, zaproszę go na mała partyjkę. ;)

O!  To polecam The Evil Within - bardzo udany mix pierwszych Residentów i Sillent Hilla :D a wszystko wyreżyserowane przez jednego z ojców serii RE :)

Kilkanaście / kilkadziesiąt godzin czystego miodu, podkręconego adrenaliną ;]

Wracając do tematu, to miłym urozmaiceniem rozgrywki w RE: HD są te bardziej żwawe zombiaki, które reaktywują się z niespalonych ciałek (przynajmniej niektóre) to znacznie ożywia atmosferkę w rezydencji, która w oryginale była dość prosta, w przypadku pierwszej porcji pomieszczeń - dopiero Lickery stanowiły wyzwanie, jeśli chodzi o pierwowzór z PSX. Wolno mi to idzie, z racji pracy, ale póki co dałem sobie spokój nawet z Dying Light, bo chcę skończyć grę obiema postaciami ;] Do tego czasu połatają DL :D

Aha, czy RE:HD oferuje coś więcej niż scenariusze Jill i Chrisa? Jakieś bonusy - Wesker, Hunk, itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu były plotki o wydaniu remake'a również 2 części. Ale Capcom może nie mieć na to kasy. Przypominam że ten Remake co teraz wyszedł to tylko konwersja juz wcześniej wydanego remake na konsole Nintendo. Więc nie pisali go na PC i nowe konsole od podstaw. Wydali na to mniejszy budżet. Zrobienie takiego samego remake 2 części od nowa to zupełnie co innego.  Ale kto wie może jak wersja na PC i XOne i PS4 się dobrze sprzeda to pomyślą nad 2 częscią.   Też jestem zdania że to najlepsza część. Pamiętam jak w to grałem za młodu na PSX i jak się wystrzaszyłem zombiaków wyłażących ze ściany.  Do tego świetne renderowane filmiki jak na tamte czasy.  Genialna klimatyczna muzyka.  

Sorki za post pod postem, ale to zasługuje na uwagę :D

Fanowski remake RE2 na silniku UE3 ;]

więc nawet jeśli Capcom da sobie spokój z wydawaniem RE2 na PC, to ktoś inny to zrobi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety , ale jak dla mnie gra jest nieco słabsza niż RE 1-3 czy Code Veronica. Chociażby z powodu sposobu noszenia przedmiotów. Nie ma skrzyń i trzeba wyrzucać na ziemie to co nam niepotrzebne w danej chwili. Za to są też plusy. Wciąż mamy niezły klimat i grywalność. Ładną grafikę i zupełnie nową opowieść. Kto nie grał na Gacku to będzie miał w co grać.

Gra oferuje sterowanie dwoma postaciami na zmianę. Często by wykonać jakieś zadanie trzeba na zmianę sterować poczynaniami jednej i potem drugiej postaci. To też ciekawe urozmaicenie.

Capcom ostatnio dał do zrozumienia że Zero to nie ostatnia część. Jest duże prawdopodobieństwo że zremasterują najlepszą część serii czyli Resident Evil 2. Sporo fanów kieruje takie prośby do Capcom, a że Resident Evil HD sprzedał się całkiem nieźle to jest spora nadzieja.

Tu różnica względem konsoli GameCube. Osobiście grałem na emulatorze jakiś czas temu, ale jakoś w połowie gry sobie odpuściłem. Teraz będę miał powód by dokończyć grę.

alt-comparejsro0.gif

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety , ale jak dla mnie gra jest nieco słabsza niż RE 1-3 czy Code Veronica. Chociażby z powodu sposobu noszenia przedmiotów. Nie ma skrzyń i trzeba wyrzucać na ziemie to co nam niepotrzebne w danej chwili .....

Myślę, że przemodelują nieco rozgrywkę, dodadzą jakiś nowy content, jak w przypadku pierwszego RE: HD :) A potem dwójeczka, trójeczka i Veroniczka :D Siódemka w ogóle nie musi wychodzić :D ..... chociaż mi się szóstka podobała ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Veronicę bym nie liczył bo już wyszła wersja HD. Trójką też jest wątpliwa, bo miała mniejszą popularnośc. Pewniejsza jest właśnie dwójka bo najwięcej ludzi o nią zabiega.   Problem jest też inny. Otóż  RE-0 i RE1 Remake zostało już napisane na GameCube'a. I możliwe że łatwiej im było zrobić takiego remastera, bo wystarczyło  przeobić to i owo.  Widać to w RE1 HD. Oczywiście jakość jest lepsza  niż ta na GC, ale różnica nie jest ogromna i tekstury są dość podobne ogólnie. Także w przypadku RE2 mamy tu pracę przyktycznie od początku, bo tesktury są za niskiej rozdzielczości i słabej jakości by to przerabiać.  Cóż zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)  Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość. Widać dobra sprzedaż Resident Evil i pewnie dobra sprzedaż RE: Zero zmotywowała Capcom do pracy nad Remake'em. Co jak co, ale stare Residenty były najlepsze, a RE 2 wymaga Remake'a. Chociażby dla tych co jeszcze nie grali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha mają refleks - fani już kończą robić remake własnymi siłami - https://www.facebook.com/InvaderGamesIT

Znając Crapcom zaraz im zagrożą procesem...

Myślę, że oni doskonale wiedzą o tym fanowskim rimejku ;-) I dawno by go uwalili, jakby mieli takie kaprycho :)

Może jednak dzięki takiej sytuacji postarają się przy pisaniu dwójeczki na PC i next geny i dodadzą nieco nowego contentu, że o oprawie i sterowaniu nie wspomnę :]

:)  Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość. Widać dobra sprzedaż Resident Evil i pewnie dobra sprzedaż RE: Zero zmotywowała Capcom do pracy nad Remake'em. Co jak co, ale stare Residenty były najlepsze, a RE 2 wymaga Remake'a. Chociażby dla tych co jeszcze nie grali.

Tych co nie grali jest już dużo więcej, niż tych co grali - od czasu pierwszej trylogii pojawiło się całe nowe pokolenie graczy, którzy z racji oprawy av nie tknęli nigdy pierwszych RE ;-)

Jeszcze Dino Crysis mogliby przepuścić przez maszynkę do rimejków :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co z tego że kończą. Nie wierze by technicznie i jakościowo to było takie jak w Resident Evil Reamke. Z całym szacunkiem do nich, ale mają słaby budżet w porównaniu do Capcom. Po za tym musi być odpowiedni klimat w grze zachowany. A ulepszanie grafiki to nie wszystko.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkurzyłem starego pada i zacząłem grać. Gierka jest przecudowna. Dla porównania gram również w RE 6 którą dostałem od żony na urodziny i od maja jakoś nie mogę skończyć bo po prostu jest nużąca (oby tylko tego nie przeczytała żona :) ) ale w RE1 HD gram z wielkim entuzjazmem. Fajnie że praktycznie wszystko zapomniałem i gra się mi jak bym to robił 1szy raz. Z drugą częścią będzie już nie tak zjawiskowo bo znam na pamięć ale też na pewno zagram jak się ukaże.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem grać z czasem 11h i 32min. Ciężko było i w sumie niewiele pamiętałem z poprzedniej części. Niektóre zagadki naprawdę ciężkie. Czekam na 2 cześć.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czekam. Ogólne remake troszke się różni od oryginału. Nie tylko grafiką, ale właśnie zagdkami, lokacjami. Ogólnie najważniejsze rzeczy i miejsca zostaly pokazane. Ale jendak nieco inaczej. To tak jakby porównać TR1 z 1996 roku to TR: Anniversary. Niby fabuła i lokacje te same, ale gameplay różnie się bardzo. Oby z dwójka za bardzo nie przesadzili i zachowała klimat oryginału. Najbardziej klimatyczne były dla mnie filmiki i same lokacje w Laboratorium. Jak to zrobią odpowiednio dobrze to kupuje w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi