slaweq Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) Sprawa wygląda następująco: Karta się wiesza przy domyślnych zegarach tj. rdzeń na 405 i pamięć na 256, które defakto nie są odpowiednie dla tej karty ale takie są wykrywane przez np ATITool i Stery Omega 2.6.12. Zawiecha w grach (niemal wszystkie 3d np: Morrowind , NFS U2, CS) i 3dmarkach 05 i 03 (innych nie sprawdzałem). W Morrowindzie bardzo szybko wywala kiedy renderuje wodę (dużo wody). Jeśli obniże rdzeń na 396 widać delikatną poprawę (marna pociecha bo i tak się wiesza) W 3Dmarkach wygląda na to, że VPU recovery resetuje kartę bo jak sprawdzam później w clock rate na omedze to wracają do wspomnianych 405/256. 3Dmark natomiast pokazuje komunikat w stylu: Display changed. Zmiana sterowników na Catalysty nic nie zmienia, ponadto zmiana sterow do płyty też nic nie daje więc to raczej karta. W opcjach 3D wszystko na max, VSync wyłączony, A.I wyłączone (tak przy okazji co to jest ten A.I- sztuczna inteligencja czy co, co to daje). Po obnizeniu na wydajność wydłóża się tylko czas oczekiwania na zawieche (choć może mi się wydawać). Temporal Anti-Aliasing włączony. Co dziwne przestaje się wywalać dopiero po obnizeniu rdzenia na 394Mhz nawet jesli podniosę pamięć na 300 (standardowo dla xx600pro chyba,że 256MB ma inaczej), można zatem wykluczyć winę zasilacza (chyba, bo to i tak słabełusz mimo że z dobrego domu). Czy to możliwe żeby te 11Mhz różnicy miało znaczący wpływ na pobór prądu. Wykluczyłem też pamięci karty skoro chodzą na wyższych Mhz i jest ok po obniżeniu rdzenia. Karta jest trochę ciepła ale nie za bardzo (na dotyk). Temp mb to ok 37st (dużo ale to przez chipset bo cholerstwo gorące), temp CPU to ok 42 na idle i 52 stres , na boxowym wentylatorze. Prime95 i Super PI - wszystko ok, co wyklucza cpu. Wyjąłęm też jedną kostke ram ale nic nie pomogla (sprawdziłem obie pojedynczo i razem zamieniając sloty)- pamięci wykluczone. Nic jeszcze nie kręcone. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co to może byc to zapraszam do podzielenia się nim, moje się skończyly (biosów jeszcze nie zmieniałem ale to ostateczność) Edytowane 5 Maja 2005 przez slaweq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Jak po obnizeniu rdzenia na 394 zaczyna dzialac to sam odpowiedziales sobie na zadany problem. Widocznie karta sie przegrzewa. Czy w x600 sa czujniki temperatury, bo sie nie orientuje, sprobuj jeszcze zmiejszyc taktowanie i potestuj jezeli nic sie dziac nie bedzie, to zostaje zmiana chlodzenia na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaweq Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 To raczej nie temp. bo na wyczucie jest tylko cieply. A czujnika nie ma. Temperatura radiatora porównywalna z obudową zasilacza, nico wyzsza niz pamiec ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Na wyczucie to rozne rzeczy mozna robic. A jak radiator nie dokladnie przylega do procesora to co wtedy? Wtedy radiator bedzie cieply, a GPU bedzie wrzalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaweq Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Sprawdziłem i jestem pewien, że to nie przegrzewanie. Ustaliłem też max stabilny rdzeń -391.5Mhz (pamieci nawet do 330), przy tych ustawieniach pętla w 3dmark05 chodziła 10 godzin i wszystko ok. po ochłodzeniu gpu i zmianie rdzenia na 393 wiesza sie. Poszukiwania biosu do tej karty spełzły na niczym, przeszukałem całe forum nt. biosów i nic. Najbliższy jest szafirek x600pro 256mb 400/300, ale jak to się ma do moich 405/256? Ktoś wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...