Skocz do zawartości
Michał1

Scandisk Sam Się Włącza

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam takie problem że po każdym poprawnym zamknięciu windowsa xp (przyciskiem Power, lub "zamknij system" z menu start) podczas kolejnego uruchomienia włącza się scandisk windowsa na dysku C:\. Przeskanuje, nie znajdzie błędów i następnym razem to samo.

Dysk jest w miare nowy, sprawdzałem HDD regeneratorem tą partycje i nic nie wykrył.

Plik wymiany mam na osobnej partycji D:\.

raczej wykluczam inne oprogramowanie np. norton.

zaznaczam że było na początku było ok, ostatnio cos się włącza.

Ma ktoś jakiś pomysł na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

dołączam sie i ja do problemu . objawy identyczne .u mnie pojawiło sie to jak zapodałem sobie dyska na s-ata wczesniej było bez problemu . mam wszystkie partycje na facie 32 . znalazłem poradę żeby wszystko zrobić na ntfs. ale nic to nie dało ktoś pisał że jest to problem że system wyłancza sie wcześniej ciut niż dysk i nie zakańcza on poprawnie pracy i moze to jest to , ale rozwiazania nie widać. bede wdzięczny za jakąkolwiek pomoc . thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem - WinXp SP2 :lol: . Zmuszony byłem do restestu no i od tej pory przy każdym uruchomieniu systemu skanuje mi tą samą partycję. Gdy chcę ją zdefragmentować wyskakuje mi taki komunikat jak poniżej. W zaplanowanych zadaniach nic nie ma. Co mam robic, jak mozna to wylaczyc :angry: . Dodam jeszcze że partycje są na NTFS.

post-1521-1114979475_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby to się nie sprawdziło w waszym przypadku. Włączanie się scandisku przy uruchamianiu systemu to jeden z objawów padania dysku.

Na wszelki wypadek zrobcie kopie waznych danych.

Obym się mylił :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N początek cytat:

"Objawy zbliżającej się awarii dysku twardego

Wymienione poniżej objawy mogą zapowiadać awarię dysku twardego, a w konsekwencji utratę zapisanych na nim informacji. W przypadku wystąpienia przynajmniej jednego z objawów uszkodzenia wypadałoby utworzyć kopię zapasową danych zapisanych na dysku.

-dysk pracuje wolniej

-dysk wydaje nietypowe hałasy, np przenikliwe świstanie lub dźwięki przypominające mielenie, skrzypienie lub stukanie

-często pojawiające się błędy zapisu i odczytu danych. ScanDisk uruchamia się przed uruchomieniem Windows w trybie skanowania powierzchni dysku (pomimo tego, że system został wyłączony poprawnie)"

By dmuchać na zimne polecam przeczytanie

tego artykułu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi