wazwa Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Wiłam. Chce się wam pochwali szybka, którą zrobiłem na okienko. Wszystko zrobiłem sam domowymi sposobami :wink: ,wyciąłem prostokąt z szyby 25x30, obciąłem rogi, wyszlifowałem na mokro brzegi i wygrawerowałem smoka trochę się na męczyłem ale za to fajnie wygląda. Szybka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Fajnie Ci to wyszło. Ta szyba jest szklana?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 jakiem sposobem wygrawerowałeś tego smoka?? bo tez mam zamiar robic z szkła okno ale nie amm pojecia jak na tym cos wygrawerować :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazwa Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Najpierw wydrukowałem smoka jako element do wyprasowania przykleiłem do szybki, z drugiej strony cienkim markerem zaznaczyłem brzegi. Grawerowałem Dremelem takim stożkowym kamieniem, najpierw brzegi a potem środek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) Jak podświetlisz z boku ledami to dopiero będzie efekt (myślę żę 4 diody wystarczą). Wiem ile pracy kosztuje takie zadrapywanie szkła czy pleksi :D Edytowane 1 Maja 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 wazwa jeśli chcesz aby ta grawerka nabrała swojego uroku to zastosuj podświetlenie wnetrza obudowy za pomocą led-ów lub katody (kolor jaki ci najbardziej odpowiada). Grawerowanie w materiałach przezroczystych takich jak szkło lub pleksa to zabawa dla wytrwałych. Błąd, drżąca ręka lub rozstrojenie nerwowe ;] doprowadzają zazwyczaj do przerwania grawerki i zaczynanie od nowa. Sam teraz graweruje w plexi i wynik mojej pracy będzie można zobaczyć jak modyfikacja dojdzie do końca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazwa Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 To moje pierwsze okienko, które zrobiłem na próbę, jaka mi to wyjdzie i nawet się udało za pierwszym razem, wiec zrobiłem drugie trochę mniejsze 25x25, które już mam w budzie. Smoka grawerowałem jakąś godzinkę, fakt trzeba uważać i przede wszystkim się nie spieszyć. No z tymi ledami to by fajnie wyglądało tylko ze zemnie elektronik marny wiec zastanawiam się nad dwoma niebieskich katodami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) Ale przecież nie trzeba być elektronikiem aby takie diody podłączyć. Wystarczy kupic sobie diody i rezystorki i już. Kup sobie 4 diody i do każdej przylutuj rezystor 360R i podłącz pod 12V. Ten rezystor spowoduje że dioda będzie pobierać jakieś 25mA i nie ważne do której nóżki przylutujesz go. Tylko pamiętaj że dłóższa nóżka jest to + i musisz ją podłączyć pod + w gnieździe. I juz po problemie. Edytowane 3 Maja 2005 przez Nostradamus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Nie podłączaj tych diód ani szeregowo ani równolegle. Tylko każdą oddzielnie. :lol: To o czym piszesz to włąśnie podłączenie równoległe, albo się podpina szeregowo, albo równolegle- inaczej się nie da B). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spot Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Mi sie podoba ! szczegholnie ze to twoja pirwsza próba :] oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazwa Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 TU macie prę zdjęć mojej budy ale to tylko okienko nic nadzwyczajnego, jedynie co zrobiłem to kilka kabli owinąłem, :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Szyba jest przyklejona czy to uszczelka "h" ? nie za bardzo widze na tych zdjeciach. Jezeli przyklejona to zdradz czym kleiles. Grawerka super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazwa Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Tak to uszczelka typu "H" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Bardzo fajny smoczek jak bedzie podswietlony to bedzie fajnie wygladac. Czekam na foty jak bedzie podswietlenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Hmm nienapisze nic nowego :) Poprostu fajnie zrobione i to co lubie czyli całość własnoręcznie. PLUS dla Ciebie. Pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 :lol: To o czym piszesz to włąśnie podłączenie równoległe, albo się podpina szeregowo, albo równolegle- inaczej się nie da B). 1424414[/snapback] w szkole ucza ze jednak istnieją jeszcze inne połączenia typu "w gwiazde" i "w trójkąt" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 No no fajnie ci wyszło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...