Skocz do zawartości
wazwa

Szybka Na Okienko

Rekomendowane odpowiedzi

Wiłam.

Chce się wam pochwali szybka, którą zrobiłem na okienko.

Wszystko zrobiłem sam domowymi sposobami :wink: ,wyciąłem prostokąt z szyby 25x30, obciąłem rogi, wyszlifowałem na mokro brzegi i wygrawerowałem smoka trochę się na męczyłem ale za to fajnie wygląda.

Szybka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wydrukowałem smoka jako element do wyprasowania przykleiłem do szybki, z drugiej strony cienkim markerem zaznaczyłem brzegi. Grawerowałem Dremelem takim stożkowym kamieniem, najpierw brzegi a potem środek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podświetlisz z boku ledami to dopiero będzie efekt (myślę żę 4 diody wystarczą).

Wiem ile pracy kosztuje takie zadrapywanie szkła czy pleksi :D

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wazwa jeśli chcesz aby ta grawerka nabrała swojego uroku to zastosuj podświetlenie wnetrza obudowy za pomocą led-ów lub katody (kolor jaki ci najbardziej odpowiada).

Grawerowanie w materiałach przezroczystych takich jak szkło lub pleksa to zabawa dla wytrwałych. Błąd, drżąca ręka lub rozstrojenie nerwowe ;] doprowadzają zazwyczaj do przerwania grawerki i zaczynanie od nowa.

Sam teraz graweruje w plexi i wynik mojej pracy będzie można zobaczyć jak modyfikacja dojdzie do końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moje pierwsze okienko, które zrobiłem na próbę, jaka mi to wyjdzie i nawet się udało za pierwszym razem, wiec zrobiłem drugie trochę mniejsze 25x25, które już mam w budzie. Smoka grawerowałem jakąś godzinkę, fakt trzeba uważać i przede wszystkim się nie spieszyć.

No z tymi ledami to by fajnie wyglądało tylko ze zemnie elektronik marny wiec zastanawiam się nad dwoma niebieskich katodami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież nie trzeba być elektronikiem aby takie diody podłączyć. Wystarczy kupic sobie diody i rezystorki i już. Kup sobie 4 diody i do każdej przylutuj rezystor 360R i podłącz pod 12V. Ten rezystor spowoduje że dioda będzie pobierać jakieś 25mA i nie ważne do której nóżki przylutujesz go. Tylko pamiętaj że dłóższa nóżka jest to + i musisz ją podłączyć pod + w gnieździe. I juz po problemie.

Edytowane przez Nostradamus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podłączaj tych diód ani szeregowo ani równolegle. Tylko każdą oddzielnie.

:lol: To o czym piszesz to włąśnie podłączenie równoległe, albo się podpina szeregowo, albo równolegle- inaczej się nie da B).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: To o czym piszesz to włąśnie podłączenie równoległe, albo się podpina szeregowo, albo równolegle- inaczej się nie da B).

1424414[/snapback]

w szkole ucza ze jednak istnieją jeszcze inne połączenia typu "w gwiazde" i "w trójkąt" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi