Skocz do zawartości
stingerek

Zniknął Mi L2 Cache Zostało 64kb :(

Rekomendowane odpowiedzi

Wiel było mówione na temat odblokowywania dodatkowego cache w Duronach na jądrze Applebread...( coś o mostkach ołówkach itd.) A ja mam zgoła odmienną sytuacje:

Mam Athlonika o takiego

AX2000DMT3C

AGOIA 0208WPCW

Y7851130033

i mam z nim problem ostatnio jak go wyciagalem to po ponownym wsadzeniu

zamiast Athlona moim oczom ukazał sie Duron 1667... czyli coś zjadło mi cache i zostalo tylko 64kb z 256 :( Czy ktoś wie dlaczego tak sie stalo i czy mozna jakos to odwrocic ? ( od razu mowie ze wszelkie proby resetowania BIOSU , wyciagania i wkladania procka nie przynosza efektu) o dziwo inne Athloniki wykrywa na mojej płycie bezproblemowo oraz mojego athlonika na innych plytach tez bez zadnych zgrzytow wiec prosze POMÓŻCIE MOŚCI PANOWIE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jeden z mostków L2 się uszkodził...

1421378[/snapback]

Chyba jednak nie, przecież pisze, że

o dziwo inne Athloniki wykrywa na mojej płycie bezproblemowo oraz mojego athlonika na innych plytach tez bez zadnych zgrzytow

Zapuść może Everesta i sprawdź czy pokazuje 64KB czy 256KB cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojego postu wkradł się błąd i to dość poważny otóż mój procek to:

AXDA2000KT3C

RIRGA 02030GPMW

Sorry bardzo :)

Właśnie sciągam Everesta i zaraz będe testował

Jeśli to coś da to powiem że procek jest czyściuteńki jak łza i że wszedzie wykrywa go jako NORMALNEGO Durona na jądrze Applebread z 64KB L2 CACHE

Zastanawiam sie czy w jakiś sposób ten drugi cache mogl sie jakos zablokowac

np przez uszkodzenie jakims "magicznym" sposobem plyty glownej

A co do uszkodzenia mostkok L2 to raczej watpie chociaz omomierzem sprawdze dopiero jutro ( dzisiaj nie mam jak). Jak ktos ma jakies pomysly jak ozywic drugi cache prosze pisac nawet na GG 6340426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem Everestem... wykrywa tylko 64KB i jak by ktos zobaczył te raporty byłby utwierdzony w przekonaniu ze to DURON i co ja mam zrobić ?

wszedzie wykrywa go jako NORMALNEGO Durona na jądrze Applebread z 64KB L2 CACHE

Chodzi mi o BIOS i cale mnóstwo programów typu SiSoftSandra itp WSZEDZIE JAK BYK PISZE DURON :(:(:(:(:(:( Edytowane przez stingerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem Everestem... wykrywa tylko 64KB i jak by ktos zobaczył te raporty byłby utwierdzony w przekonaniu ze to DURON i co ja mam zrobić ?

Chodzi mi o BIOS i cale mnóstwo programów typu SiSoftSandra itp WSZEDZIE JAK BYK PISZE DURON :(:(:(:(:(:(

1422004[/snapback]

Mam taki samiusienki problem. A wszystko po sprzedazy procesora pewnemu allegrowiczowi. Wyslalem Athlona wrocil Duron.. tez mi sie wydaje iz moze to byc cos z mostkami tyle ze to wersja z zielonym laminatem wiec mostki sa pod jakas warstwa.. Przylaczam sie do pytania co mozna z tym fantem zrobic ? pozdrawiam

Edytowane przez QuicksilveR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień bios w płycie głównej na nowszy

jeżeli masz najnowszy to pokombinuj ze starszymi ;]

powinno cos dac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Brat miał podobny problem - niestety go nie rozwiązał.

A zaczęło sie od tego że kumplowi coś sie w kompie namieszało, zaczeli mieszać w podzespołach, wymieniali co sie dało.Okazało sie że kumplowi poszedł procek(chociaż nie do końca - bo winda sie dalej wczytywała...). No i jak tego spapranego proca dał do swojego kompa to sie pojawiły schizy...

AXP troughbreed został durniem - żadna aktualizacje Biosu nie pomogła....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomego w hurtowni sprzętu więc zajrzę dzisiaj do niego z moim prockiem i z moja plyta glowna... wyczytalem gdzies na necie w nocy ze koles ktory mial podobny problem wymienil plyte glowna na NOWĄ (stara oczywiscie byla sprawna)

i wykryla procka prawidlowo od tamtej pory nie wyciąga już z niej proca.

BTW: Wczoraj 2:30 w nocy bylem u kumpla z procem zeby omomierzem sprawdzic wszystkie mostki na procu i okazalo sie ze wszystkie sa w 100% OK

Tak więc zdam raport popołudniu co i jak. jak się nie pojawie tzn ze rozwaliłem procka w drobny mak...( a szkoda by bylo bo on jest RIRGA 0230GPMW czyli ma odblokowany mnożnik )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...