morys Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Naprawde szukałem. Znalazłem posty na temat problemów z połaczeniem internetowym (brakiem sieci). Ja chciałbym chciałbym wiedzieć jak blokować (wyłanczać) internet. Najlepiej aby mozna było aby blokada sieci została zapamietan na nastepna sesje (tak jak Firewallem w windzie). Mam: karta sieciowa . LAN , radiówka. Przepraszam za pismo ale jeszcze nie mam pełnego spolszczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Żeby wyłączyć sieć to chyba najprościej: # ifconfig eth0 down ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 man iptables Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) No cóż trzeba bedzie się z nim bliżej zapoznać. Słyszałem też coś o Firestarter. Niewiem czy moi domownicy sobie z tym poradzą. Wygląda na to że Linux nie jest przyjazny dla dzieci. Edytowane 3 Maja 2005 przez morys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renegat Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 zawsze można odlaczyc kabel sieciowy. ale najlepsze wyjscie (bez odlaczania) to ustwa zeby sie nie ladowal przy starcie eth0. zebys za kazdym razem nie musil wpisywac ifconfig eth0 down. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 To podpowiedz moze prosze jeszcze Renegat jak to ustawić. Bedzie dla mnie i innych równie niedouczonych potomnych. Napewno bedziemy wdzieczni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoubleG@MDG Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 hmmm uzywać slackware i nie wiedzieć jak sie włącza i wyłacza interfejsy sieciowe to troche dziwny przypadek zazwyczaj za tą dystrybucje łapią sie już uzytkownicy zaznajomieni z tematem ale mniejsza z tym skrypt który włącza i wyłącza interfejsy sieciowe znajduje sie w /etc/rc.d/ i wabi sie rc.inet1 ale ja bym tego tak nie robił bo to troche bezsensu. lepiej po chamsku dopisać sobie do pliku rc.locale ifconfig wlan0 down bo chyba chodzi o karte sieciową wirless lan a nie zwykły ethernet który nazywa sie eth0-9 a powrut do jej normalnej pracy ifconfig wlan0 up Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Dziękuję DoubleG@MDG Przerobię ten temat na twój sposób (zobaczymy czy sobie poradzę) A Slackware dlatego ze tylko z nim można się podobno czegoś nauczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 A Slackware dlatego ze tylko z nim można się podobno czegoś nauczyć 1455507[/snapback] Żeby się czegoś nauczyć, trzeba dociekliwości i chęci - dystrybucja taka czy inna ma tutaj niewiele do rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morys Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Trudno się z tobą bigfan niezgodzić. Polemika mogłaby być początkiem kolejnej niepotrzebnej wojny słownej. A przecież dystrybucji jest tyle że dla każdego wystarczy. Dzięduję wam. Wydaje mi się że mam to czego chciałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...