piekara Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) Kupiłem niedawno Athlona XP T-Bred B. Problem polaga na tym iż w programach procesor nie jest rozpoznawany jako T-Bred B ale jako T-Bred ver. AO(Aida32, CPUid itd.) albo w ogóle nie jest rozpoznawane jego jądro(3d Mark 2001). Także napięcie procesora(które jest w biosie ustawione na Auto) wynosi 1,5 kiedy na procesorze wg. opisu powinno byc 1,6. Posiadam płytę Soltek SL-75FRV z najnowszym biosem. Płyta ta na 100% obsługuje T-Bred B. Płyty niedługo się pozbywam ale mam pytanie czy to nie przypadkiem wina procesora. Oznaczenia na procesorze to: AXDA2000DUT3C JIUHB 0328WPGW Dołączyłem również zdjęcie tych oznaczeń. Czy możliwe jest żeby procesor nie był z nimi zgodny? Pozdrawiam Edytowane 2 Maja 2005 przez piekara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Z tych oznaczeń wynika, że jest to T-bred B na napięcie 1.6V. A dlaczego masz takie problemy - to już nie wiem ??? Ale w końcu chodzi jakoś - czy nie ? Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Powinieneś sie cieszyć. Napięcie 1.5..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Te 1,5V co ci pokazuje to moze byc napiecie chipsetu. Mi w cpu-z pokazuje napiecie vdd zamiast vcore w everescie jest juz dobrze. Raczej niemozliwe jest ze ten proc defaultowo chodzi ci na 1,5V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekara Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Dostałem płytkę AsRock K7VT4A+. Wszystko jest tak samo. Rozpoznawany jest jako T-Bred A z V-Core 1,5V. To w sumie nie problem ale przy podniesieniu FSB nawet o 7Mhz nie chcę się uruchomić windows. Z mnożnikiem na tej płycie nie patrzyłem(jest ustawiany przez zworki). Natomiast podniesienie go o 1 powodowało nieuruchamianie się kompa,a o 0,5 niestabilność. Czy ja w ogóle nie moge podkręcić tego procka?Czy coś robie nie tak?(dodam że na Sempronie 2200 miałem to samo). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Z opisu twojego proca wynika, ze jest to Thoroughbred-B domyslnie pracujacy na 1,6V. Rok produkcj 2003 tydzien 28 (powinien miec odblokowany mnoznik) Na plytach opartych o chipset VIA wystepuja problemy z kreceniem proca przy ustawieniu niestandardowego fsb (brak blokady pci/agp). Ustaw fsb na 166MHz i wtedy zobacz.Seria procka wskazuje, ze powinien byc podatny na O/C. Moj athlon 2000+ chodzi stabilnie na fsb 166 bez podnoszenia napiecia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Gdzie go kupiles? Jak na allegro to ktos molg przy nim mieszac :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekara Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Właśnie, powinien się kręcić nieżle, przestawie fsb zworkiem na 166. Proc kupiłem na Allegro i pewnie coś koleś pomieszał. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...