Skocz do zawartości
Benji

Halonet - Telefonia Przez Voip

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Mam zainstalowany WinXP i udostępniam internet poprzez LAN (kabel koncentryczny). Modem mam SPEEDTOUCH 330, taki który daje Telekomuna. Jakiś czas temu postanowiliśmy pogadać sobie przez Net. Zainstalowałem Halonet do prowadzenia rozmów tel. przez internet. Zapłaciliśmy pieniądze i pojawił się problem. O ile z tego komputera gdzie jest bezpośredio net nie ma problemu, to z jakiejkolwiej innej stacji roboczej. Niby się łączy, ale nie słychać tego co dzwoni, ani tego co odbiera. Inne stacje są na Win98. Po kontakcie z panami z Halonet przeinstalowałem system, który internet udostępnia z 98 na XP i też klapa - To samo. Powiem jeszcze że istnieje możliwość rozmowy w samej sieci lokalnej i tutaj nie maa problemu. Tak że uważam iż nie są to problemy wynikające ze słabej przepustowości LAN - przypominam że to koncentryk, gdyz jak mi powiedzieli Ci z Halonet, wymaganym pasmem dla rozmowy jest jedyne 10kbit/s. Czy ktoś z was miał już podobny problem? Pomóżcie. Podobno Halonet chodzi na UDP, ale czy to jest standardowo blokowane przez Windy?

Zapore połączenia oczywiście wyłączyłem. Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi