Skocz do zawartości
dani666

Problem Z Kompem :(:( Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam nadzieje, że w dobrym dziale to pisze jak nie to sorki:)

Jest problem z komputerkim mojej koleżanki.Oto konfiguracja:

Płyta główna: MSI 815E pro (MS- 6337)

Chipset: i815E (intel solano)

Procesor: Intel Cleleron II 667Mhz (10x67)

Grafika: Nvidia GeForce 4 MX 440

Dżwięk: z integrowana na plycie

Pamięci: - Apacer tech (128MB PC133 SDRAM)

- Apacer tech (128MB PC133 SDRAM)

- prawdopodobnie jest to M.Tec (tak jest napisane na kości) (128MB PC133 SDRAM)

Siecówka:Realtek 8139 series PCI NIC

Dyski twarde: 80 GB Maxtor DiamondMax 7200RPM (tutaj jest instalniety system)

20 GB Samsung SpinPoint 5400RPM

I teraz jaki jest problem, a mianowicie od pewnego czasu komp się wiesza i to nawet zaraz po zaladowaniu systemu przy odpaleniu jakiegokolwiek programiku np. przegladarki, gg a nawet przy uruchominiu TotalCommandera. System (Windows 98 se) był chyba z 10 razy instalowany po wczesniejszym formacie i nic nie pomagało. WIec pomyślałem że może pamięci się gryzą ze sobą więc pobawilem się w przekładanie to róznych slotów.Przetestowałem je tez w MEmtescie 86 (tym uruchamianym z dyskietki). Każda osobno i co dziwne na kazdej kosci programik sie zawieszal w tym samym momencie (test 6), ale to tego momentu nie pokazywal żadnych errorów.Jak przetestowałem u sibie na kompie to kości przeszly wszytkie testy bezbłędnie.Komp się wieszał także jak uruchamiałem go tylko na jednej kości.U mnie te pamieci chodz dobrze tzn komp sie nie wiesza.

Nastepnie postanowilem sprawdzić napiecia.Zasilacz jakis taki bez nazwy tylko wyczytalem z niego Siwtching Power supply Model: LP-6100B 250W :) napiecia sprawdzane w biosie (nie mam miernika niestety):

Vcore: 1.64 - 1.66V (tak sie wahało)

VTT: 1.50 - 1.52V

3.3V: 3.36 V

+5V: 4.81 - 4.86V

+12V: 11.91 V

-12V: -11.45V

-5V: -4.99V

Vbat: 3.10V

5VSB: 4.92V

Wydawało mi sie że to +5V jest troszke za małe wiec zminilem zasilacz na niestety nie zaden markowy tylko L&C 300W (ale nie byl nigdy uzywany ). Po zamontowaniu go napiecia sie polepszyly (tak mi sie wydaje):

Vcore: 1.7V

VTT: 1.50 - V

3.3V: 3.35 V

+5V: 5.05V

+12V: 12.20 V

-12V: -11.50V

-5V: -4.99

Vbat: 3.10V

5VSB: 4.92V

ALe komp dalej sie wiesza co prawda tym razem juz przynajmniej można coś wiecej zrobić tzn nie zawiesza sie zaraz po uruchominiu systemu.

Kolejne podejżenie padło na dyski twarde. System jest na Maxtorze partycje FAT32

10/20/20/30 GB ten samsung jest jako jedna partycja (20 GB).Przy skanowaniu Scandiskiem potrafi sie zawiescic i nie wazne czy pod winda czy przy uruchamianiu windy.Postanowiłem odpalic Aoroxa Live (bo przynajmniej wtedy nie potrzeba dysku i wtedy bede wiedzial czy te zwiechy sa przez dysk czy nie- tak przy najmniej myslalem). Niby sie odpalil ale przy jakimkolwiek działaniu tzn np przy probie ustawienia netu sie wiesza :(, wiec to chyba jednak nie dyski.

Kolejne podejzenia podaja na procka. Ale z nim to juz nic nie robilem bo jakos nie wiem za bardzo co mozna zrobic :). Dodam tylko ze jakis rok temu był smarowany pasta pod radiatorem.Dodam też że komp nie był nigdy kręcony i nie bardzo chce (bo nie umiem) to robic :).

Acha moze jeszcze napisze ze temperaturka procka przy starcie jest 48 C a przy normalnej pracy (czyli sam net i gg , bez jakiegos meczenia zbytniego jaks gra( ktorych sie nie da uruchomić z wiadomych wzgledów) ma 56-60 C.Temperaturka systemu to ok 45 C.

To tyle ode mnie (Sorki że tak duzo). Mam nadzieje ze te najwazniejsze rzeczy napisałem.

Jezeli cos trzeba dopisac to prosze podajcie co to postaram sie to zrobic:)

Dzięki za ewentualne pomysły co z nim dalej zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Acha moze jeszcze napisze ze temperaturka procka przy starcie jest 48 C a przy normalnej pracy (czyli sam net i gg , bez jakiegos meczenia zbytniego jaks gra( ktorych sie nie da uruchomić z wiadomych wzgledów) ma 56-60 C.Temperaturka systemu to ok 45 C.

1422699[/snapback]

:zonk:

ILE???? jeśli to nie jest jakieś przekłamanie pomiaru, to chyba znam sprawcę "wieszania".

Te procki nie kręcone mają normalnie 30-40°C po kilku godzinach pracy, a przy ~60°C przeważnie zaliczają "zwis". Test 6 w MemTest86 używa procesora intensywniej niż poprzednie :D

Sprawdź chłodzenie procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi