Pheat Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jestem w trakcie składania nowego komputera. Narazie mam: Asus A8N-E Winchester 3000+ (+ AC Freezer 64) Chieftec 420W Lite-on 1673s gigabyte GF 6600 turbo force jakąś tam obudowę Z podstawowych części brakuje ramu i hdd. Chciałem już sobie poużytkować nowego kompa a więc przełożyłem te części z mojego starego kompa. 2 x ram twinmos 266mhz 256mb i 2 hdd maxtor 40gb i samsung 60gb. Podczas ładowania windowsa xp pro, który miałem zainstalowany na samsungu wyskakuje blue screen i restart. Na drugim dysku nie miałem systemu a więc postanowiłem go sformatować i zainstalować OS. Niestety w pewnym momencie instalacji Windowsa płyta kazała mi długo czekac aż wkońcu wyskakiwało, że jest włożona zła płyta cd albo jest ona uszkodzona. Tak się działo podczas próby instalacji wszystkich kopii windowsów xp, jakie mam (nie ważne czy bez sp czy sp 1 czy 2). W końcu przełożyłem hdd do drugiego komputera. Tutaj instalacja przebiegła bez problemu. Hdd z nowym OS włożyłem zpowrotem do nowego kompa. Bootowałem z hdd Maxtora i tutaj jeszcze przed rozpoczęciem ładowania się systemu wyskoczył blue screen i restart. I tak za każdym razem. Próbowałem wszystkiego, na co narazie wpadłem. Zmieniałem zworki, podłączałem dyski pojedyńczo etc. Nic nie pomogło. Czym to może byc spowodowane? Co mam zrobić, aby dyski działały? A i zapomniałem, że te dyski są pod Ultra DMA 133. Jak uzbieram parę złoty to mam zamiar kupić dysk S-ATA. Z góry thx za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slus Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Po pierwsze: nie przekładaj dysku z zainstalowanym XP na innym komputerze, bo to się udaje tylko z win98. XP sprawdza zgodność sprzętu na którym był i nstalowany z tym na którym jest bootowany i przy jej braku nie odpali się. Po drugie: a może coś z CD-ROMem?, spróbuj przełożyć cdka ze starego kompa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pheat Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Instalowałem na innym kompie ponieważ już nie wiedziałem co robić, nic nie pomagało. Napęd jest sprawny ponieważ przez jakieś 2 ostatnie miesiące używałem go w starym kompie. No ale na wszelki wypadek moge jeszcze z innym napędem sprawdzic. Narazie jakoś udało mi się podtrzymać instalacją pomimo ciągle wyskakujących błędów, ale system który się zianstalował jest strasznie okrojony, bez wielu składników, nawet internet niedziała. Nic nie działa. Praktycznie to teraz moge jedynie notatnika używać. Zaraz jeszcze spróbuje zainstalować Windowsa z inego cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 slus napisał(a): Po pierwsze: nie przekładaj dysku z zainstalowanym XP na innym komputerze, bo to się udaje tylko z win98. XP sprawdza zgodność sprzętu na którym był i nstalowany z tym na którym jest bootowany i przy jej braku nie odpali się. Po drugie: a może coś z CD-ROMem?, spróbuj przełożyć cdka ze starego kompa. Pozdrawiam 1423014[/snapback] hahaha, ja nieraz nosilem do jakiegos kumpla dysk ktoremu siadl windows i podlaczalem moj na master - czyli moj windows byl ladowany. I wszystko dzialalo, wiec nie wkrecaj takich glupot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezker Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 crash_zero napisał(a): hahaha, ja nieraz nosilem do jakiegos kumpla dysk ktoremu siadl windows i podlaczalem moj na master - czyli moj windows byl ladowany. I wszystko dzialalo, wiec nie wkrecaj takich glupot 1423071[/snapback] hahaha a ty nie bądź taki mądry,bo może tobie sie udało,ale nie zawsze system wstanie na innym kompie.Wiesz dobrze q różnych kompach są różne podzespoły,chipsety itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...