Mizc Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 The Fall – Last Days of Gaia to oszałamiająca gra z gatunku 3D RPG, osadzona w postmodernistycznym klimacie. Jej akcja toczy się w roku 2083. Globalna katastrofa zniszczyła prawie całą ludzkość. Otacza Cię świat, którym rządzą brutalne gangi, a prawo jest po stronie silniejszego. Kierujemy grupą do 6 osób, dobieramy arsenał z ponad 100 sztuk broni, do tego pojazdy, zmiany pory dnia i system walki wygladający na coś a'la Fallout Tactics, do przełączenia na turowy. Czyżby to był godny następca serii Fallout? Do tej pory gra się ukazała u naszych zachodnich sąsiadów, anglojęzyczna rozszerzona wersja gry na dniach wyjdzie w Stanach. W czerwcu/lipcu gra się ukaże w Polsce w polskiej wersji językowej. Do tego będzie to wersja rozszerzona. Znajdziemy w niej więcej questów, nowe charaktery oraz poprawioną grafikę i dźwięk i usunięte wszystkie bugi. Nowe taktyczne możliwości w walce, rozszerzone używanie z pojazdów i jeszcze prostsze sterowanie. Wszystko w cenie 59,90. Gierka zapowiada się ciekawie, oto parę screenów. Oficjalna strona gry. Filmik, polecam obejrzeć. Grał ktoś już w szwabską wersję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) Jedno jest pewne :) Fallouta nie przebije, bo tego raczej nie da sie zrobic :) Takie moje zdanie. Ale giera zapowiada sie interesujaco. Malo jest niestety tytulow w tym klimacie, a szkoda, bo to moj ulubiony temat B) Napewno nie przejde kolo tej giery obojetnie, chyba ze mi tweakowcy zrobia jakas antyreklame :wink: POZDRO ! Kilka fajnych tapetek i screenow znalezionych na roznych serwisach B) * http://igrozone.com/pic/walls/the%20fall%2...per2_medium.jpg * http://igrozone.com/pic/walls/the%20fall%2...per1_medium.jpg * http://www.gamepilot.de/bilder/thefallpc2.jpg * http://www.gamepilot.de/bilder/thefallpc3.jpg * http://www.ag.ru/ag15/reviews/2735/logo.jpg Narazie nie ma tego zbyt wiele, ale jeszcze sie cos dorzuci pozniej :) EDIT: Pocecam obejrzenie filmiku podanego przez Mizca. Fajnie sie zapowiada, ale jakos mam wrazenie, ze bedzie to gra bardziej nastawiona na akcje niz klasyczne RPG. Moze to przez to 3D ? Nie wiem sam. Jak dlamnie to najlepsze RPG byly wlasnie w 2D (Fallout, Baldur...) i tak powinno zostac :) Edytowane 2 Maja 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 przypomina mi taką zajebistą gierce co sie zwała żołnierze anarchi i choc nie zebrała zbyt pochlebnych opini w gazetkach to mnie wciągneła na maxa ( kilka razy przeszedłem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 beznadziejna grafika, falloutowi to raczej nie dorowna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Ptys - Soldiers Of Anarchy - było do gazet chyba nawet dodawane ;) A ze screenów to mi to Jagged Alliance przypomina, nie Fallouta. A w Cops 20xx (data, nie pamiętam) ktoś grał ? Też podobna grafa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jesli chodzi o grafe, to przypomina mi sie tez polski "Gorky 17", ale w tych grach nie chodzi o grafike :) Fallout tez Pixel i Vertex Shaderami nie tryskal (wiem, ze wtedy nawet nikt nie marzyl :) ), a jest to dlamnie i dla wielu ludzi prawdzile arcydzielo jesli chodzi o gry B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelis Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Po "spaczeniu" :-P do wersji 1.8 (wersja taka jest aktualnie sprzedawana w Niemczech jako extended), gra zbiera bardzo pozytywne opinie w Niemczech i to w kategoriach, ktore dla cRPG sa najwazniejsze a wiec: historia, rozwoj postaci, klimat. W Polsce ma sie ukazac wersja 1.8+, bo prawdopodobnie jakies patche polerujace jeszcze wyjda. Warto dodac, ze gra w wersji 1.0 byla praktycznie niegrywalna. Zdecydowana wiekszosc problemow zostala jednak naprawiona i w obecnej wersji (1.8) gra jest podobno bardzo przyjemna. Falloutow raczej nie przebije, ale w potoku bezplciowych gier bedzie na pewno bardzo dobra pozycja. ps. Inna ciekawostka. Ilosc zajmowanego miejsca na dysku wzrosla od wersji 1.0 do 1.8 o ponad 1 Gb !!! :lol: To chyba rekord objetosci patchy w przypadku gier :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Pełne 3d w takich grach = lipa (prawie zawsze_ ... Takie moje zdanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Czy ktoś wie gdzie można znaleźć spolszczenie do tej gry? Albo chociaż zaingileszczenie?? Bo mam ją, ale w języku niemieckim :? :mur: :mur: :mur: Jak ktoś wie to niech będzie dobry i zarzyci linkiem, bądź nazwą programu p2p gdzie to znajde, czy inne rozwiązania. Bo mam wielką ochote w to pograć, bo niestety nie zapowiada się aby Fallout 3 kidykolwiek wyszedł :cry: więc chociaż w coś podobnego zagrać. Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Ta gra właśnie wylazła w wersji PL i w dodatku kosztuje 19,90 zł ! ! ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 No to fajnie, tylko szkoda, że się spóźniła o ponad rok. BTW. fajna cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Gra się całkiem miło, ale za cholere nie mogę ustawić słyszalnych dialogów, mam sam tekst. Jest to cokolwiek dziwne bo przecież jest opcja do ustawiania głośności dialogu (!). Idąc dalej, to jakoś nie mogę się doszukać muzyki z oryginalnej angielskiej wersji...? Chyba nasz wydawca sobie z lekka poleciał i "lekko" zRIPował nam ten tytuł. Sic! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Orginalna to jest wersja niemiecka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Gra się całkiem miło, ale za cholere nie mogę ustawić słyszalnych dialogów, mam sam tekst. Jest to cokolwiek dziwne bo przecież jest opcja do ustawiania głośności dialogu (!). Idąc dalej, to jakoś nie mogę się doszukać muzyki z oryginalnej angielskiej wersji...? Chyba nasz wydawca sobie z lekka poleciał i "lekko" zRIPował nam ten tytuł. Sic! No jak zawsze trzeba było coś popsuć przy polonizacji. A gra bardziej przypomina cRPG? Bo tak po screenach jak widze na interfejs to mi troche przypomina takie fallout tactics lub ufo:aftermath. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Inni też już troszkę grali, a ja jakoś nie mam weny twóraczej... więc pozwolę sobie wrzucić takst z wp.pl: Ha, nareszcie jest! Czekałem i się doczekałem za 20zł. Czy warto było? Po kilkunastu godzinach grania mogę stwierdzić, że chłopaki postarali się i jest ok, nawet bardzo ok! Oczywiście są i 'buraki', ale całość wypada wręcz świetnie w porównaniu z podobnymi tytułami. Można powiedzieć, że the Fall czerpie pełnymi garściami z Soldiers of Anarchy,Jagged Alliance,Shadow Company i im podobnych. O Falloucie wspominał nie będę, bo to oczywiste. The Fall wykorzystał wszystko, co najlepsze było u konkurentów i dołożył jeszcze coś ponad to. Najważniejsze, co udało się twórcom gry, to uchwycić 'ten' klimat, jaki miał Fallout. Wspaniale czuć tę nędzę, pustkę i zniszczenia wywołane wojną. Wcale nie jest to sztuczne, nie musimy się domyślać, że była jakaś wojna. Grafika ładnie buduje klimat. Silnik graficzny nie jest może jakimś szczytem osiągnięć, bo ma swoje ograniczenia, ale sprawuje się ok. Kolory są utrzymane w brązach, w odcieniach pomarańczowego, żółtego. To potęguje jeszcze bardziej wrażenie 'wypalonej ziemi'. Kikuty drzew, wraki aut i innego sprzetu, opuszczone osady, sklecone chatki z byle czego. Jak to mówi jeden z NPCów "Nasz styl architektoniczny można nazwać post-apokaliptycznym". Jest w końcu dobra praca kamery, która nie ogranicza widoku. Możemy ustawić ją dowolnie, od widolu z lotu ptaka do TPP. Między lokacjami poruszamy się podobnie jak w Falloucie. Mapy są spore, ale nie jakieś ogromne, żeby włóczyć się 2 godziny od punktu do punktu. Nie są napewno większe od tych w Shadow Company. Fabularnie też jest nieźle, mam nadzieję, że dalej nie będzie gorzej. Tam gdzie trzeba jest wulgarnie i brutalnie, ale scenarzyści byli elastyczni. Jest sporo zabawnych odniesień do innych gier, filmów czy literatury. Sama gra jest intuicyjna. Panel sterowania bardzo przypomina ten z Jagged Alliance. Pasek postaci z rozwijanym ekwipunkiem pod prawym klawiszem myszy. Tury zastąpiono spowolnieniem czasu. Wygląda to tak, że ustawiamy suwakiem szybkość akcji podczas pojedynku. Jeśli trafiamy na wroga działa autopauza. Możemy wydać odpowiednie rozkazy i puścić czas. Od nas samych zależy w jakim tempie wszystko się rozegra. Od niemalże bezruchy bohaterów do pełnego czasu rzeczywistego. W każdym momencie możemy ten czas przyspieszyć lub go spowolnić. Mamy jeszcze autopauzę w razie czego. Zresztą i ten spowolniony czas jest podzielony na kilkusekundowe sekwencje po czym gra pauzuje. Jeśli wszystko idzie po naszej myśli, puszczamy grę, która rusza przez kilka sek. dalej. I tak w kółko. Dlatego, mimo braku typowych tur, mamy całkowitą kontrolę nad tym co się dzieje. Osoby preferujące taktykę podczas walk, będą zadowolone. Naszych wojaków możemy spokojnie rozlokowywać w terenie, osłaniać wzajemnie ogniem itd. Swoboda jest ogromna. Wybór przeróżnych broni powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych. Możemy zaatakować przeciwnika nawet wyciskarką do czosnku. Najbardzie zauważalnym mankamentem jest chaos w plecaku. Miejsca mało, a dobytku dużo. Tostery, siodełka od roweru, popsute kalkulatory, klawiatury od pecetów, połamane łopaty, wiadra, miski, szczoteczki do zębów, ramki na zdjęcia, puste butelki oraz inne dobra cywilizacyjne. Zapewne wszystko to można jakoś pożytecznie wykorzystać więc często plecak przypomina śmietnik:) Statystyki postaci są raczej 'standatowe'. To samo co w Fallout tylko inaczej podane. Wskakując na kolejny poziom rozdajemy punkt na parametry bazowe postaci plus ileśtam (10-11) na umiejętności. Inteligencja naszych wojaków jest raczej przeciętna. Nie zauważyłem, żeby zachowywali się jakoś podejżanie. Odnajdują ścieżkę, nie błądzą bez sensy po lokacji. Z przeciwnikami może być gorzej. Gram na Normalu. Może na wyższych poziomach jest inaczej, ale jak narazie pchają się pod lufy. Łatwo ich sprowokować w zasadzkę. Na widok naszego herosa zrywają się do sprintu urozmaiconego strzałami z broni różnorakiej. Nie widziałem, by się chowali, próbowali zajść od flanki, czy upozorować jakiś odwrót. Nic z tego. Są twardzi. Mam nadzieję, że na innych poziomach trudności poziom ich IQ rośnie, a jeśli nie, że będzie jakiś patch. Nie jest to specjalnie rażące, ale przeciwnik wirtuozerią nie zachwyca. Edytowane 27 Lipca 2006 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Hm z tego co przeczytałem to gra jest dosyć ciekawa a ze kosztuje grosze to sobie zakupie bo brakuje mi ostatnio takich gier.Jak 2 dni temu patrzyłem na allegro to myślałem ze to kolejna produkcja typu maluch racer,a sie raczej myliłem. Edytowane 27 Lipca 2006 przez Caehl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Poczekam az w Media Markt sie pojawi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Gra się całkiem miło, ale za cholere nie mogę ustawić słyszalnych dialogów, mam sam tekst. Jest to cokolwiek dziwne bo przecież jest opcja do ustawiania głośności dialogu (!). Idąc dalej, to jakoś nie mogę się doszukać muzyki z oryginalnej angielskiej wersji...? Chyba nasz wydawca sobie z lekka poleciał i "lekko" zRIPował nam ten tytuł. Sic! Nie ma tu niestety słyszalnych dialogów...kolejna świetna polonizacja :-| Przy okazji mam mały problem jeżeli chodzi o konfig gry. Przy max ustawieniach mam komiks; przy sprzęcie GF 6800, PIV 3,0 Ghz i 1 GB ramu - wydaję się to trochę dziwne...a skoro coniektórym gra się całkiem miło - to na jakim właściwie konfigu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Z_ Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 u mnie gra kończy sie po 10 minutach, po prostu to to sie zawiesza i koniec :mur: moze jakis patch sie kiedys poajwi ;/ troche za duze wymagania jak na poziom jaki ta gra prezentuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Racja, oprawa graficzna prezentuje nienajlepszy poziom, a wymagania, że hoho :-| , do tego te "nieme" dialogi...gra jest napewno ciekawa, ale usterki techniczne zniechęcają na starcie...20 zł to oczywista nie majątek, ale 4 piwa to niestety w tym wypadku alternatywa godna rozważenia:wink: Czy można wrzucić do gry np. angielskie dialogi? Czy jest jakiś patch do wersji pl?; z góry dziękuje za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Czy jeszcze ktoś się zajmuje tym tytułem? Chodzi mi o możliwość wrzucenia jakiś słyszalnych dialogów i o zmianę rozdz. do 1280x1024, bo tych rzeczy brakuje mi najbardziej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...