Skocz do zawartości
Sid

"obcięcie" 64mb Pamięci Sd-ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! ;]

Już dawno padł mi ram 128MB... Mam do niego jakis sentyment chyba bo nie lezy w smieciach ale w pudełku ;) Gdzieś koło 68 MB pojawiają się errory... No i wtedy są zwiechy itp. ;) Mam pytanie: Czy da się jakoś "obciąć" pozostałe MB? Mniemam że w rejestrze Windows da się ustawić ile maksymalnie ma używać RAMu tylko nie wiem gdzie ;) Bo to chyba jedyny sposób na wywalenie opsutych ~64MB ;) przecież obcinanie poszczególnych modułów skalpelem nic nie da ;)

A dałem tutaj bo to raczej offtopic a nie topic godny do działu pamieci RAM ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wiesz ktora kosc jest walnieta to mozesz ja wywalic. Ale tylko sprawdz czy przypadkiem ona jest połaczona szeregowo z innymi.. :D

1422949[/snapback]

Jak każdy stary szanujacy sie RAM - sciezki z jednej kosci ida do drugiej ;) Poza tym podejrzewam, że na tym malutkim układziku w środku(zapomniałem jak to się nazywa) jest zapisane info o pojemnosci, kosciach etc...

BTW. Zróbmy z tego topic o moddingu opsutych rzeczy - breloki, lampki etc. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, pomysl dosc ciekawy :D

Ten maly ukladzik to "spd" i tez mysle, ze jest w nim info o pojemnosci :wink:

Co do tych windowsow, to nie wiem jak to zrobic przez rejestr, ale mysle, ze jesli to wersja nie wyzsza niz 98se to mozna tez pokombinowac przez dosow'e menadzery pamieci (himem, emm386).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Poza tym podejrzewam, że na tym malutkim układziku w środku(zapomniałem jak to się nazywa) jest zapisane info o pojemnosci, kosciach etc...

1422979[/snapback]

SPD się to nazywa i jest zwykłą pamięcia nieulotną typu EEPROM na szynę I2C ;)

Tak, można ją przeprogramować ... tylko trzeba mieć programator :P chociaż teoretycznie wystarczy dowolny używany w serwisie RTV (telewizory zapisują ustawienia w tego typu pamięciach). Zawartość SPD musi być typowa, widziałem w necie opisy ... pewnie znajdzie się coś więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPD się to nazywa i jest zwykłą pamięcia nieulotną typu EEPROM na szynę I2C ;)

Tak, można ją przeprogramować  ... tylko trzeba mieć programator :P chociaż teoretycznie wystarczy dowolny używany w serwisie RTV (telewizory zapisują ustawienia w tego typu pamięciach). Zawartość SPD musi być typowa, widziałem w necie opisy ... pewnie znajdzie się coś więcej ;)

1423252[/snapback]

Aż tak mi się nie nudzi ;) Chociaż pomysł z wycięciem możnaby wcielić w życie =) tylko którą strone rżnąć i czy prze to mi coś si7ę z MOBO nie stanie?? ;) Bo lubie się bawić, ale nie żeby poświęcić mą starą mobo ;)

BTW. Pomysł na zakładke bardzo fajny ;)

PS. Zaraz zapodam foty RAMu ;) może ktoś będzie wiedział które to ostatnie 64MB ;)

[EDIT]

http://dhost.info/sid/ram

[EDIT2]

No doradźcie :D Wy tu jesteście mastery ;) Ciąć te po drugiej stronie spd? czy tu gdzie spd?

[EDIT3]

Niedługo napisze FAQ o tym, jak za friko można uratować kilka(naście/dziesiąt/se) MB z uszkodzonego RAMu ;)

Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez tak mam z dyskiem:) partycja na badsektorach:P

5GB zrobilo sie 4GB ale dziala ok

EDIT

Wiem co przetnij cala kostke na pol

ktoras polowa czyli 64MB zostanie bez bledu:P

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym wycinałeś ? :D skalpelem czy softwarowo? :D

1424944[/snapback]

Na pewno jak każdy stary wymiatacz - hardwarowo rozwiązał problem ;)

albo naklej numerki na kosci, tnij co druga, jak wytniesz ta co dziala to dolep klejem albo tasma klejaca :D

1425579[/snapback]

Poradziłem sobie! :) Zainteresowanych odsyłam tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=131361

;)

BTW. Przypadkowo bawiąc się BIOSem zauważyłem, że mam ustawione "Memory Clock" na "HOST Clk" ale mońdry sem i zaraz dałem "HOST Clk+33M" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się bawiłem z dwoma duronami. Chciałem sobie zrobić breloczek. 800-ka się złamała podczas wiercenia, a na 700-ce poszło wiertło :)

1485603[/snapback]

Co świadczy o jakości Duronów 700MHz ;) Ja mam w pudełeczku gdzieś Durona 700MHz ale nie robie breloczka bo procek dobry jest i mi go szkoda... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się kiedyś bawiłem w wylutowanie rezystorków zasilających kostki ram, metodą prób-błedów możesz wykluczyć zepsutą kość

1486012[/snapback]

Do wiedzy ogólnej mi się przyda ;) A problem rozwiązałem - zapodawałem nawet chyba wyżej linka, a jak nie to w dziale "Pamięci RAM" leży mój poradnik jak software'owo to załatwić (win9x/NT/Linux) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi