Sid Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Witam! ;] Już dawno padł mi ram 128MB... Mam do niego jakis sentyment chyba bo nie lezy w smieciach ale w pudełku ;) Gdzieś koło 68 MB pojawiają się errory... No i wtedy są zwiechy itp. ;) Mam pytanie: Czy da się jakoś "obciąć" pozostałe MB? Mniemam że w rejestrze Windows da się ustawić ile maksymalnie ma używać RAMu tylko nie wiem gdzie ;) Bo to chyba jedyny sposób na wywalenie opsutych ~64MB ;) przecież obcinanie poszczególnych modułów skalpelem nic nie da ;) A dałem tutaj bo to raczej offtopic a nie topic godny do działu pamieci RAM ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jesli wiesz ktora kosc jest walnieta to mozesz ja wywalic. Ale tylko sprawdz czy przypadkiem ona jest połaczona szeregowo z innymi.. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jesli wiesz ktora kosc jest walnieta to mozesz ja wywalic. Ale tylko sprawdz czy przypadkiem ona jest połaczona szeregowo z innymi.. :D 1422949[/snapback] Jak każdy stary szanujacy sie RAM - sciezki z jednej kosci ida do drugiej ;) Poza tym podejrzewam, że na tym malutkim układziku w środku(zapomniałem jak to się nazywa) jest zapisane info o pojemnosci, kosciach etc... BTW. Zróbmy z tego topic o moddingu opsutych rzeczy - breloki, lampki etc. itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 U mnie zepsute DIMM-y robia za zakladki do ksiazek B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vantomiko Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Hehehe, pomysl dosc ciekawy :D Ten maly ukladzik to "spd" i tez mysle, ze jest w nim info o pojemnosci :wink: Co do tych windowsow, to nie wiem jak to zrobic przez rejestr, ale mysle, ze jesli to wersja nie wyzsza niz 98se to mozna tez pokombinowac przez dosow'e menadzery pamieci (himem, emm386). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Poza tym podejrzewam, że na tym malutkim układziku w środku(zapomniałem jak to się nazywa) jest zapisane info o pojemnosci, kosciach etc... 1422979[/snapback] SPD się to nazywa i jest zwykłą pamięcia nieulotną typu EEPROM na szynę I2C ;) Tak, można ją przeprogramować ... tylko trzeba mieć programator :P chociaż teoretycznie wystarczy dowolny używany w serwisie RTV (telewizory zapisują ustawienia w tego typu pamięciach). Zawartość SPD musi być typowa, widziałem w necie opisy ... pewnie znajdzie się coś więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 ja dodam od siebie ze po wywaleniu spd pamiec mi dzialala :) tzn maltretowalem w ten sposob 64 padnieta :) (miala bledy pod koniec kostki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) SPD się to nazywa i jest zwykłą pamięcia nieulotną typu EEPROM na szynę I2C ;) Tak, można ją przeprogramować ... tylko trzeba mieć programator :P chociaż teoretycznie wystarczy dowolny używany w serwisie RTV (telewizory zapisują ustawienia w tego typu pamięciach). Zawartość SPD musi być typowa, widziałem w necie opisy ... pewnie znajdzie się coś więcej ;) 1423252[/snapback] Aż tak mi się nie nudzi ;) Chociaż pomysł z wycięciem możnaby wcielić w życie =) tylko którą strone rżnąć i czy prze to mi coś si7ę z MOBO nie stanie?? ;) Bo lubie się bawić, ale nie żeby poświęcić mą starą mobo ;) BTW. Pomysł na zakładke bardzo fajny ;) PS. Zaraz zapodam foty RAMu ;) może ktoś będzie wiedział które to ostatnie 64MB ;) [EDIT] http://dhost.info/sid/ram [EDIT2] No doradźcie :D Wy tu jesteście mastery ;) Ciąć te po drugiej stronie spd? czy tu gdzie spd? [EDIT3] Niedługo napisze FAQ o tym, jak za friko można uratować kilka(naście/dziesiąt/se) MB z uszkodzonego RAMu ;) Edytowane 3 Maja 2005 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 ja tam w tej chwili mam dysk 20 giga z ogonem zamaist 30 ;p bo bady mialem i wycialem reszte ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N2O Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 czym wycinałeś ? :D skalpelem czy softwarowo? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 pewnie zrobil z padnietej czesci partycje ktora stoi pusta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) ja tez tak mam z dyskiem:) partycja na badsektorach:P 5GB zrobilo sie 4GB ale dziala ok EDIT Wiem co przetnij cala kostke na pol ktoras polowa czyli 64MB zostanie bez bledu:P Edytowane 3 Maja 2005 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 albo naklej numerki na kosci, tnij co druga, jak wytniesz ta co dziala to dolep klejem albo tasma klejaca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 czym wycinałeś ? :D skalpelem czy softwarowo? :D 1424944[/snapback] Na pewno jak każdy stary wymiatacz - hardwarowo rozwiązał problem ;) albo naklej numerki na kosci, tnij co druga, jak wytniesz ta co dziala to dolep klejem albo tasma klejaca :D 1425579[/snapback] Poradziłem sobie! :) Zainteresowanych odsyłam tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=131361 ;) BTW. Przypadkowo bawiąc się BIOSem zauważyłem, że mam ustawione "Memory Clock" na "HOST Clk" ale mońdry sem i zaraz dałem "HOST Clk+33M" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 stary bierzesz dremelka i lecisz po kościach..... zostaw tylko te dobre :D :D albo..... po co ci dobre..... :D :D wszytko potnij :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Ja się bawiłem z dwoma duronami. Chciałem sobie zrobić breloczek. 800-ka się złamała podczas wiercenia, a na 700-ce poszło wiertło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Ja się bawiłem z dwoma duronami. Chciałem sobie zrobić breloczek. 800-ka się złamała podczas wiercenia, a na 700-ce poszło wiertło :) 1485603[/snapback] Co świadczy o jakości Duronów 700MHz ;) Ja mam w pudełeczku gdzieś Durona 700MHz ale nie robie breloczka bo procek dobry jest i mi go szkoda... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 ja się kiedyś bawiłem w wylutowanie rezystorków zasilających kostki ram, metodą prób-błedów możesz wykluczyć zepsutą kość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 ja się kiedyś bawiłem w wylutowanie rezystorków zasilających kostki ram, metodą prób-błedów możesz wykluczyć zepsutą kość 1486012[/snapback] Do wiedzy ogólnej mi się przyda ;) A problem rozwiązałem - zapodawałem nawet chyba wyżej linka, a jak nie to w dziale "Pamięci RAM" leży mój poradnik jak software'owo to załatwić (win9x/NT/Linux) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...