Skocz do zawartości
barmi

Gry Na Laptopie Czyli Odstresowanie Się Po Pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem sobie ostatnio laptopa Fujitsu-Siemens Amilo Pro v7010:

Celeron 325 2,53 GHz, pamięć cache L2 256 KB

Częstotliwość magistrali 533 MHz

Chipset ATI RC300ML / IXP150

RAM 256 MB

ATI Mobility Radeon 9000 128MB

HDD 40 GB

Matryca 15'' XGA (max 1024x768)

Moim założeniem nie jest granie na nim w Doomy, Quake'i czy inne napierd....lanki:) niemniej jednak po pracy czasem chętnie bym się odpręzył pykając w jakąś ciekawą strategie typu RTS np. Codename Panzers, D-Day czy Soldiers-Ludzie Honoru (mój brat chciałby sobie zagrać w Call of Duty:)) Niestety przy tych dosyć dobrych parametrach jakie ma ten komputerek i niedużych wymaganiach sprzętowych dla gry (np 1000 GHz, 128 RAM czy nawet 256 RAM) gra baaaardzo długo się instaluje, długo odpala, a co juz najgorsze w tym wszystkim - zwalnia i zacina.

Wydaje mi sie ze głowną przyczyną moze być wolny dysk. Producent na swojej stronce bardzo sie czai z podaniem co to za dysk ale udało mi sie gdzieś wyszperać na necie że w tym laptopie jest to:

"40 GB hard disk drive UDMA 100 (4200 rpm)"

czyli ma 4200 obr./min, no i pewnie tylko 2MB pamięci cache...

Czy faktycznie jest to za wolny dysk na "odstresowanie się po pracy"?

Czy 5400 rpm 8MB cache by coś zmieniło? Poczytałem troche o wymianie dysku w laptopie ale jest to zbyt kosztowne (np 60GB, 7200 rpm, 8MB cache - okolo 600 zł )

A może wystarczy zwiększyć RAM do 512 ?

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim laptopie tez strasznie wolno chodzi dysk i nosze sie z mysla o wymianie na szybszy, wszystko na nim dlugo sie otwiera.

laptop ma 1,5 roku.

Edytowane przez baka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi