Dekrek Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Witam ! Jak w opisie. Mam zamiar wynajac sobie mieszkanie na ok. rok w innym wojewodztwie i w zwiazku z tym czy moge zarzadac od osoby od ktorej owe mieszkanie bede wynajmowac aby mnie zameldowala tymczasowo na okres w ktorym bede przebywac w tym mieszkaniu? Chodzi o to abym mial dostep do swiadczen zdrowotnych bo co jesli zachoruje albo rozboli mnie zab?Nie widzi mi sie za wszystko placic. Moze ktos mial podobne doswiadczenia i cos wie. A moze taki meldunek jest oczywisty. Z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 z tego co wiem jesli jest umowa wynajmu to bez problemu mozesz sie tymczasowo zameldowac... ale jak zwykle glowy za to nie dam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Osoba wynajmujaca ma obowiazek zameldowac cie przynajmniej tymczasowo, to nie jest kwestia czy mozesz sie zameldowac. Toz, formalnie rzecz biorac, nie mozna nie miec meldunku na terenie Polski i byc w stu procentach w zgodzie z prawem. Inna sprawa, ze meldunek z bardzo wielu wzgledow jest nie na reke wlascicielowi mieszkania... nie kazdy chce meldowac i wtedy nie zmusisz takiej osoby zeby wynajela ci mieszkanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Chodzi o to abym mial dostep do swiadczen zdrowotnych bo co jesli zachoruje albo rozboli mnie zab?Nie widzi mi sie za wszystko placic. 1422973[/snapback] Jesli pobyt bedzie dluzszy niz 2 miesiace, masz obowiazek sie tam zameldowac! Oczywiscie osoba wynajmujaca Tobie mieszkanie musi podpisac z toba umowe i odprowadzic podatek od tego, co jest oczywiscie wg mnie glupota. Co do swiadczen. Teraz tak mamy ze nie musisz miec meldunku aby wybrac lekarza. Tzn Mieszkajac np w szczecinie wybieram lekarza z wa-wy i nikt nie bedzie robil problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 powiem Ci tylko że uważaj uważaj i jeszcze raz uważaj miałem podobną sytuację, wynajmowałem mieszkanko, ludzie na pierwszy rzut oka wporządku, panienka pracująca w banku i facet grafik komputerowy... kilka miesięcy wszystko było OK jedynie kilka skarg że muzyka głośno po 22 :-P ale pozatym wporządku ... Kilka miesięcy mnie nie było pieniądze wpłacali na konto, po powrocie okazało się że od kilku miesięcy nie jest płącone za wode prąd kablówkę gaz i wszystko inne rachunek za telefon prawie tysiąc złotych.... oczywiście również czynsz nie płacony od kilku miesięcy Razem wszystko zliczone dało ponad 4k zł Oczywiście ludzie mówili że wszystko zapłacą, wydawali sie wiarygodni zapodali jakąs ściemę... skończyło sie na tym że nie zapłącili za nic z mieszkania sie zwineli koles okazał się z ,,przeszłością" po jakims czasie oskarżony o fałszerstwo ani mkyślał czegoś spłacać.... Facetke z pracy wyrzucili na początku mówiła że wszystko spłaci póxniej olała. policja sąd nic nie mógł zdziałać a rachunki trzeba było zapłacić. tak więc miej wszystko na oku bo takich histroii widziałęm już wiele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dekrek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 LordRene - jestes pewien ze np. mieszkajac w szczecinie i tam majac zameldowanie na pobyt staly moge wybac lekarza pierszego kontaktu np w warszawie albo krakowie nie meldujac sie tam tymczasowo ? To sprawdzona informacja ? Nie robia problemow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 LordRene - jestes pewien ze np. mieszkajac w szczecinie i tam majac zameldowanie na pobyt staly moge wybac lekarza pierszego kontaktu np w warszawie albo krakowie nie meldujac sie tam tymczasowo ? To sprawdzona informacja ? Nie robia problemow ? 1424489[/snapback] Nie nie robia. Nie ma rejonizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Ja jestem zameldowany w mieście w woj. podkarpackim, a studiuje w małopolskim. Na uczelni mamy gabinet medyczny. Poszedłem do niego kiedyś bo miałem problemy z oddychaniem i w rejestracji mi powiedzieli że muszę się przepisać z mojej przychodni tam gdzie jestem zameldowany do nich. Wypełniłem kilka druczków na miejscu i już za chwilę mogłem wejśc do Pani doktur:) Teraz jak mam jakis problem to w przerwie między wykładami idę sobie do lekarza i jeste spoko - wchodze, wybieram swoją karte i czekam w kolejce do doktora. Nie wiem tylko czy będę teraz mógł bezpłatnie iśc do tego lekarza (rodzinnego) do którego byłem zarejestrowany w moim mieście, bo przecież się przepisywałem, więc wątpie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Wszystko zależy od właścicieli. Jeżeli wytłumaczysz dlaczego chcesz meldunek to powinni Cię zameldować. Musisz wiedzieć że przy mieszkaniu spółdzielczym własnościowym, meldowanie kogokolwiek, właściciel musi prosić spółdzielnie o pozwolenie, i tu może być kłopot dla właściciela. Wyjątek jest tylko jeden, jeżeli meldunek tymczasowy będzie trwał nie dłużej niż dwa miesiące. Wtedy właściciel bierze akt własności mieszkania i idzie do gminy meldować osobę bez pozwolenia spółdzielni. Prawo to stosuje się tylko do nieruchomości spółdzielczych (własnościowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...