slus Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Witam! Komputer HPVectra VL6. seria 7. Procesor 300MHZ Pentium II, karta graf. Cirus Logic 5465.RAM 64MB, HDD Caviar 2,5G, bez karty dźwiękowej.EVEREST pokazuje Chipset intel 82440lx/ex. Windows 98SE czysta instalacja plus najnowszes stery intela pod chipset ver. 6 coś tam. Komputer startuje tylko w trybie awaryjnym. Po uruchomieniu msconfig.exe w zakładce zaawansowane zaznaczenie opcji: "Wymuszaj tryb zgodnośći dostępu do dysku" uruchamia się i pokazuje w Menadżerze Urządzeń (MU) wykrzykniki przy standardowym kontrolerze dyskietek, pierwszym kontrolerze IDE oraz drugim kontrolerze IDE.Skutkuje to brakiem w MU dysków twardych i brakiem w exploratorze windows (EW) CD_ROMu. Kontroler dyskietek pracuje na przerwaniu 6 - brak konfliktów (zmiana np na 10 nic nie daje). Pierwszy kontroler IDE pracuje na przerwaniu 14, drugi na 15 oraz kontroler intel busmaster IDE na przerwaniu 14 i 15, więc niby konflikt urządzeń. Zmienić przerwań windows nie pozwala. W BIOsie rezerwacja przerwania 15 nic nie daje. 14 zarezerwować nie można. Wyłączyłem w BIOSie tryb DMA. Co jeszcze można poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 To taki śmieszny minitower z napędami "u dołu"? instalowałem na tym win98/win98SE/w2k/winXP - nigdy nie było problemów. Może dałeś w dysku zworki na "master"? Ten model Caviara w trybie master chodzi bez zworki, toleruje jeeszcze "cable select" ale na slave/master z założoną zworką głupieje w tych kompach. Komputer jest typowy, nie potrzebuje żadnych sterowników i nie trzeba (normalnie) nic grzebać w biosie. Jedyne co to karta graficzna ma być w slocie PCI najbliższym płyty głównej i "nie lubi" sieciówek 3Com (a to nie wiem czemu, fabrycznie wkładali Intele i może to dlatego). Odłacz wszystkie napędy -> włącz -> zatwierdź zmiany (BIOS wywali komunikat) -> wyłacz -> podłącz napędy -> sprawdź czy działa Nie mam innego pomysłu, w życiu nie miałem z tym modelem HP Vectra VL takich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slus Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Tak, to ten. Dałeś mi do myślenia, bo problem nie dotyczy jednego komputera. Sprawdzałem na caviarze i samsungu. Przekładałem zworki, zrobiłem, jak napisałeś i zdjąłem zworkę z caviara (dodam, że caviar pochodzi z komputera hp) i ciągle to samo, zwiecha podczas rozpoznawania urządzeń, jeszcze spróbuję z millenium i xp, ciekawe, jak te systemy sobie poradzą.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...