remix122 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Witam wszystkich :) Jestem tutaj nowy :) i prosze nie jeździjcie mnie dziex Moje pytanie nowiązuję do mojej płyty głównej jaką jest Shuttle ak31 na via266a pod athlona 1,2Ghz Nie dawno zauwazyłem że ( chyba kondesatory o ile to są ) zyczyna z nich coś wyciekach ( znajdująkoło procka ) jakaś pomarańczowa substancja i są strasznie odchylone o swojeje normalnej pozycji, a w jednym zauważyłem że coś zaczyna wychodzić i jest to koloru czarnego :-| Co to może być i dlaczego tak się dzieje i czy wiadomo jak długo pociągne na tej płycie?? pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Masz do wymiany kondensatory elektrolityczne w ilości sztuk 9 o ile dobrze pamietam (ak32 ma 9) Jesli nie umiesz się posługiwac dobrze lutownica to daj to na serwis albo do znajomego elektronika (Dobrego). Sama płyta jest ok i będzie ci jeszcze długo działac po wymianie elektrolitów. A tak to jak nie wymienisz komputer bedzie ci sie coraz częściej zawieszał. Od razu też należy wymienić elektrolity w zasilaczu one jak wyschna to tez powoduja wybrzuszanie się tych na płycie. P.s. Elektrolity muszą być LOW ESR jesli sam bedziesz wymieniał lub do kumpla zaniesiesz w servisie to beda wiedzieli jakie wstawic. A tak to witamy na forum !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix122 Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Wiesz co?? z tym zawieszaniem to masz racje. Komp coraz częscie mi się zawiesza. Kiedyś tego nie było. Teraz jak oglądam np film to co 10min kompa mószę resetować bo mi się zawiesza to jest tak denerwujące że już nie oglądam nic :P A nie wiesz ile taka wymiana moze kosztować bo może lepiej wyjdzie kupno nowej płyty niż mymieniać te kondensatory pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) To ja tylko dodam że bez wymiany kondensatorów płyta padnie dość szybko, może nie jutro ale coś koło tego. Athlon 1200 żre sporo prądu, nie licz na cud -> jak ostatecznie "padnie" to może się zdarzyc że juz jej nie naprawisz (koszt naprawy przekroczy wartość płyty - niewielka w tym przypadku). Ja bym jej nie używał do czasu wymiany kondensatorów, ale twój sprzęt i TY decydujesz. Kondensatory kosztuję 1,2-2,2 pln sztuka a ile cie skasują za wymianę nie mam pojęcia :D Edytowane 2 Maja 2005 przez aTaSerwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Remix122 za 50 dych moze dostaniesz taka płyte ale napewno nie z nowymi elektrolitami. Nie chce zapeszać ale wiecej niz 40 dychy to nie sadze ale to juz zalezy od serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...