Skocz do zawartości
sesq

Zepsuty Dysk ?

Rekomendowane odpowiedzi

Bo kłopotach z windowsem, spod dyskietki startowej win95 wpsiałęm pare komend ( chyba fix /mbr; fix boot C: i inne) Po formacie dysku ( dysk maxtor, formatowany ( zerowany 0 program do segate ) on go widzi jako dysk 32 GB a on jest 80 GB. Co robic ? jakis program do dobrego formatowania lub cos ?

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Po formacie dysku ( dysk maxtor, formatowany ( zerowany 0 program do seagate ) on go widzi jako dysk 32 GB a on jest 80 GB. Co robic ? jakis program do dobrego formatowania lub cos ?

1423426[/snapback]

Windows95 nie osługuje (bez nakładek dysków) powyżej 32GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil:

...

5. Wątki tytułować konkretnie, w sposób mówiący w skrócie o tym, czego dotyczą - czyli nie: "Pomocy!", "Co się dzieje?", "Pilne!" etc. Pamiętaj, że nadając topikowi konkretny tytuł, ułatwiasz innym korzystanie z forum i jednocześnie zwiększasz swoje szanse na uzyskanie odpowiedzi.

...

Zmień temat na regulaminowy, o ile chcesz jeszcze w ogóle cokolwiek napisać.

Można to zrobić poprzez edycję pierwszego postu (przycisk Dołączona grafika).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aTaSerwis: wcześniej tez tego programu urzywałem do tego dysku i działał bez problemu

crash_zero: załóżmy ze zrobiłem sobie dyskietke startową win2k i co mam dalej zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Po formacie dysku ( dysk maxtor, formatowany ( zerowany 0 program do segate ) on go widzi jako dysk 32 GB a on jest 80 GB. Co robic ? jakis program do dobrego formatowania lub cos ?

1423426[/snapback]

Przeoczyłem czy dopisałeś?

(to pogrubione)

Raz już widziałem taki numer, klient użył do dysku Maxtor'a sofru bodaj WD (?? a nie pamiętam). W efekcie dysk "skurczył się" do 32Gb i żaden program diagnostyczny nie widział więcej. Model był podawany poprawnie, ale ilość cylindrów/głowic/sektorów - NIE. Do czego zmieram? Sprawdź dane CHS (*) na naklejce dysku i porównaj je z tym co podaje teraz BIOS.

(*) - Cylinder / Head / Sector

Ma się zgadzać! jak nie, to masz problem ...

aTaSerwis: wcześniej tez tego programu urzywałem do tego dysku i działał bez problemu

crash_zero: załóżmy ze zrobiłem sobie dyskietke startową win2k i co mam dalej zrobić ?

1425864[/snapback]

"A łyżka na to: NIEMOZLIWE!" :lol:

Fdisk z dyskietki win95 nie założy partycji >32Gb, co innego fdisk z win98/Me

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hydro2

Przecierz po odpaleniu z dyskietki startowej W95, system bedzie zawsze widzial 32 Gb.Startowka od 98 widzi 40GB a od ME widzi 80 GB.Jednak to nie ma znaczenia,mozesz nawet zadzialac spod startowki 95. Ignoruj ten fakt i zwyczajnie zakladaj partycje a po zalozeniu i sformatowaniu bedziesz mial normalne miejsce.Zreszta zobaczysz sam,ze formatuje sie dosc dlugo jak na taki dysk i 32GB :P

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi