Skocz do zawartości
Komak

Agp Aperture Size

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był już może poruszany, ale nic nie mogłem znaleźć. Chodzi o przydzielanie z poziomu BIOS-u pamięci RAM możliwej do wykorzystania przez kartę graf. Słyszałem już różne opinie. Ile tej pamięci należało by przydzielić dla kart 128 MB i 256 MB. W tej chwili mam GF FX 5600 256 MB i w BIOS-ie ustawione na 64 MB. Zamierzam zmieniać grafikę i będę miał 128 MB na karcie, to ile wtedy ustawić w BIOS-ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwię się że nie znalazłeś, bo niektórzy dają takie tytuły swoim tematom, że...

Tutaj było to poruszane: AGP

Ja ustawiam zawsze połowę pamięci katy graficznej, bo tylko do takiej wartości odnotowywałem wzrost pkt w 3DMark2001. Sprawdź i sam wybierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć ta, ustawiana z poziomu BIOS-u ma służyć jedynie wtedy gdy tekstury, czy jak kto woli obrazki, nie mieszczą się w pamięci karty. Gdy coś takiego nastąpi, to część pamięci RAM jest przydzielana do grafiki. I teraz - 256 MB na karcie graficznej to dużo, i czy jest sens przydzielać w BIOS-ie więcej niż 64 MB. Rozumiem jak ktoś ma 128 MB na grafice, to wtedy może sobie przydzielić większy rozmiar tej dodadkowej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Vectra

Z tego co sie orientuje zaleca sie ustawienie tego 1/4 wartosci pamieci.

1423760[/snapback]

czyli dla 128 mb karty przydzielić 32 mb ?? :roll:

osobiście mam ustawione na 128 dla karty z 128 ale to tylko dla tego ze mam 768 mb ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli dla 128 mb karty przydzielić 32 mb ??  :roll:

1423900[/snapback]

File mial na mysli 1/4 pamieci operacyjnej oczywiscie, a nie pamieci na karcie.

Ja z karta 128MB mam ustawione 128, kiedys na rivie 32MB ustawialem 256 zeby wyrownac braki, jak ktos ma duzo ramu to moze ustawic 256, przy karcie ktora ma max 128, wiecej nie ma sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J mam ustawione 512. Ale i tak nie widze różnicy w wydajności między 128, 256 czy też 512. No ale na mniejszych niż 128 były spadki wydajności. A tak wogóle to te starsze płyty główne nie będą mieć 512 więc nie szukajcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...