misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Witam! :) Mój podkręcony procek 2.4@3.2 (Prescott) grzeje się ... do 73st w stresie...na box'owym qlerze > Czy lepsze chłodzenie zapewni mu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12369 lub http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16655 Nie potrzeba mi go więcej podkręcać... więc tyle żeby chociaż jego max temp. wynosiła 60st. Na ASRocku poprzednio, to chociaż qler przyspieszał obroty im temperatura była wyższa. A na GB cały czas 2100rpm ma... można może to zmienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Witam! :) Mój podkręcony procek 2.4@3.2 (Prescott) grzeje się ... do 73st w stresie...na box'owym qlerze Na ASRocku poprzednio, to chociaż qler przyspieszał obroty im temperatura była wyższa. A na GB cały czas 2100rpm ma... można może to zmienić? 1423800[/snapback] Duzo, chyba ze GIGA zawyza. Masz jakis dodatkowy wentylator w budzie do wyciagania cieplego powietrza? Bo nawet jak wymienic na cpu to dalej bedzie mielil cieplym w budzie. Ja mam w stresie 52C -wentyl na 2000, w idlu 42 wentyl ~1200. Co do regulacji to uzywam speedfana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) Duzo, chyba ze GIGA zawyza. Masz jakis dodatkowy wentylator w budzie do wyciagania cieplego powietrza? Bo nawet jak wymienic na cpu to dalej bedzie mielil cieplym w budzie. Ja mam w stresie 52C -wentyl na 2000, w idlu 42 wentyl ~1200. Co do regulacji to uzywam speedfana 1423850[/snapback] Mam obudowe Modecom Rainbow... z tyłu jest wentylator co wyciąga, oraz u góry wentylator który wyciąga (na włącznik)... podczas stresu... 73st z właczonym u góry, a jak go wyłacze to ...74,75.....do 80... Na AsRocku temp. 29-35 - ale CPU nie bylo OC A teraz jest OC i VCore mam 1,51V :| Edytowane 3 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 ASRock jest chyba robiony przez ASUSa, a oni zanizaja temperatury i to dosc znacznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) Mniejsza o to, chodzi czy jakiś z tych dwóch wiatraków będzie wydajniejszy niż BOX'owy ? O....taki Normalny od Prescott'a TEMP W POKOJU: 25st TEMP W OBUDOWIE: 31st A komp chodzi 24/7 ;] Edytowane 3 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) ASRock jest chyba robiony przez ASUSa, a oni zanizaja temperatury i to dosc znacznie 1423936[/snapback] nie znacznie, tylko +/- 5C na forum jest gdzies link do porownania kilku plyt i IMHO asus mierzyl lepiej temp. niz inne plyty w tescie edit: Re up to nie jest wentylator od Prescotta :) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46639821 tak wygladac powinien Wymieniles procka i zostal ci po starym? Edytowane 3 Maja 2005 przez Sabat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 nie znacznie, tylko +/- 5C na forum jest gdzies link do porownania kilku plyt i IMHO asus mierzyl lepiej temp. niz inne plyty w tescie edit: Re up to nie jest wentylator od Prescotta :) 1424550[/snapback] Y nie, no mam taki jak Ty podaleś... ale ja szukalem na images.google.pl i innego podboniejszego nie znalazlem.. Dobra, wrócić prosze do tematu Czy da coś zmiana wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 dać da: powinno byc cisze i chłodniej wielu ludzi sobie ceni wynalazek pod tytułem Arctic Cooling Freezer 4 (ma heat pipey) pozatym ten pentagram wyglada ciekawie... moze wezmoiesz aluminiowy, ale wiekszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 dać da: powinno byc cisze i chłodniej wielu ludzi sobie ceni wynalazek pod tytułem Arctic Cooling Freezer 4 (ma heat pipey) pozatym ten pentagram wyglada ciekawie... moze wezmoiesz aluminiowy, ale wiekszy 1424600[/snapback] Większy nie... bo nie wejdze do obudowy.. A o ile spadnie temperatura (oczywiscie około) bo jak cos koło 5st to nie ma sensu... Fajnie było by jak by w stresie nie przekraczało 60st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) odpowie ktos? :> -=EDIT=- Nie no bo chodzi o to że teraz chodzi na 3,2Ghz... a On na lajcie leci na 3,6! Z chęcia dałbym go na 3,6 ale temperatura wtedy ...yhm.. wiadomo Edytowane 3 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 odpowie ktos? :> 1425167[/snapback] nie :P co do Pentagrama, to będzie cieplo i głośno :( gdybys tam QVC-100+ Cu zmiescil z miedzi.. A ten ci sie nie zmiesci? A tak na powaznie to cos masz nie teges :/ za wysoka temp. Cos tam posmarowales na ten radiator? ja tez mam o/c i sie tak nie grzeje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 nie :P co do Pentagrama, to będzie cieplo i głośno :( gdybys tam QVC-100+ Cu zmiescil z miedzi.. A ten ci sie nie zmiesci? A tak na powaznie to cos masz nie teges :/ za wysoka temp. Cos tam posmarowales na ten radiator? ja tez mam o/c i sie tak nie grzeje :( 1425199[/snapback] Może gigus źle temp wskazuje? hm?! Wezme wyczyszcze go od pasty i dam mu taka jak smaruje Antki oka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) Dzisiaj to już szok, zdjęłem tą paste intelowską... tą taka szarą... i dalem swoja bylejaka biała!...temp procka 112st! http://img138.echo.cx/img138/2511/untitled6up.gif Puźniej zdjełem kompetnie paste... I jest bez stersu > 71st W stresie > uuu no 100st Ale jest taka lipa że... Po tym jak wyjelem procka co było 112st. to on był letni... jak wyjelem po tym jak było 79st (wcześniej z pastą) to byl on ciepły A jak właczyłem bez radiatora...to był goracy a komp sie wyłaczył.. Pytanie! Czy Pentagram miedziany 92 wystarczy?! Powinien nie? Skoro ja mam wiatrak teraz aluminiowy z jakąś tam w środku ... walcem miedzianym... i z wiatrackiem 2100rpm :|.... -=EDIT=- A po tym wszystkim mam dwa razy niższe odczyt i zapis do pamięci... A czas oczekiwania na pamieci to .. :(...549ns!! To przez procka? Edytowane 4 Maja 2005 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 112*C na procku!!!! :o .. preshot ma dopuszczalne 70*C z tego co pamiętam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Temat powinien wylądować na Chłodzeniu konwencjonalnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwojtek26 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Witam Lekarstwem będzie TO Lub TO Stawiaj na wentylowanie radiatora z boku. Masz w obudowie trochę bebechów i sam wiesz że jest co wentylować.Poleciłbym ci aero7+, w miarę tani i wydajny, ale nie wejdzie na twoją podstawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 (edytowane) Szczerze powiedziawszy to jest bez sensu :( Box Intelowski bez wzgledu jak by nie chodził, w zupełności powinien starczyć, żlożyłem ich ok 200 i nie miałem takiego przypadku :/. Albo ten giga zawyża, albo proc dostaje za duze napiecie. Sprawdz moze jeszcze czy jest nowszy bios do tej płyty, ostatnio mi podesłali z gigabyta ze w pewnych płytach pod amd moga byc zawyzane temp. Moze u ciebie jest podobnie?? A jak on sie zachowuje bez o/c? Edytowane 7 Maja 2005 przez Sabat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Kup sobie to co polecal ci Ganeon, a mianowicie Arctic Cooling Freezer 4 i bedziesz mial spokoj z temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Zanim ktokolwiek będzie chciał zmienić pastę na swoim P4 Prescot niech przeczyta to: Zabójcze gorąco P4 Każdy glut dołączany do wentylatorów jest lepszy od pasty silikonowej. To że komputer zwalnia jest wynikiem przegrzewania się procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Zanim ktokolwiek będzie chciał zmienić pastę na swoim P4 Prescot niech przeczyta to: 1434644[/snapback] To o czym wspominasz dotyczy innych procesorów :) Ale prawdą jest że plaster na boxie jest lepszy od zwykłej pasty silikonowej, dlatego zawsze po zabawie z wentylem stosuję srebrną dołączaną do wczesnych p4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Dlaczego twoim zdaniem są to inne procesory? Wiem że mają inne podstawki i inne taktowania ale przecież BAKUPL i tak podkręca swój procesor. Również są chyba na tym samym rdzeniu Prescot. Tamten post miał na celu pokazanie problemu z chłodzeniem Prescota. Osobiście nie mam P4 i niestety nie mogę sprawdzić czy faktycznie procesor zwalnia ale przypadek autora zdaję się potwierdzać info zawarte w art. Toma. @bakupl 112st uzyskałeś przy @3,6 czy standard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Dlaczego twoim zdaniem są to inne procesory? Wiem że mają inne podstawki i inne taktowania ale przecież BAKUPL i tak podkręca swój procesor. Również są chyba na tym samym rdzeniu Prescot. Nie tylko podstawką się różnią ale poszukaj w datasheft bo długo by tłumaczyć :( to są inne stepingi Podzial procesorów: http://www.intel.com/cd/channel/reseller/a...arts/182403.htm Dokumentacja: http://developer.intel.com/design/Pentium4/documentation.htm Test dotyczy modeli 550 i 560. W modelach 550J 560J ( i nowsze) zmniejszono wydzielanie ciepła ( zmieniono też boxy) BTW U mnie w stresie procesor dochodzi do 54C przy boxie ~2000 bez 100% load ma 40 przy ~1600 a też mam o/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...