Skocz do zawartości
NIXin

Komputer Desktopowy... Za 26 000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

jak dobrze zrozumiałem koleżanka ma pewną pulę do wydania przyznana przez jakiś idiotów na szczytny cel. Jeśli Ci debile nie liczą się z pieniędzmi jakimi rozdysponowują to Twoja koleżanka powinna pomyśleć za innych. Niech nie myśli że jej pieniądze przepadną. To nie są jej pieniądze ale funduszu. Niech kupi sobie kompa w rozsądnych granicach na legalu (soft), nadwyżkę zwróci tym idiotom. Być może komuś będzie brakowało do wózka, a fundusz powie, że już nie ma kasy i nie dołoży. Chciałbym, żeby Ci idioci od przyznawania środków finansowych przez miesiąc nie mieli władzy w nogach. Pewnie po takim doświadczeniu odrazu im by się w makówkach poukładało i mieli roacjonalne podejście do niepełnosprawnych i środków finansowych jakimi dysponują oraz infrastruORT: ORT: ORT: ktury.

1424043[/snapback]

racja jest po twojej stronie, ta cala akcja wyglada jak: zesram sie a zjem wszystko. Takie cos powinno byc karane :mur: . Zal mi wszystkich forumowiczow ktorzy mysla inaczej . Przy takim podejsciu dlugo jeszcze bedzie zle w tytm kraju. A co tam inni kradna to ja ja bede kradl. Moj brat jest obloznie chory i nawet nie dali na lozko bo nie ma funduszy. A jakies dziecko nie dostanie komputera bo niestety w marcu sie skonczyly fundusze i trzeba czekac caly rok,a wtedy sie skoncza w lutym i tak w kolko. Troszke sumienia i pomyslunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to ktos se jaja robi - akurat wiem ile przyznaja dla osoby niepelnosprawnej na sprzet komputerowy 2-3 tys gora , pozatym trzeba 25% kwoty wylozyc samemu - co inneog remont np lazienki zeby odpowiadala standardom osoby niepelnosprawnej - tam kwoty 15-20 tys moga byc ...koles se jaja robi i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cywa za takie przekręty nie tylko władzę w nogach ;/. Wściec sie idzie , zresztą jak nie wie Autor tematu jakie części kupić, niech weźmie cennik i po górnych tabelkach poleci ,ale trzeba mu pomóc nie :>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie irytuje jedno. Ktos zalozy topik o zblizonym temacie co ten (kupno kompa za bardzo duza kase) i od razu zlatuje sie tlum radzac co by kupili :mur: W odwrotnej sytuacji (komp za bardzo mala kase) nie ma kto pisac. Nie wiem z czego to wynika (moze mentalnosci polakow) W ogole to nie chce mi sie wierzyc, ze ktos dostaje 26 tysiecy z funduszu dla niepelnosprawnych na zakup kompa :mur: Czy w tym funduszu pracuja sami idioci ? Popieram robota i dla mnie to jaja sa i marna proba zaistnienia na forum. No comment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh... Ja się nie chce klucic, jak mi nie chcesz pomoc to spoko, przeciez sie nie obraze ;)

A co do "pomarzenia" - wcale nie musze marzyc, bo sprzet mam super jak na moje wymagania :) Poza może dyskiem, ktory jest troche za maly. Przekonywać "ze to prawda" też Cię nie będę, bo w sumie po co  :wink:

Chcesz pomoc - prosze, jezeli nie, nikt ci nic nie zrobi przeciez ;)

W każdym razie pozdrawiam Ciebie i wszystkich ktorzy tu odpowiedzieli w temacie :rolleyes:

(ps: dzieki za szybkie odpowiedzi)

(ps2: dla niedowiarków - jak sprzet juz zakupi, to moge sobie zrobic z tym sprzętem i kolezanką zdjęcie i tu wkleje :) )

1424085[/snapback]

Przeczytalem posty, ktore pojawily sie pod moim (ktorego notabene nie ma;) ) i doszedlem do wniosku, ze jednak nie njest to podpucha (dlatego usunalem, ale zdazyles odpisac). Sorry, jesli Cie to urazilo, ale wiesz, na tweaku jestem juz spory czas i widze, jak to czasem wyskakują ludzie z tematami, ze potrzeba im zlozyc zestaw za 10k do netu, bo tatus kombinuje z podatkiem. To juz po jakims czasie irytuje... uwierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie to jest nasza "kochana " ojczyzna.Ten który potrzebuje nawet nie może dostać funduszy na najpotrzebniejszy sprzet: wózek , łóżko (a to czasem jest najważniejsza rzeczą ) nawet nie śni o tym żeby mieć komputer za 26 tys. .Moim zdaniem to jest kolejny przykład jak nasze pieniądze są przykładowo "wyrzucane w błoto" bądż ich część.

Edytowane przez Miszcz342

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, na pewno 26 tys., bo miala 4 lata temu na kompa i sprzet - 30 tys. faktycznie.

1424024[/snapback]

ŁAT ŁAT ŁAAAAAT???? Czyli co 4 lata niepelnosprawny dostaje 30 tys. zł na KOMPA???? To ja bardzo przepraszam, co jest tej twojej kolezance ze ma taki stopien niepelnosprawnosci?? Albo czym sie zajmuje, pracuje w Industrial Lighting and Magic czy co???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie irytuje jedno. Ktos zalozy topik o zblizonym temacie co ten (kupno kompa za bardzo duza kase) i od razu zlatuje sie tlum radzac co by kupili :mur: W odwrotnej sytuacji (komp za bardzo mala kase) nie ma kto pisac. Nie wiem z czego to wynika (moze mentalnosci polakow) W ogole to nie chce mi sie wierzyc, ze ktos dostaje 26 tysiecy z funduszu dla niepelnosprawnych na zakup kompa :mur: Czy w tym funduszu pracuja sami idioci ? Popieram robota i dla mnie to jaja sa i marna proba zaistnienia na forum. No comment.

1424140[/snapback]

To nie tak...

Po tych wszystkich postach zadzwonilem do kolezanki. Wytlumaczyla mi wszystko, ja się postaram to tutaj napisac:

Na zestaw komputerowy dla niedowidzących fundusz daje 10 000 zł, z czego ona musi zapłacić 2%.

Pozostałe 16 000 zł jest przeznaczone na specjalistyczny sprzęt (np. wózek inwalidzki, specjalistyczne okulary, itd, itp.). Moja znajoma zakupiła takowy sprzęt ze swojej własnej kieszeni w cenie 30 000 zł (nie wiem co konkretnie, ale takie są niestety ceny przyrządów dla niepełnosprawnych). W tej chwili dowiedziała się, że fundusz oferuje określoną pulę - 16 000 zł na ten sprzęt. Fundusz nie może zwrócić pieniędzy za które zakupiła wczesniej sprzęt, więc mialaby to 16 000zł na nowy sprzęt, a po co jej, skoro ma nowiutki (!). Dowiedziała się, że może przeznaczyć to 16 000 zł poprostu na komputer (okazało się, że części komputerowe są też w kategori: specjalistycznego sprzętu dla niepelnosprawnych). Dlatego razem ma 26 tysięcy, z czego ma zapłacić 2%. Chociaż w ten sposób "zwróci jej się" w postaci komputera to 26 tys. z 30 tyś., które musiała pożyczać, itd, itd. Po chwili rozmowy

I apropos komentarzy ze to ja "chce zaistnieć na forum", itd. są poprostu żałosne. Myślałem, że tu można pogadać na serio, w miłej atmosferze.

Pozatym tego typu dofinansowania są według mnie bardzo słuszne, ponieważ wyobrażcie sobie zycie bez rąk, albo bez nóg. Albo z wadą wzroku taką, że tylko jedno oko - ledwo co widzi. Wiecie ile lat szkoły znajoma straciła, bo była na rehabilitacji, albo w szpitalu? Nie checie wiedzieć. W ten sposób - przy komputerze przynajmniej może coś zrobić. Fajnie by wam było tak siedzieć w domu i nic nie robić w młodym wieku? Troche współczucia, ludzie!

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam wszystkich, nawet tych dożartych ;)

A niedowiarkom mówie: EOT!

Reszta może się wolno wypowiadać lub wg. przyzwolenia moderatora :D

NIXin

EDIT:

Sorry, jesli Cie to urazilo, ale wiesz, na tweaku jestem juz spory czas i widze, jak to czasem wyskakują ludzie z tematami, ze potrzeba im zlozyc zestaw za 10k do netu, bo tatus kombinuje z podatkiem. To juz po jakims czasie irytuje... uwierz.

1424144[/snapback]

Spoko, tylko że to jest troszkę inna sprawa, niż to co przytoczyłeś: kombinowanie z podatkiem.

Nawet dla mnie 26 tys. to dużo, ale to już jej sprawa, nie moja. Ja jestem tylko pośrednikiem. A jeszcze do tych, którzy nie wiedzą dlaczego ja ten temat założyłem "bo przecież można było kupić wszystko to co najdroższe i się zmiescic w 26 tys." mowie: nie wszystko co najdroższe jest najlepsze, a wy powinniscie o tym najlepiej wiedziec :)

Edytowane przez NIXin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŁAT ŁAT ŁAAAAAT???? Czyli co 4 lata niepelnosprawny dostaje 30 tys. zł na KOMPA???? To ja bardzo przepraszam, co jest tej twojej kolezance ze ma taki stopien niepelnosprawnosci?? Albo czym sie zajmuje, pracuje w Industrial Lighting and Magic czy co???

1424175[/snapback]

Moja pomyłka - juz się poprawiam:

Dostała 15 tysięcy, 5 lat temu, na sprzęt dla niepełnosprawnego (ogólnie, nie tylko na komputer)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze to zabrzmi chamsko, ale trzeba by przebudowac jakos te zestawy co proponujecie. Jesli kolezanka niedowidzi to chyba niepotrzebne jej 2x6800GT i jakies tam super LCD, skoro ma specjalistyczne okulary? Czy do nich trzeba jakas specjalną karte czy zwykłą? W takim wypadku chyba wiecej trzeba wrzucić w jakiś sprzęt nagłaśniający dobrej klasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze to zabrzmi chamsko, ale trzeba by przebudowac jakos te zestawy co proponujecie. Jesli kolezanka niedowidzi to chyba niepotrzebne jej 2x6800GT i jakies tam super LCD, skoro ma specjalistyczne okulary? Czy do nich trzeba jakas specjalną karte czy zwykłą? W takim wypadku chyba wiecej trzeba wrzucić w jakiś sprzęt nagłaśniający dobrej klasy...

1424190[/snapback]

Spoko, narazie zwykły sprzęt wystarczy. Tylko ona ma jakąś degeneratywną chorobę oczu, i poprostu z czasem wzrok jej zanika. Puki co, widzi jeszcze nie najgorzej (chociaz i to jest subiektywne stwierdzenie).

W tej chwili ma kompa najzwyklejszego, tylko pracuje na niskiej rozdzielczosci i jest OK.

--

Pozrdowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

Jakbyście mieli jakies uwagi, co zmienic, jakie glosniki, chlodzenie, zasilacz to tez chetnie poslucham ;)

Jesli chodzi o chlodzenie to proponuje takie cudenko:

http://www.thermaltake.com/watercooling/cl...et/cl-w0011.htm

A co do ogolnego zestawu to jak juz kupujecie plyte z SLI i to jeszcze nie byle jaka plyte :wink: to czemu nie dolozyc jeszcze jednego [PCIE] Karta Radeon X800XT Sapphire 256MB VIVO szt. 1817.00 B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecei jak w pcprojekcie trudno zlozyc tak drogiego kompa?? :D co innego w komputroniku max co mi sie udalo to cos kol 80k. :blink: :blink: a wracajac do tematu to z jednej strony troche bez sensu jest skladanie tak drogie kompa dal kogos co go nie wykorzysta ale z drugiej dlaczego tak twoja kolezanka ma tracic kase ktora i tak wydala ??!! a np moze sobie kupic cos innego z elektroniki niz komputer ?? np sprzet audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tak...

Po tych wszystkich postach zadzwonilem do kolezanki. Wytlumaczyla mi wszystko, ja się postaram to tutaj napisac:

Na zestaw komputerowy dla niedowidzących fundusz daje 10 000 zł, z czego ona musi zapłacić 2%.

Pozostałe 16 000 zł jest przeznaczone na specjalistyczny sprzęt (np. wózek inwalidzki, specjalistyczne okulary, itd, itp.). Moja znajoma zakupiła takowy sprzęt ze swojej własnej kieszeni w cenie 30 000 zł (nie wiem co konkretnie, ale takie są niestety ceny przyrządów dla niepełnosprawnych). W tej chwili dowiedziała się, że fundusz oferuje określoną pulę - 16 000 zł na ten sprzęt. Fundusz nie może zwrócić pieniędzy za które zakupiła wczesniej sprzęt, więc mialaby to 16 000zł na nowy sprzęt, a po co jej, skoro ma nowiutki (!). Dowiedziała się, że może przeznaczyć to 16 000 zł poprostu na komputer (okazało się, że części komputerowe są też w kategori: specjalistycznego sprzętu dla niepelnosprawnych). Dlatego razem ma 26 tysięcy, z czego ma zapłacić 2%. Chociaż w ten sposób "zwróci jej się" w postaci komputera to 26 tys. z 30 tyś., które musiała pożyczać, itd, itd. Po chwili rozmowy

I apropos komentarzy ze to ja "chce zaistnieć na forum", itd. są poprostu żałosne. Myślałem, że tu można pogadać na serio, w miłej atmosferze.

Pozatym tego typu dofinansowania są według mnie bardzo słuszne, ponieważ wyobrażcie sobie zycie bez rąk, albo bez nóg. Albo z wadą wzroku taką, że tylko jedno oko - ledwo co widzi. Wiecie ile lat szkoły znajoma straciła, bo była na rehabilitacji, albo w szpitalu? Nie checie wiedzieć. W ten sposób - przy komputerze przynajmniej może coś zrobić. Fajnie by wam było tak siedzieć w domu i nic nie robić w młodym wieku? Troche współczucia, ludzie!

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam wszystkich, nawet tych dożartych ;)

A niedowiarkom mówie: EOT!

Reszta może się wolno wypowiadać lub wg. przyzwolenia moderatora :D

NIXin

1424177[/snapback]

Po pierwsze z twoich poprzednich postow jasno wynikalo,ze ma dostac 26 tysiecy na kompa (bez podania konkretnej przyczyny dlaczego tak duzo i stad te podejrzenia) i dopiero teraz rozjasniles nieco sytuacje (troche zawila przyznam, ale daje wiare) Po drugie co do inwestowania 26 tysiecy w sprzet ktorego sie nie wykorzysta w 1% to imo troche bez sensu (chyba, ze go zaraz sprzedac) Zapytaj sie swojej kolezanki czy czesc sumy przeznaczonej na komp nie moze byc zainwestowana w bardziej wymierne korzysci np internet. Mogla by miec oplacony net na kilka lat z gory. A co do samego kompa to zastanawial bym sie nad kupnem wysokiej klasy laptopa wraz z markowymi peryferiami. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kpisz sobie? ? a wy się jak zwykle wkręcacie? tak dostanie 26000zł żeby sobie kupić 2x 6800 ultra i dysk 500gb :lol: :lol: :lol: z tego co gdzies słyszałem maks kwota to 3000 ł. dajcies spokoj a ty sie nie wygłupiaj :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi o fundusze z PFRONu i o ile wiem:

- Nikt nie da na sam komp 10 tys zl (mozna sie starac o przystawki czatajce tekst itp potrzebne tylko osobom niedowidzacym ale wszystko musi byc na fakturze)

-Jeszcze niewiadomo kto ile otrzyma bo do 30 kwietnia byly przyjmowane wnioski a na decyzje sie troszke czeka (Nic nie znaczy ze ktos we wniosku napisal ze potrzebuje kompa za 15 tys zl)

- Realna kwota dofinansowania na podstawowy sprzet komputerowy (jedonostka centralna + monitor+peryferia) to jakies 6-7 tys zl

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze temat przyciagnal dosc sporo osob.. radze ochlonac bo rzeczywistosc bedzie wygladala nico inaczej.. ale o tym dowiemy sie dopiero po zakupie.

Wiem co nieco o tych dotacjach gdyz mama mojej kobiety kupuje taki specjalny komputer.. jednak nie az tak spacjalny ;-)

Sam wniosek zas o dofinansowanie ktos musi zweryfikowac pod katem czy rzeczywiscie jest potrzebny komus sprzet tej klasy.

No i caly czas nalezy pamietam ze dodatkowe peryferia umozliwiajace prace na nim (okulary itp) kosztuja krocie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja:D

2 % placi sie za specjalistyczny sprzet ( np monitor lcd) za reszte sprzetu palci sie 5 %

Jesli sie nic nie zmienilo to PFRON nie zwraca za zakupiony wczesniej sprzet kasy a po drugie napewno nie mozna sobnie tego w zaden sposob dorzucic do innego sprzetu bo to juz jakby inny PROGRAM majacy inne fundusze...

Powtorze nikt nie wie na dzien dzisiejszy ile ma przyznane na komputer i czy wogole zostanie mu przyznane jakies dofinansowanie

Edytowane przez Snipi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na jej miejscu kupiłbym laptopa...

Takiego z GF 6800 Ultra Go, mobilnym A64 (3800 są chyba najlepsze), 2 GB ramu. Jak muzy lubi słuchać to jeszcze zewnętrzną Creativke, i głośniczki dodatkowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do ogolnego zestawu to jak juz kupujecie plyte z SLI i to jeszcze nie byle jaka plyte :wink: to czemu nie dolozyc jeszcze jednego [PCIE] Karta Radeon X800XT Sapphire 256MB VIVO szt. 1817.00  B)

1424234[/snapback]

Połącz mi dwa X800 w SLI to stawiam ci browca :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezcie mnie nie zawalajcie pytaniami o jakieś PFRON, czy skad kasa, itd... Musielibyście z moją znajomą pogadać, nie ze mną! :) Jedyne co wiem, to już powiedziałem, a nie będę co chwile lapal za telefon i dzwonil i wypytywal o jakies PFRONy i o kase :lol:. Kolezanka poprostu poprosila mnie, zebym jej złożył i polecil jakiś zestaw komputer za 26 tys. To wszystko! :)

Pytania o: skąd pieniądze, po co, na co, gdzie, kiedy - nie do mnie!! :)

A za pomoc w zlozeniu zestawu jestem juz wdzieczny ludziom ktorzy tutaj sensownie odpowiedzieli w temacie ;)

Powiem jeszcze raz: ja nic nie wiem! :razz:

Bardzo serdecznie pozdrawiam raz jeszcze :)

NIXin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast dawac w rtf wystarczylo wkleić....

Procesor AMD Athlon 64 4000+ BOX (Socket 939) 1 szt. 2227.00

Pamięć RAM DDR 2x 512MB Dual PC-500 TwinMos Twister CL 2.5 2 szt. 2700.00

Karta graficzna GeForce 6800 Ultra Gainward Ultra PCX 2600 TV & 2xDVI 256MB "GS" (PCI-E) 2 szt. 2749.00

Dysk twardy IDE/SATA Hitachi DeskStar 7K400 (HDS724040KLSA80) 400 GB SerialATA 2 szt. 3068.00

Obudowa Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza 1 szt. 376.00

Zasilacz Zasilacz do obudowy Antec True 550 Spec (550W) 1 szt. 601.00

Myszy Logitech MX900 Cordless Optical Mouse Bluetooth 1 szt. 383.00

Klawiatura Logitech zestaw Cordless Desktop MX 3100 1 szt. 499.00

Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-109 bulk 2 szt. 608.00

Drukarka Canon PIXMA iP8500 1 szt. 1805.00

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional PL BOX (E85-02727/E85-00130) 1 szt. 1271.00

Głośniki Creative GigaWorks™ 7.1 S750 THX retail 1 szt. 1413.00

Karta muzyczna Creative Sound Blaster Audigy 2 NX external retail 1 szt. 369.00

Skaner Canon 4200F 1 szt. 509.00

Tuner TV Hercules Smart TV Stereo V2 PCI, PAL BG/DK 1 szt. 257.00

Wentylator procesora Thermaltake® Combo Cool Tower 112 - Heatpipe (CL-P0024) 1 szt. 189.00

Płyta główna Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI 1 szt. 983.00

Listwa antyprzepięciowa Ever Komfort 1 szt. 65.10

Monitor LCD 19" NEC MultiSync 1970V silver-black 1 szt. 1799.00

Razem brutto: 24620.10 zł

Teraz uwagi

zastanow sie, co proponujesz (mysz + zestaw klawa+mysz)

tuner radze winfasta tv2000

po co dwie nagrywarki?

zestaw do kitu, nie wiesz co robisz - nie rob, albo rob to z gracją...

Edytowane przez fipa15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze ktos tu na sile probuje wydac te 26 tys.. jak szanowna kolezanka nie ma co robic z pieniedzmi to moze ja cos dostane? :wink:

P.S.

yyyy... eeee... Dysk twardy IDE/SATA Hitachi DeskStar 7K400 (HDS724040KLSA80) 400 GB SerialATA 2 szt. 3068.00 <=== kiedy ona zapełni te 800 GB ? no wiem ze mi 240 nie starczy ale 800?? :zonk: :zonk: :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki zjeba*** troche... moj blad przyznaje sie..:P ale ten zestaw co zlozylem to naprawde chcialbym miec taki :D :D :D :D 2gm ramu, procek niezly, 800gb... a czemu nie?? jak ma tyle forsy... mowicie ze niech nie wydaje wszystkiego i im odda... a pomyslcie... jak oni zobacza ze padlina zwrotna przyjechala to zaraz sobie zrobia jakies dyrektory dodatki do pensji ;/;/;/;/;/ a jak marzycie ze ta kasa pojdzie do ludzi.... to ehhh polska rzeczywistosc <_< <_< <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi