Skocz do zawartości
logray

Update Komputera Do Athlon64

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

Planuję upgrade komputera (płyta, procesor, ram i grafika).

Wstępnie zdecydowałem się na:

GeForce 2x 6600GT Gigabyte GV-3D1 + plyta Gigabyte K8NXP-SLI

Zestaw płyta + 2xgrafika wydaje mi się atrakcyjny cenowo.

AMD Athlon 64 3200+ BOX (Socket 939) Winchester

No chyba, że się w Polsce w ciągu 1-2 miesięcy pojawi Venice.

Ram 2x512 Dual - nie mam pomysłu co do producenta i parametrów ramu, byle to było coś markowego. Myślę o:

Kingston HyperX DDR 2x 512MB PC-400 (KHX3200ULK2/1G) CL2

ale nie wiem czy jest to dobry wybór.

PS. To tutaj pewnie zabrzmi jak herezja, ale na razie nie zamierzam tego podkręcać.

Co poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2x6600GT to badziewie wydajnościowo i nie wierz temu co piszą na benchmarku... proponuję

DFI Lanparty Ultra-D UT nF4 - 540 zł

Winchester 3000+ - 480 zł

freezer 64 - 60 zł

twinmos speed premium 2x512MB - 460 zł

sapphire x800xl - 1200 zł

Czy chcesz kręcić czy nie, to było nie było 3000+ wkręcisz bez problemu na poziom 3200+, więc nie potrzebujesz go. Venice też nie bo one na razie są dobre głównie do OC (winnie i venice na tej samej czestotliwości nie bardzo się różnią).

Edytowane przez jediknight

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Fakt na benchmarku te testy 6600 GT1 wyglądają wręcz idealnie.

Co do SLI to z decyzją (ATI vs NVidia z SLI) poczekam na koniec testów Krisa w twojepc.pl (i tak do tego czasu nie updateuje sprzętu) Jego testy są moim zdaniem bardzo dobre. Jeśli testy SLI wypadną źle to najprawdopodobniej kupie to co zaproponowałeś.

Bardzo spodobała mi się idea stosunkowo prostego zwiększenia wydajności grafiki w systemie i jakoś trudno jest mi z tego zrezygnować.

Gdzie znalazłeś ATI x800xl za 1200zł? Pewnie źle szukam, ale w sklepach które odwiedziłem są o jakieś 150-200 zł droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, co do SLI panują różne przekonania, moje jest takie że ono niewiele daje (wydajność podobno około 40% większa) i to tylko w grach które obsługują owo SLI. W moim widzeniu wydajność kart graficznych teraz jest jakoś taka:

9800

6600

9800Pro

6600@

9800XT

6600GT

6800

X800

6800GT

X800XL

6800Ultra

X800XL@

X800/850XT [PE]

2x 6800GT (czy też Ultra)

No a 2x6600GT wpasowuje się gdzieś między 6600GT a X800, a 6800GT i X800XL to już na pewno zostawia go w pyle, więc...

No a X800XL (i to nawet 20 zł taniej niż mówiłem, będzie na piwo :lol:) masz tutaj:

http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=1569

Popatrz się na podpisy ludzi, kto co ma. Jakoś rzadko obok dobrych pamięci i świetnie wykręconych Winnich (a niedługo pewnie Venice) znajdziesz 6600GT SLI, natomiast X800XL zobaczysz w co drugim high-endowym configu ludzi z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie korzystam z ATI i szczerze mówiąc jestem zadowolony.

Co do technologi SLI to liczyłem, że będzie to idealna kopia technologi Voodo2 gdzie jedna karta liczyła klatki parzyste a druga nieparzyste. Wtedy to dawało niezłego kopa (szkoda, że tego nie widziałem a tylko o tym czytałem). Przejrzałem recenzje kilku kart SLI i w zależności od testów różnica wyszła 40-60%.

Czyli reasumując przekonałeś mnie.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi