Sid Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Witam! Chciałbym tutaj pokazać, jak można wycisnąć kilka(dziesiąŧ/naście/set) MB ze "zepsutego" RAMu. Od razu zaznaczam że to zależy od tego co się stało pamięci i czy padła cała czy tylko kilka układów. Poradnik dedykowany również dla początkujących więc proszę o wyrozumiałość, że wszystko napisane krok-po-kroku ;) Zalety: + Zyskujemy trochę pamięci RAM za friko ;) Wady: - Gdy będziemy działać poza skonfigurowanym systemem Windows/Linux być może będziemy zmuszeni do: 1) Przekazania odpowiednich opcji do jądra przed załadowaniem np. dystrybucji LiveCD 2) Wyjęcia kości RAM na czas np. instalacji Windowsa (ponieważ mogą występować błędy) Sprawdzanie kości RAM Wkładamy uszkodzony RAM(w moim wypadku była to pamiec 128MB SD-RAM NONAME PC133Mhz) do ostatniego, wolnego slotu(najlepiej żeby był też w komputerze jakiś sprawny RAM). Uruchamiamy dowolny program do sprawdzania pamięci RAM (np. Memtest86), włączamy test i czekamy na pierwszy błąd. Zapisujemy gdzieś, przy którym MB pamięci on wystąpił. Po tym możemy wyłączyć program do testowania. Wyznaczanie granicy Teraz musimy wyznaczyć granicę do której będziemy obcinać pamięć RAM. Najpierw liczymy przy którym MB na uszkodzonym RAMie wystąpił błąd: (MB przy którym wystąpił błąd) - (pojemność pozostałych kości) = x MB Przyjmijmy, że wyszedł wynik 68. Teraz policzmy ile jest układów na naszym uszkodzonym RAMie. U mnie było 16, a więc 128MB:16=8MB na każdy układ. Teraz dzielimy ostatni dobry MB pamięci przez 8MB: 68:8=8,5 Nie zaokrąglamy do góry, bo ten 0,5 jest już uszkodzony ;) Teraz mnożymy 8*8MB=64MB Tyle możemy najprawdopodobniej wycisnąć z tego ramu! (pojemność pozostałych kości) + 64MB = Całkowity ram Całkowity ram bedziemy wpisywac w kolejnym kroku ;) Konfiguracja systemu * Windows 9x Otwieramy plik C:\Windows\SYSTEM.INI i odnajdujemy w nim sekcję [386Enh]. Następnie dopisujemy: MaxPhysPage=xxxxGdzie xxxx to szesnastkowa liczba(hex) dostępnych stron(każda strona po 4kB), a więc, np.: 1000 (hex)= 4096 (dec) * 4kB = 16384kB (16MB) 2000 (hex)= 8192 (dec) * 4kB = 32768kB (32MB) 4000 (hex) = 16384 (dec) * 4kB = 65536kB (64MB) Kalkulator jest dostępny, np. tu: http://www.southcoastdivers.com/cgi-bin/hex2dec.pl * Windows NT/XP Otwieramy plik c:\boot.ini i uzupełniamy wpis z naszym systemem o przełącznik: "/MAXMEM:xx", gdzie xx to liczba w MB, np.: [boot loader]timeout=30default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro MAXMEM 256" /fastdetect /MAXMEM:256 * Linux Tutaj musimy przekazać do jądra przy ładowaniu argument "mem". Przykład wpisu w /etc/lilo.conf: (...)image = /boot/vmlinuz root = /dev/hda4 label = Slack10-2.4.30 initrd=/boot/initrd.splash read-only append="mem=xxxxk"(...)Gdzie xxxx to liczba KB pamięci - 384, czyli: 256MB * 1024 = 262144kB - 384kB = 261760 kB Teraz tylko odpalamy jeszcze lilo ;) root@sidnet:~# lilo Added WindowsXP *Added Slack10-2.4.30 Podsumowanie Myślę, że ten sposób przyda się wielu osobom, a tymbardziej takim, którzy mają pamięć 512MB uszkodzoną np. dopiero przy 480MB ;) Według mnie dobra metoda na troche pamięci RAM, gdy nie chcemy wydawać kasy na nową kość ;) Myślę, że możnaby to przenieść do FAQ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleniks Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 a ja mam pamiec 256mb sdram 133mhz SpecTek ma spalony 1 styk z jednej strony [jest czarny zamiast zlotego] ale pamieci ma chyba dobre nie sprawdzalem jej ale podobno dziala tylko ze nie stabilnie da sie cos zrobic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Hynix SD 128MB 100MHz tez spalony jeden styk, przylutowałem kawałek druta i po sprawie biega sobie teraz @ 133MHz bez marudzenia na moim Dual P3 Slot1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek1 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Właśnie coś sypie mi sie RAM wiec chciałbym spróbowac tego sposobu ale nie mogę nigdzie znaleść w WIN XP tego pliku boot.ini. Gdzie on jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro830628 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 jest ukryty w windows ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Start > Uruchom | wpisz | "notepad c:\boot.ini" <enter> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek1 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) dobra mam coś takiego: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect i jak to zmodyfikowac aby wpisać tą wartosć nie skopanej pamięci bo ten mój zapis ciut się rózni od tego podanego powyżej? Edytowane 5 Maja 2005 przez falarek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulas. Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Właśnie coś sypie mi sie RAM wiec chciałbym spróbowac tego sposobu ale nie mogę nigdzie znaleść w WIN XP tego pliku boot.ini. Gdzie on jest? 1428650[/snapback] Odznacz ukryj chronione pliki systemu operacyjnego w narzedzia --> opcje folderow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 dobra mam coś takiego: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect i jak to zmodyfikowac aby wpisać tą wartosć nie skopanej pamięci bo ten mój zapis ciut się rózni od tego podanego powyżej? 1428717[/snapback] [boot loader]timeout=30default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /MAXMEM:XXXZamiast XXX piszesz ile ma Winda widzieć MB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...