madmike Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Czesc ! Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem mojego komputerka... Konfiguracja sprzetowa to : procesor: AMD 64 3000+ winchester socket 939 dysk: Western Digital 7200/ s-ata 150 200GB ram: Kingston dual 2x512 DDR-400 płyta gł: Gigabyte GA-K8NF-9 n-Force 4 grafika : Gigabyte GeForce 6600 gt 128 pci-e nagrywarka : DVD+/-R Nec monitor : LG 19' f900p system: win xp professional sp2 Wiec..wszystko bylo ok ...chodził jak burza ...dopoki nie poprzestawilaem se w biosie kilku rzeczy .... Przestawilem mianowice cos z ATA i s-ATA ... I wogole namotalem cos bo chcialem ustawic dysk na primary master (nie wiem po co wogole ) i zniknal mi dysk..tzn w biosie nie wykrywalo...uruchomialo sie jakies nvidia utility z dyskiem zeby wybrac czy mirroring czy striping ...wiec potem jakos dalem rade to zrobic .... od tamtej pory system chodzi mi strasznie nedznie (swiezo po instalacji ) sie wiesza i jak odpalam everesta to sie wiesza wogole ....do tego nie moge odpalic np n-tune ..... aha i jeszcze jedno w kazdym programie do pokazywania informacji o procku , wyswietla ze procesor nieznany... Prosze pomozcie... oczywiscie jak trzeba jeszcze jakies informacje to piszce z gory dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezker Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Czesc ! Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem mojego komputerka... Konfiguracja sprzetowa to : procesor: AMD 64 3000+ winchester socket 939 dysk: Western Digital 7200/ s-ata 150 200GB ram: Kingston dual 2x512 DDR-400 płyta gł: Gigabyte GA-K8NF-9 n-Force 4 grafika : Gigabyte GeForce 6600 gt 128 pci-e nagrywarka : DVD+/-R Nec monitor : LG 19' f900p system: win xp professional sp2 Wiec..wszystko bylo ok ...chodził jak burza ...dopoki nie poprzestawilaem se w biosie kilku rzeczy .... Przestawilem mianowice cos z ATA i s-ATA ... I wogole namotalem cos bo chcialem ustawic dysk na primary master (nie wiem po co wogole ) i zniknal mi dysk..tzn w biosie nie wykrywalo...uruchomialo sie jakies nvidia utility z dyskiem zeby wybrac czy mirroring czy striping ...wiec potem jakos dalem rade to zrobic .... od tamtej pory system chodzi mi strasznie nedznie (swiezo po instalacji ) sie wiesza i jak odpalam everesta to sie wiesza wogole ....do tego nie moge odpalic np n-tune ..... aha i jeszcze jedno w kazdym programie do pokazywania informacji o procku , wyswietla ze procesor nieznany... Prosze pomozcie... oczywiscie jak trzeba jeszcze jakies informacje to piszce z gory dzieki :) 1425303[/snapback] pewnie zmieniles kolejnosc bootwania(to opcja w biosie,ktora odopwiada za to,z ktorego napędu komputer będzie probował uruchomić jakikolwiek os)wiec wejdz do biosu i ustaw first boot device z ata na disabled badz na sata(różnie to jest w różnych biosach)Primary master-tp ustawienie jest bo to,komputer wiedzial,ktory z napędów będzie miał,jako podstawowy/pierwszy,dostęp do szyny danych-w tym przypadku,zawsze dobrze dobrze jest,zeby byl to dysk na którym masz zainstalowany system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmike Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 pewnie zmieniles kolejnosc bootwania(to opcja w biosie,ktora odopwiada za to,z ktorego napędu komputer będzie probował uruchomić jakikolwiek os)wiec wejdz do biosu i ustaw first boot device z ata na disabled badz na sata(różnie to jest w różnych biosach)Primary master-tp ustawienie jest bo to,komputer wiedzial,ktory z napędów będzie miał,jako podstawowy/pierwszy,dostęp do szyny danych-w tym przypadku,zawsze dobrze dobrze jest,zeby byl to dysk na którym masz zainstalowany system. nie w tym rzecz bootownaie mam z dysku.... ale chodzi o wykrywanie sprzetu ... poprzestawialem cos w standard CMOS setup .... nie wiem jak powinno byc ... przestawilem cos tam onboard sata/ata enable (albo disable...teraz jest disable i chodzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezker Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 nie w tym rzecz bootownaie mam z dysku.... ale chodzi o wykrywanie sprzetu ... poprzestawialem cos w standard CMOS setup .... nie wiem jak powinno byc ... przestawilem cos tam onboard sata/ata enable (albo disable...teraz jest disable i chodzi) 1426320[/snapback] jak masz dysk sata to:on board sata musisz miec na enabled, ata mozesz miec disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...