no13 Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Mam mobo Soltek 75-KAV i jest mały problem (!!) z cpu athlon 1700. Plyta teoretycznie powinna sama wykryc procka. Tak było w: - Soltek 75 kav : mój pierwszy - usb nie działało - bios q10 - Soltek 75 kav : mój drugi - zepsuł sie :P - bios q10 - Soltek 75 kav : mój 3 i TUTAJ TAK NIE JEST !! - bios q10 ->> jestem wierny tej płycie - chyba już na zawsze (złe doświadczenia z k7s5a) W 2 kompie mam d600 mhz i wczesniejsze dwa modele automatycznie rozpoznawaly procka. Zakupilem Athlona 1700 i po włozeniu do kompa ciszaaaaaa. I nie wiem o co chodzi. Zakładam D600 i ciszaaaaaaaaa. Wtedy skapowalem że mobo nie wykrywa procka wiec ustawilem dla durona 600 - 6*100 i załapoło go. dla durona 1000 - 100*9.5 (i nie jest 950 a 1000 - dlaczego to nie wiem)i działa (tak było wcześniej i obecnie) Ale jak ustawilem dla athlona 1700: fsb - 133 mnoznik - 11 po odpaleniu kompa coś zapiszczało i komp sie wyłączył (czarny ekran) zaczęło śmierdzić spalenizną :-| (procek nowy, gwar.) co to moze być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Mam mobo Soltek 75-KAV i jest mały problem (!!) z cpu athlon 1700. Plyta teoretycznie powinna sama wykryc procka. Tak było w: - Soltek 75 kav : mój pierwszy - usb nie działało - bios q10 - Soltek 75 kav : mój drugi - zepsuł sie :P - bios q10 - Soltek 75 kav : mój 3 i TUTAJ TAK NIE JEST !! - bios q10 ->> jestem wierny tej płycie - chyba już na zawsze (złe doświadczenia z k7s5a) W 2 kompie mam d600 mhz i wczesniejsze dwa modele automatycznie rozpoznawaly procka. Zakupilem Athlona 1700 i po włozeniu do kompa ciszaaaaaa. I nie wiem o co chodzi. Zakładam D600 i ciszaaaaaaaaa. Wtedy skapowalem że mobo nie wykrywa procka wiec ustawilem dla durona 600 - 6*100 i załapoło go. dla durona 1000 - 100*9.5 (i nie jest 950 a 1000 - dlaczego to nie wiem)i działa (tak było wcześniej i obecnie) Ale jak ustawilem dla athlona 1700: fsb - 133 mnoznik - 11 po odpaleniu kompa coś zapiszczało i komp sie wyłączył (czarny ekran) zaczęło śmierdzić spalenizną :-| (procek nowy, gwar.) co to moze być? A przestawiiales zworke odblokowujaca zmiane mnoznika na plycie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
no13 Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 hmm, nie wiem :( ... ale ten soltek nie chcial tez zalapac automatycznie D 600 MHz i zmienilem mnoznik z 9.5 na 6 i zadziałało - wiec ta zworka jest chyba "odblokowana" nawet nie wiem która to (brak instr.) JP7 mam na Normal czyli załapane 3 i 2 (1 free) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 hmm, nie wiem :( ... ale ten soltek nie chcial tez zalapac automatycznie D 600 MHz i zmienilem mnoznik z 9.5 na 6 i zadziałało - wiec ta zworka jest chyba "odblokowana" nawet nie wiem która to (brak instr.) JP7 mam na Normal czyli załapane 3 i 2 (1 free) To ustaw tak, zeby dioda na plycie kolo przelacznikow DIP nie swiecila! :) Wtedy jest wlaczona autodetekcja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 najpierw upewnij sie , ze masz ustawiona zworke na reczne manipulowanie mnoznikiem. Zobacz w instrukcji odpowiednie ustawienie i jazda. A jak nie to ustaw zworke na automatyczne wykrywanie mnoznika. Tylko FSB ustaw 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 najpierw upewnij sie , ze masz ustawiona zworke na reczne manipulowanie mnoznikiem. Zobacz w instrukcji odpowiednie ustawienie i jazda. A jak nie to ustaw zworke na automatyczne wykrywanie mnoznika. Tylko FSB ustaw 133 Wlasnie zapomnialem napisac o fsb. Marcin dorze Ci napisal, powinno wtedy zadzialac. Oby :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Moim zdaniem to zjarałeś sobie procka i to jest powodem że komp nie chce się podnieść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Moim zdaniem to zjarałeś sobie procka i to jest powodem że komp nie chce się podnieść. Synu, co ty pier******. Jak zakupilem nowa bude mialem to samo. Przelozylem zworke na auto i potem z powrotem na manual i zaskoczylo :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 po odpaleniu kompa coś zapiszczało i komp sie wyłączył (czarny ekran) zaczęło śmierdzić spalenizną A dlaczego zaczeło śmierdzieć spalenizną??????????????????? W płycie mógł zadziałać system zabezpieczający proca przed spaleniem więc dlatego płyta się wyłączyła, ale jeżeli zaczeło śmierdzieć to moim zdaniem po procu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 włożyłem do tej mobo xp 1700+ ustawiłem all na auto i od razu brykneła mobo jako xp 1700+ .. żadnych problemów.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Ludzie. Czy nikt oprócz Barteza i mnie nie zwrócił uwagi na spalenizne ???? Podejrzewam, że 1700+ dołączył do szerokiego grona zmarłych tragicznie antków. Akurat w okolicy świeta zmarłych :DLudzie. Czy nikt oprócz Barteza i mnie nie zwrócił uwagi na spalenizne ???? Podejrzewam, że 1700+ dołączył do szerokiego grona zmarłych tragicznie antków. Akurat w okolicy świeta zmarłych :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 zaśmierdziało i tyle , amen i minuta ciszy dla tego procka... Pozostaje mu tylko rozebrać all na czynniki pierwsze i sprawdzić co poszło... zapewne procek...:| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 jak cos zapiszczalo to nie moze byc procek. Jakby to byl procek to by nic nie zapiszczalo. Wiem po jeden proc mi zdechl.:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 jak cos zapiszczalo to nie moze byc procek. Jakby to byl procek to by nic nie zapiszczalo. Wiem po jeden proc mi zdechl.:( No tak ale to raz zapiszczało a teraz juz "nie gada" wcale z tego co wyczytałem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 no to lipa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
no13 Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 od 7.00 do 18.15 mam szkołe :| lol wiec tak, coś zapiszczało ale nie wiem co.... bo bzyka mam odłączonego dioda zgasłą (ta górna) wiec procka powinno automatycznie rozpoznać cały sprzęt jest sprawny w 102 % !! (chyba :)) śmierdział procek bo jak go wyjąłem i powąchałem rdzeń to myślałem przed sie ł-udusze Teraz włąsnie czekam na nowy bo tamten odesłąłem..... a koles powiedzial ze tego nawet nie sprawdza bo jest w stanie idealnym (rdzen cały) czeka tylko na dostawe i mi wysle nowy wiec jak tylko dojdzie to dam znać co i jak... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 jak smierdzial to Athlon is dead!! Jezeli masz plombe pod spodem proca to zobacz czy jest brozowa, jezeli tak to na 99,99% masz po procku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 sprawdz czy w ogole rev plyty to F1, bo od niej w gore jest obsluga AXP.REV plyty masz podany na jej odwrocie o góry, chyba po prawej stronie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 sprawdz czy w ogole rev plyty to F1, bo od niej w gore jest obsluga AXP.REV plyty masz podany na jej odwrocie o góry, chyba po prawej stronie A jak to sprawdzic czy mam rev F1 ??? mam ten bios q10... tyle wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 sprawdz czy w ogole rev plyty to F1, bo od niej w gore jest obsluga AXP.REV plyty masz podany na jej odwrocie o góry, chyba po prawej stronie A jak to sprawdzic czy mam rev F1 ??? mam ten bios q10... tyle wiem... Zdjemujesz obudowę i patrzysz na płytę głowną, z tego co pamietam to lewy dolny róg.. tam masz F1 itp.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Plyta teoretycznie powinna sama wykryc procka. Tak było w: - Soltek 75 kav : mój pierwszy - usb nie działało - bios q10 - Soltek 75 kav : mój drugi - zepsuł sie:P - bios q10 - Soltek 75 kav : mój 3 i TUTAJ TAK NIE JEST !! - bios q10 ->> jestem wierny tej płycie - chyba już na zawsze (złe doświadczenia z k7s5a) Z tym Soltekiem na mój gust też masz złe doświadczenia :wink: :lol: aż strach pytac co działo się z K7S5A :lol: A proc na 100% się zjarał jak to zauwazyli moi przedmówcy, sprawdz rev mobo czy obsługuje Athlona XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Plyta teoretycznie powinna sama wykryc procka. Tak było w: - Soltek 75 kav : mój pierwszy - usb nie działało - bios q10 - Soltek 75 kav : mój drugi - zepsuł sie:P - bios q10 - Soltek 75 kav : mój 3 i TUTAJ TAK NIE JEST !! - bios q10 ->> jestem wierny tej płycie - chyba już na zawsze (złe doświadczenia z k7s5a) Z tym Soltekiem na mój gust też masz złe doświadczenia :wink: :lol: aż strach pytac co działo się z K7S5A :lol: A proc na 100% się zjarał jak to zauwazyli moi przedmówcy, sprawdz rev mobo czy obsługuje Athlona XP Nigdy nie bądź pewien na 100%. Bo przecież mogł się zjarać jakiśukład na płycie, ewentualnie pamięci (wtedy by komp piszczał) i pare innych rzeczy. Choć rzeczywiście w tym przypadku to najprawdopodobnie proc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 Nigdy nie bądź pewien na 100% Co prawda to prawda :oops: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rod Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 Ja mam te plyte i włozylem tam ze 3 tyg temu Athlona 1700 + Oto moje rady: 1. PCB Version płyty musi byc wiekszy niż F1. Gdzie znalezc numer PCB Version jest na stronie Solteka. http://www.soltek.com.tw/English/faq/image...aq/75KAV_F5.jpg 2. Bios q10 do takiego Athlona jest ok sam mam q10. Jezeli 1 i 2 jest ok to jedziemy dalej: 3. Czy ty wogole to załozyles cooler przed odpaleniem zasilania ? 4. Moze wczesniej podkrecaleś tego durona i voltage w biosie bylo ustawione za wysoko i Athlon doznał porażenia prądem. 5. Zresetuj bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...