marcellus Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Witam! Mam obecnie 256MB DDR PC-2100 Zastanawiam sie na upgrade'm - kupujac 512 MB PC-2700 Mam kilka pytan... 1. Czy wolniejsza pamiec PC-2100 nie bedzie 'spowalniac' PC-2700 ? 2. Jezeli tak to - czy dobrym rozwiazaniem byloby sie pozbycie tych 256MB PC-2100 na rzecz DDR PC-2700 ? Chodzi mi generalnie czy w ogole warto to robic? Czy zmiana wydajnosci bedzie zauwazalna? Chcialbym po prostu poznac Wasza opinie :roll: P.S. Plyta glowna z tego co wiem obsluguje mi DDR-333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 W przypadku Athlona zmiana pamieci na szybsze nic Ci nie da bo magistrala procesora nie potrafi przetransportowac tyle danych co magistrala pamieci. Przesiadka na szybsze pamieci bedzie miala sens jezeli odblokujesz procka zwiekszysz FSB i zmniejszych mnoznik i puscisz pamieci synchronicznie z procesorem. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Przesiadka na szybsze pamieci bedzie miala sens jezeli odblokujesz procka zwiekszysz FSB i zmniejszych mnoznik i puscisz pamieci synchronicznie z procesorem. Więc dlaczego u siebie taktujesz pamięci asynchronicznie, skoro podobno jest to mniej wydajne niż taktowanie synchroniczne :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 ad1.oczywiscie ze bedzie-tylko nie rozumiem pytania -przeciez piszesz ze bedziesz używał albo 266 albo 333-wiec o spowalnianiu nie moze byc mowy ad2.jesli róznica w cenie-niewielka-to warto-zawsze pamieci 333 wytrzymaja wieksze fsb niz 266-natomiast jezeli nie bedziesz mocno krecił-i zostaniesz przy ustawieniach ddr 266 lub 333 to róznica bedzie minimalna-praktycznie niezauważalna-dlaczego??-pisze o tym dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Bo je testuje czy sie nadaja do podkrecania. Roznica w wydajnosci zadna wierz mi, zrobilem pare doswiadczen. Prime95 ktory jest zalezny od przepustowosci pamieci pokazywal dokladnie takie same rezultaty.To samo 3DMark wykazal roznice 39pkt. co mozna uznac za blad pomiaru. U mnie chodza od miesiaca na 182 wszystko na maksa standardowe napiecie i jak na razie zero problemow wiec moge polecic te pamiatki posiadaczom platform opartych na Intelu gdzie przepustowosc szyny procesora jest wieksza niz pamieci i taktowanie asynchroniczne w tym przypadku daje zauwazalny przyrost wydajnosci. Niestety moja plyta nie obsluguje FSB 166 bo bym z checia puscil tego Durnia na 180 MHz ale sie niestety nie da :cry: . Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...