Skocz do zawartości
Maniak555

Program: Symulacja Bankomatu

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę napisac program symulujący działanie bankomatu w C++ Builder 5.

Nie mam zbyt dużej wiedzy o tym programie a czasu mam niewiele.

Zrobiłem sobie kilka okienek (Form'ów) na każdym coś jest piersze 2 działają zaś trzecie zawiesza program po próbach dojścia w czym problem. W pierszym mam przycisk włórz kartę i nacisnij ok wiec naciskam i on przechodzi do Form2 a tam napisałem tak: podaj pin (wtedy mi on sprawdzic ma liczbe jaka wpisałem w edit1 z liczbą w pliku txt) podaje i przechodzi na Form3 lub 4 zależy od odpowiedzi. I to wszystko nie działa. Może znacie sposób na zrobiebie tego programu. Ale macie dojscie do gotowego już programu.

ps Ja już szukałem na internecie i nie znalazłem. Jedyne co znalazłem to strone katowickiej uczelni gdzie był plik od worda a w nim około 100 tematów na zaliczenie w tym też mój. Widocznie mój psorek skorzystał z tego bo nie chciało mu się wymyślac.

Mój problem zamieściłem na kilku forach o tej samej tematyce wiec nie zgłaszajcie że temat został z kądś skopiowany. Poprostu szukam pomocy na kilku stronach (forach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wszystko nie działa... podejrzewam ze próbujesz utworzyć okienka które są juz utworzone... borland tworzy wszystkei okna aplikacji i rejestruj epo uruchomieniu aplikacji.. aby uruchomić konkretne okno wywołujesz metode Form2->Show().. bo widziałem juz pacjentów którzy pobierali wskaźnik na okno i tworzyli już utworzone automatycznie okno operatorem new. aby schowac okno wywołujesz metodę Form2->Hide()...

Jesli problem jest w czym innym... to opisz blizej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zrobic symulator bankomatu. Jeśli chodzi o te okna to rzeczywiscie próbowałem urzywac tej opcji, że po naciśnięciu klawisza otwiera sie nastepny form, ale to działa tylko dla form1, form2 jak próbuje dalej form3 to wyskakują błędy i program się wiesza. Jeszcze nie zrobiłem formuły, która sprawdzała by poprawnosc wpisanego pinu. Nobo widziwsz to ma byc tak:

1. Uruchamiam program

2. Wyskakuje okno z napisem "proszę włorzyc karte" i przyciskiem "OK"

3. Zostaje przeniesiony albo otwiera się nastepne okno form3 na którym mam podaj pin.

Tutaj powinienem zrobic cos co bedzie sprawdzało poprawnosc pinu w mojej bazie powiedzmy exelu (bo tam są komórki a w zwykłym pliku .txt nie ma wiec bede sie odwoływał do wybranej komórki). Noi jesli podany kod zostanie wpisany 3razy błędnie to powinien wyswietlic ze blad i włóz ponownie karte. Powiedzmy w exelu bym sobie napisałał około 20pinów w kolumnie A zas w kolumnie B ilośc pieniedzy na koncie itd.

4. Jesli pin się zgadza przechodzi do kolejnego okna form4 na którym są przyciski odnośnie zadania jakie bankomat ma zrobic. Wybieram przycisk 1 "Wypłata gotówki" wiec przechodzi do form5.

5. Tutaj cos takiego "Podaj wielokrotnosc 20zł" (tak było w jednym bankomacie" albo to co widziałem w innym:

- na ekranie pojawia się osiem cyfr liczbowych rosnąco 4 z lewej 4 z prawej: 10,20,50,100,150,200,250,300 (chyba to były takie) i wybieram kwote naciskając dany klawisz.

- można by było zrobic cos takiego ze wpisuje sume jaką ma wypłacic ale o ile gosc mówił to ma byc symulator bankomatu wiec musi byc dokladnie.

Ja mam kilka formów zrobionych ale działają tylko 2 form4 nie chce zapodac bo wiesza program. Nie mam tego z exelem odnosnie sprawdzania pinu wiec prawie nic nie mam. Chciałem to zrobic na początku za pomocą jakiegos panelu (w c++ builderze jest ale nie znam sie na nim). Jakby to był C++ to bym zrobił pod dosem i to było by wyswietlanie sie komunikat a nie męczarnia z graficznym widokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem ci to z czym się tak męczysz. Na początku wyświetla się napis. Potem Miejsce na wpisanie PINu. (nie robiłem sprawdzania z bazą danych). Jak wpiszesz dobry PIN to przeżuca cię na natępną stronę i tam musisz sobie ją uzupełnić. Zrobiłem to na panelach. Jak Cię to interesuje to daj e-mail to ci wyślę projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi