Skocz do zawartości
crux

Ile Mozna Wytargowac W Sklepie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem sklonny troszke spuszczac z ceny tylko i wylacznie po jakiejs imprezie promocyjnej i zwykle "ucinam koncowki", czyli np. z kwoty 1647 zchodze na 1600, ale jak ktos chce wiecej i sie kloci to mnie krew zalewa. Zwykle rabatu udzielam po osiagnieciu pewnego pulapu obrotow danego klienta - wiekszosc towaru przedaje przez sklep internetowy i nawet jak ktos kupuje na miejscu to zakladam klientowi konto - zeby rabat mogl zaczac sie naliczac.

Jednak o ile jestem sklonny cos czasem opuscic przy drogich pozycjach to targujacym sie ludziom przy kwocie ponizej 300 zl po prostu odawiam.

[EDIT]

Do kupujacych - pamietajcie, ze wielu sprzedawcow pracuje na prowizji i dlatego krzywo sie patrza na targowanie, z kolei lepiej miec obrot mniejszy o 30 zl niz o np 500 (klient pojdzie do konkurencji).

Do innych handlowcow - mam te przyjemnosc pracowac poza branza IT :D

Edytowane przez Mutos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

branza IT to kupa. sklepikow jak nasral, marze u nas to 10% max, hurtownicy nas okradaja a klient mysli ze wydaje 500zl to jest vip - a to nie jest tak, to nie jest sklep spozywczy - w tej branzy takie kwoty to drobne. Jestem swiadom ze dla kogos 500zl to moga byc spore oszczednosci ale to jest branza it i z tych 500zl zarobku jest moze z 20 albo i mniej (10% marzy - koszty). To nie pralki czy telewizory gdzie marza wacha sie w widelkach 30-50% i takie 10-15% mozna sobie spokojnie sposcic. U nas w branzy sposcisz 5% i jest szansa ze nie zarobisz nic - niech sie taka czesc zepsuje a ty to kupiles w hurtowni gdzie wysylke do serwisu placisz ty - policz paczke i po zarobku. Ale jest teraz tak krucho ze klienta sie zatrzymuje nawet nie zaraziajac na nim - jest szansa ze wroci za miesiac albo dwa i wtedy zarobimy. IT to chyba najgorsza branza.... sprzedajemy duzo systemow sprzedazy i przy ich serwisowaniu widze jakie ludzie maja marze na swoje towary. Tylko w it sa one duzo nizsze niz 20% - gdzie indziej 30-40 to normalka a i 60-80 sie zdaza :D pozdr

silver111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka lat temu myslalem o wlasnym sklepie. Zalozenie go z kims mialo by sens. Jednak wtedy wiedzialem tak malo o Polskiej rzeczywistosci ze jak teraz na to patrze to mozna tylko siasc i plakac. Taki ktos jak ja zalozmy ze mialbym kapital (kredyt najczesciej) to wlasciwie nie mam szans. Jak ktos wyzej zauwazyl sklepow jest zatrzesienie a zarobek marny. Licza sie kontakty, powiazania itp w hurtowniach gdzie to sobie zarabiaja. Taki sklep mimo ze fajna sprawa to niestety nieoplacalna. Lepiej traktowac to jako hobby a nie glowne zrodlo dochodu. Ech wspolczuje wszystkim wlascicielom. Udalo mi sie z ta drukarka bo jakby spojrzec na ceny to Epson RX425 za 620zl to z duza marza i datego tyle udalo sie zbic z ceny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi