KubusTHC Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Witam! Szukałem jakiegoś dobrego Forum i znalazłem :) Mam nadzieje że pomożecie! Problem dotyczy temperatury procesora! Przedwczoraj grałem sobie w gierke i sam komp mi się wyłączył! Chciałem ponownie go włączyć lecz nie dało się! Musiałem z tyłu zasilacza przyciskiem wyłączyć dopływ prądu i na nowo włączyć i dopiero dało się odpalić kompa. Wczoraj się sytuacja powtórzyła :-| Postanowaiłem sprawdzić temperature procesora i okazało się że jest 65 stopni C. Procesor posiadam AMD Athlon XP 2500+ Pytanie: Czy wyłączanie się komputera jest przyczyną wyskiej temperatury? Czy też może być inny powód? DZIĘKI ZA POMOC! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Jaka płyta, jaki cooler, jakie taktowanie proca, jakie napięcie??? dobrze załozyny cooler??? dałeś paste między proca a cooler??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 przyczyna jest prosta - w biosie masz ustawionego strażaka na daną temperaturę - poszukaj w zakładce Health status i zwiększ temperaturę przy której komp ma się wyłączać - napewno pomoże. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 mos84 napisał(a): przyczyna jest prosta - w biosie masz ustawionego strażaka na daną temperaturę - poszukaj w zakładce Health status i zwiększ temperaturę przy której komp ma się wyłączać - napewno pomoże. pzdr 1426383[/snapback] zwiękrz na jakies 70 stopni. jest to temperatura przy ktorej jeszcze nic sie z prockiem nie powinno dziac. a najlepiej wstaw do obudowy jakis dodatkowy wentyl to wtedy temperatura nie bedzie taka wysoka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Zajdzik napisał(a): zwiękrz na jakies 70 stopni. jest to temperatura przy ktorej jeszcze nic sie z prockiem nie powinno dziac. a najlepiej wstaw do obudowy jakis dodatkowy wentyl to wtedy temperatura nie bedzie taka wysoka 1426404[/snapback] ten wentyl ci prawdopodobnie nic nie da... no chyba że masz bardzo szczelną bude... w każdm bądź razie jezeli masz ponad 65°C to chłodzenie masz do bani i procka zarzynasz. przy normalnej pracy (w idle) temp. powinna być max.55°C. Rada: zaopatrz sie w lepsze chlodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Moze ma po prostu zasyfiony radiator i dlatego taka temp ;) Na razie to KubusTHC za wiele nam nie powiedzial (moze za duzo THC w organizmie ;) ) Buda zamknieta? Jak tak to otworz i polukaj na wentyl i radiator na procu i jak jest zarypany kurzem i innym ustrojstwem to go wyczysc czym predzej ;) Co do rad w stylu zwieksz na 70 stopni temp przy ktorej komp bedzie sie wylaczal to jest rozwiazanie dorazne :mur: i na dluzsza mete trzeba poszukac takiego co obnizy temp do przyzwoitych wartosci na stale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubusTHC Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Rafael Santi napisał(a): Moze ma po prostu zasyfiony radiator i dlatego taka temp ;) Jak tak to otworz i polukaj na wentyl i radiator na procu i jak jest zarypany kurzem i innym ustrojstwem to go wyczysc czym predzej ;) 1426458[/snapback] "Rafael Santi" miałeś racje!! Cały radiator był zasyfiały w kurzu!! Całego wyczyściłem i teperatura spadała do 50-53 stopni!! WSZYSTKIM WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrporttos Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 jak ja nie czyscilem go tzn nie ruszalem od 3 lat radiatora i wentylatora to tez dlatego ma taka tempreture :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubusTHC Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Arrporttos napisał(a): jak ja nie czyscilem go tzn nie ruszalem od 3 lat radiatora i wentylatora to tez dlatego ma taka tempreture :P 1426859[/snapback] Ja mam 9 miesięcy kompa i nie ruszałem radiatora bo sie bałem że coś uszkodze (tzw. nie znam sie za dobrze na sprzęcie). Ale jednak trzeba co jakiś czas przeczyścić! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) @KubusTHC 9 miechow to kawal czasu... A kompa nie nalezy sie bac w koncu nie gryzie (najwyzej moze kopnac) i nastepnym razem nie torturuj go tak dlugim przebywaniem w brudzie bo to strasznie niehigieniczne ;) @Arrporttos Twojego radiatora nie czyszczonego przez 3 lata to az boje sobie wyobrazic :) Edytowane 4 Maja 2005 przez Rafael Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubusTHC Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Rafael Santi napisał(a): A kompa nie nalezy sie bac w koncu nie gryzie 1427138[/snapback] Poprzedniego kompa non stop rozbierałem (kotś z dyskiem przyszedł, co chwila coś odręcałem, wyciągałem) aż mi się zbombał :-| Komp warty 300zł a wsadziłem w niego jakieś 1000zł. Dostałem nowego (czyli tego) i już nic we flakach nie grzebie! Dlatego też się boje cokolwiek grzebać itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...