Skocz do zawartości
pbuda

Ilosc Kanalow

Rekomendowane odpowiedzi

Ile kanalow maja te najpopularniejsze nagrzewnice? Pytam sie, bo chce sie mniej wiecej zorientowac, jaka maja calkowita dlugosc te kanaly, przez ktore plynie woda, a to dlatego, ze moge dostac prawie za darmo prawie nowa nagrzewniczke cu/alu (kanaly oczywiscie cu), ktora ma kanaly o lacznej dlugosci ok. 4m i nie wiem, czy to duzo/malo i jak sie to bedzie mialo do takich cudow techniki jak fiat, lada czy zuk :) Dzieki z gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. ta której ja używam ma po 16 kanałów w 3 rzędach. każdy kanał ma ok 16 cm. w sumie, jezeli liczyć 16x16x3 to daje 768 cm. ale nie wiem jak Ty liczysz długość kanałów w nagrzewce o której mówisz. 768 cm to u mnie jest łączna długosc rurek poprzez które płynie woda :)

/// mam (jeszcze ciągle) też taką, która ma 18 kanałów w 4 rzędach. długość kanału ok 16 cm co daje 1152 cm. ///

4m to dużo jeżeli rozpatrywalibyśmy zwykłą ruręo takiej długości zwiniętą w jakiś kształt, ale standardowe nagrzewki takie jak lada czy żuk czy kadet, mająkanały równoległe. woda nie płynie więc po prostu przez kilka metrów rury B)

Edytowane przez kedzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. ta której ja używam ma po 16 kanałów w 3 rzędach. każdy kanał ma ok 16 cm. w sumie, jezeli liczyć 16x16x3 to daje 768 cm. ale nie wiem jak Ty liczysz długość kanałów w nagrzewce o której mówisz. 768 cm to u mnie jest łączna długosc rurek poprzez które płynie woda :)

/// mam (jeszcze ciągle) też taką, która ma 18 kanałów w 4 rzędach. długość kanału ok 16 cm co daje 1152 cm. ///

1426424[/snapback]

8 kanalow, w dwoch rzedach, po 25cm kazdy - 400cm... I teraz juz sam nie wiem czy to dobrze, czy nie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z finami to jest problem, bo jest ich, ze ja pierdziele :) Nie liczylem (bo nie :P) ale tak na oko jest ich z 1000 - co dawaloby ok. 6.5m2 powierzchni...

Moja sklonnosc do przesady -ahem- nie 100, tylko 200, czyli nie 6.5 a 1m2

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak możesz mieć nagrzewkę ''prawie za darmo :)'' , to bierz i testuj. takie dysputy teoretyczne chyba nie mają większego sensu. nikt z nas do końca nie wie jak zachowa się konkretna nagzrewka w danym układzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba testowac

fiat ma 42 kanaly z czego w jedna strone 21

kazdy kanal to 20cm

ale jak tu poronywac nagrzewnice w ktorej woda plynie rownolegle do skraplacza ktory mozesz miec ,a wktorym woda plynie szeregowo

generalnie to jakosc zalezy od wielkosci :P ,ale trzeba przetestowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi