koparka Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) od jakiegos czasu pisze sobie co nieco w pascalu, po drodze napotkalem na kilka problemow, sporo z nich rozwiazalem szukajac w necie, lecz niestety kilka pozostalo, sa one krotkie i szybkie wiec mysle, ze nie sprawia klopotow :rolleyes: 1. jak zrobic zeby sie nie pisala literka na literce (czasami jak pisze sobie jakis program zaczyna mi sie w komplatorze wszytko pisac na sobie, tzn. nie moge robic spacji, wstawaic literki w luki itp; gdzy wciskam enter przeskakuje do nastepnej linijki nie robiac nowej) 2. czasami mam na kompie jakis prosty program pascala (juz w postaci *.exe) ale chce go jescze udoskonalic (przerobic), jak otworzyc go ponownie w kompilatorze 3. jak zrobic, aby juz po uruchomieniu programu nie migal ten kursor _ np. jak mam jakies menu to to wkurza troche przy stosowaniu readkey 4. w jaki sposob podczas dzialania programu (.exe) uruchomic inny plik (.exe)? np. jak mam jakies menu (w glowym programie) z moimi porgramami to zeby po wybraniu czegos wlaczylo sie to co sie wybralo 5. *** w jakim jezyku napisano allplayer? :wink: dzieki za odpowiedzi EDIT: odpowiadam tutaj na niektore pytania, zeby kadzy od razu wchodzac tu mial rozwiazanie 1. wcisnac INSERT 2. raczej sie nie da (a jak juz to b.trudno) 3. procedure Wylacz_kursor; assembler; | procedure Wlacz_kursor; assembler; asm | asm MOV AH,01h | MOV AH,01h MOV CH,10h | MOV CH,07h MOV CL,00h | MOV CL,07h INT 10H | INT 10H end; | end; 4.uses DOS; {$M $4000,0,0 } {Dzięki temu nie zabraknie pamięci dla programu} SwapVectors; Exec(Program,Parametry); SwapVectors; przyznam sie, ze jescze tego nie kapuje, nie dziala mi to :( co to se te parametry? 5. not important Edytowane 6 Maja 2005 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 1. blad grafiki, uruchom w trybie zgodnosci 2. nie da sie - musisz miec plik pas 3. .... nie wiem czy sie w ogole da - pewnie sie da ;) 4. nie pamietam czy w pascalu jest cos takiego jak system("komenda"); albo exec("komenda"); 5. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Co do punktu 1 to masz w edytorze włączony tryb nadpisywania zamiast wstawiania - zobacz czy wciśnięcie "insert" coś zmieni ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 ok, w sumie juz wszystko wiem :) jescze tylko tego przechodzenie do innego pliku nie, ale moze kiedys sie na to gdzies natkne i bedzie ok dzieki za odpowiedzi ps. z tym insertem dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasqdnik Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 1. wcisnij insert i po klopocie 2. potrzebujesz kod zrodlowy z pliku .pas (albo deasemblacja, ale chyba dla ciebie za wysoka szkola jazdy - bez urazy) 3. poszukaj na sieci albo przejrzyj jakies dobre ksiazki (chocby ksiazka Marciniaka - Turbo Pascal). Nalezy w kodzie programu uzyc wstawek w assemblerze do wlaczania i wylaczania kursora na ekranie (Int 18 - ale nie jestem pewny) 4. W helpie masz wszystko co potrzebne. Patrz funkcja "exec" 5. Z tego co pamietam bylo to cos z pakietu Borlanda, chyba delphi. pozdrawiam pASqDnIk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 dzieki za pomoc, chociaz z tym helpie cos srednia tlumacza :/ ale wczytam sie to moze skapuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 aha, jeszcze mam jedno pytanie: napisalem program w pascalu lecz cos mi nie za bardzo chodzi, chcialem wysalac kumplowi kod, ale nie mam pojecia jak go skopiowac (ctrl+c nie dziala) i wkleic np do notatnika, plz help <help> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Wyslij mu plik w formacie *.pas - a on odczyta go sobie np. w notatniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 a jakbym chcial tu na forum wrzucic cos? inni jakos wrzucaja swoje kody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...