Skocz do zawartości
Fidel

Psp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko... Czy oplaca sie zaoszczedzic troche i kupic konsolke w USA, czy dolozyc troche i kupowal w PL? Jak jest z awaryjnoscia psp'kow?

I z ktorych firmware'ow/wersji plytek da sie zrobic downgrade, aby pograc w gry z karty pamieci?

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M3Sj4sH stoje przed taką samą decyzją czy nie sprowadzać PSP z USA, ale orientowałem się w cenach - wychodzi drożej niż w Polsce... Przynajmniej u moich źródeł, a u Twoich ?

Frimware od 1.51 (lub 1.52) do 2.6. Na zasadzie jeśli masz 1.52 musisz zrobić upgrade do 2.0 i zejście do 1.5

Jeśli masz 2.5 musisz zrobić upgrade do 2.6 i zejście do 1.5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pspki sa bardzo mocne i malo awaryjne (chyba, ze ma wade fabryczna ale wtedy jest gwara)

Na dowod tego podaje link do tematu na skizo.org -> http://www.skizo.org/forum/index.php?showtopic=6872&st=0

Jesli juz gracie z iso to czasem pomyslcie zeby kupowac chiciaz te najwieksze hity :razz:

No.. tak zeby Sony nie mialo polski w 4 literach :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pspki sa bardzo mocne i malo awaryjne (chyba, ze ma wade fabryczna ale wtedy jest gwara)

Na dowod tego podaje link do tematu na skizo.org -> http://www.skizo.org/forum/index.php?showtopic=6872&st=0

Jesli juz gracie z iso to czasem pomyslcie zeby kupowac chiciaz te najwieksze hity :razz:

No.. tak zeby Sony nie mialo polski w 4 literach :lol2:

hmmm tylko z tego co sie zorientowalem wtedy nie obejdzie się bez update'u do najnowszego softu?? czy może devhook'iem tez można emulując soft 2.71 odpalić oryginały??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko, czy warto kupować za 999zł wersje z 1.5 SOFT, czy lepiej za 730zł kupić BASIC z softem bodajże 2.71 ?

no to chyba sam wiesz do czego będziesz używać konsolki no nie? :) ja tam wolałem dopłacić ok 150 zł i zamiast BASIC wziąć VALUE z softem 2.0 :)

EDIT-------------------------

A tak w ogóle dziś wpadłem na pomysł aby zobaczyć ceny Memorek w USA. I prawie dostałem zawału :blink: Powiedzcie tylko czy na www.newegg.com są same oryginałne i nowe części?? Bo jeśli tak to w przyszłym miesiącu zamawiam 4GB memorke :)

Kliiiiiiiiiiiiiiiiiik

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak doliczysz przesylke i VAT na granicy to juz nie bedzie tak rozowo...

Zreszta, w newegg.com mozesz sobie zamawiac do upojenia:

Newegg.com does not currently ship internationally; we only deliver to locations within the United States and to Puerto Rico.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak doliczysz przesylke i VAT na granicy to juz nie bedzie tak rozowo...

Zreszta, w newegg.com mozesz sobie zamawiac do upojenia:

hehhe. Ale chodzi o to że mam tam kogoś kto by mi to kupił i wysłał jako GIFT na przykład ;) wtedy będzie różowo no nie ?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie wiem juz sam co robic. ;] Jak kupie PSP'ka w USA to on ma format NTSC, czyli oryginalne gry kupione w PL mi nie pojda, tylko tutaj. :) Hmmm w zasadzie to duzo ich nie planuje, ale zawsze moze ze 2 moglbym posiadac. :D

Hmm znalazlem dzisiaj PSP Value Pack nowy za 180$, a takto rzeczywiscie ( o dziwo ) psp w usa nie sa duzo tansze niz w PL, to chyba jakis wyjatek jezeli chodzi o elektronike.

Na ebay'u mozna spotkac duzo wersji Japanese, ktore nie maja blokady regionowej, rowniez ceramic-white i prawie wszystkie od nich sa z softem 1.5. Z takiego softu gdybym potrzebowal, czy moge zrobic upgrade do nowszego, aby ogladac/grac w oryginaly?

Aha, a co do kupowania pamieci 4GB czytalem gdzies, ze gry odpalane z tak duzej karty zawieszaja sie ( nie obsluguje? ). Nie wiem czy to prawda... A karty pamieci w usa Sony duo pro kosztuja 50-60$ za 2GB, wiec tylko troszke taniej niz w PL, a tu masz gwarancje ( w zasadzie w USA tez, ale wiadomo, ze realizacja trwa dluzej... ).

EDIT:

Tak patrze na ebay'u to w zasadzie za ok. 330-350$ dostajesz ceramic-white 1.5 lub 2.6, 2GB Sony i car kit. Zalezy co potrzebujesz... Wersja oczywiscie Value pack. :) Byc moze sie skusze na cos takiego, ew. moze znajde jakas malo uzywana z akcesoriami do 350$ ( tyle maksymalnie chce wydac na psp'ka).

EDIT 2:

Za ok. 300-310$ mozna kupic ( wraz z przesylka ) nowe/uzywane zestawy ( rozne, jedne sa z grami/filmami, jedne z kartami pamieci itd. ) na eBay'u.

Teraz przeczytalem w jednym z opisow aukcji, ze jezeli zrobie upgrade z oryginalnego 1.5 wyzej niz 2.0 to nie ma juz powrotu do 1.5... :blink: Czy to prawda?

Ew. co myslicie o zakupie od kogos z UK ( wersja PAL ) za niecale 300$? Ceramic-white firmware 2.6 ( 1000K ) lub black z firmware 1.5? :)

Edytowane przez M3Sj4sH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, a co do kupowania pamieci 4GB czytalem gdzies, ze gry odpalane z tak duzej karty zawieszaja sie ( nie obsluguje? ). Nie wiem czy to prawda... A karty pamieci w usa Sony duo pro kosztuja 50-60$ za 2GB, wiec tylko troszke taniej niz w PL, a tu masz gwarancje ( w zasadzie w USA tez, ale wiadomo, ze realizacja trwa dluzej... ).

na allegro nowki 2gb sa po... 205zl, czyli taniej niz USA

Teraz przeczytalem w jednym z opisow aukcji, ze jezeli zrobie upgrade z oryginalnego 1.5 wyzej niz 2.0 to nie ma juz powrotu do 1.5... :blink: Czy to prawda?

Nie prawda, z 2,0 zawsze do 1,5 da sie wrocic

Ew. co myslicie o zakupie od kogos z UK ( wersja PAL ) za niecale 300$? Ceramic-white firmware 2.6 ( 1000K ) lub black z firmware 1.5? :)

drogo jak cholera, na allegro mozesz taniej wyrwac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mowie o 4GB która tam kosztuje 100$ czyli ok 320 zł a u nas ok. 800 zł :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola, hola!

http://ultima.pl/itemnfo.php?id=4079 od czego jest ultima :D 460 zl

Orginaly da sie odpalac emulujac na 1.5 soft 2.71, ale za kazdym razem jak chcemy zagrac w inna gre, trzeba ustawiac wszystko w devie i to jest powod dla ktorego miedzy innymi zrobilem upa. Poprostu lubie wlozyc plytke i ciupac :P

Do 1.5 da sie zejsc z kazdego softu ponizej 2.6, i z 2.6 tez ale nie jesli mielismy 2.6 fabrycznie (podobno, nie jestem pewny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola, hola!

http://ultima.pl/itemnfo.php?id=4079 od czego jest ultima :D 460 zl

Orginaly da sie odpalac emulujac na 1.5 soft 2.71, ale za kazdym razem jak chcemy zagrac w inna gre, trzeba ustawiac wszystko w devie i to jest powod dla ktorego miedzy innymi zrobilem upa. Poprostu lubie wlozyc plytke i ciupac :P

Do 1.5 da sie zejsc z kazdego softu ponizej 2.6, i z 2.6 tez ale nie jesli mielismy 2.6 fabrycznie (podobno, nie jestem pewny)

nosz cholera :? zawsze ultima.pl miałem za drogi sklep i nawet nie sprawdzałem tam cen kupując pare dni temu 2gb karte :?

460 zł hmmmmm to już kuszące :) w USA niby 100$ czyli 320zł + przesyłka (nie wiem ile :? ) ale pewnie z 50 zł?? to się zaczyna robić nieopłacalne :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z USA może będę ściągać 2GB karte za 50$ bo to jest 150 kilka złotych czyli 50zł taniej, ale gwarancja... więc jeszcze się zastanowie

M3Sj4sH w Polsce Value Pack z softem 1.5 lub takim, z którego zrobisz downgrade dostaniesz za góra 700zł. Tak one teraz chodzą. W Media Makrt NOWY psp kosztuje 699zł ale więc się opłaca bardziej niż w USA, na allegro dostaniesz nawet za 600zł

Twoje ceny z ebaya około 300$ to dośc spore, bo u nas w polsce x3 = jakieś 900zł a za tą cene można mieć PSP Value Pack + 4GB karte :) i może nawet coś jeszcze

Dlatego też zrezygnowałem z zakupu w USA PSP bo w Polsce mam taniej i gwarancję

Edit

Zapomniałem - gry możesz kupować wszędzie nie mają one zabezpieczenia regionalnego, jedynie filmy

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do giftu tez najprawdopodobniej doloza VAT na granicy - pewien nie jestem, ale opodatkowywane sa chyba wszystkie przesylki. Co najwyzej moga nie dolozyc cla. Nie jestem jednak ekspertem w tych sprawach, wiec to co pisze trzebaby zweryfikowac.

Przesylka wyniesie zapewnie w okolicach 10-15 USD, nie jest to w koncu ciezka rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 2.6 da sie zejsc rowniez, ale nie mozesz miec plyty TA-082.

Do giftu tez najprawdopodobniej doloza VAT na granicy - pewien nie jestem

Nieee no cos Ty. :) Za kazdym razem jak ktos mi wysylal z USA to by mi mieli dolozyc VAT, a to sie nigdy nie zdarzylo. A wysylany byl sprzet, ciuchy, buty itp. :)

Kurde juz sam nie wiem co kupic. ;] Przeszukuje dalej eBay'a i allegro ( maly wybor )...

EDIT:

A co powiecie na psp'ka w b. dobrym stanie, 8 gier oryginalnych ( gta, mw, ridge racer, king kong i inne ) , dodatki, firmware 2.5 za 350$? :)

Edytowane przez M3Sj4sH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czemu pozbywaja sie... :) A N Wii to cos w stylu x'a 360 i ps'a 3, a pspek jest przenosny...

Probuje zlapac jakas okazje na eBay'u, moze niedlugo pochwale sie jakims dobrym zakupem. :)

EDIT:

Przed chwila wygralem aukcje... :) Za kilka dni stane sie posiadaczem PSP 1.5. :)

Edytowane przez M3Sj4sH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czemu pozbywaja sie... :) A N Wii to cos w stylu x'a 360 i ps'a 3, a pspek jest przenosny...

Wiem, ale na PSP grałbym raczej w domu, więc dlatego napisałem o tych stacjonarnych. Nie mam nawet gdzie zabrać tego PSP, bo zwykle jestem kierowcą, a kierować i grać to niestety niewypada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M3Sj4sH gratuluje, a opisz zestaw co w nim jest i co najważniejsze - ile dałeś ?

Ahh no dobra. ;] Sony psp czarne 1.5, karta 1GB, Logitech playgear pocket, folia HORI na lcd, reszta rzeczy z value pack'a, pudelko na umd. Cena... 250$ z przesylka.

@Xaon: A wg Ciebie Wii ma byc przenosna konsolka w podroz? :)

@Humax5400: Hmm Jezeli chcesz grac w domu to raczej nie bralbym PSP. Jeszcze jestes kierowca... Heh. Czasami zdarza mi sie podrozowac, a sama muzyka sie nudzi - trzeba sie czyms zajac. Do domu to byc moze X'a 360 bym bral jak dla siebie, co mozliwe, ze zrobie, bo raczej nie bede juz ladowal caly czas w sprzet komp. ;] Poki co bede gral na psp i czekam na premiere PS3 - moze Xbox 360 stanieje, moze beda jakies promocje... Czas pokaze, a zwlaszcza ciekawe co Sony pokaze...

Edytowane przez M3Sj4sH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xaon: A wg Ciebie Wii ma byc przenosna konsolka w podroz? :)

Dla tego napisałem, że to zależy od punktu widzenia. Ty widzisz podobieństwo Wii do pozostałych, gdyż jest to konsola stacjonarna, a ja patrze na jej inność w sposobie grania.

EOT

A tak z mojego punktu widzenia to psp jest przy duże by zabierać gdzieś na "wyjazdy". Najczęściej bym grał na przystanku. Nie powiem, 30min (lub więcej) czekać na autobus nie jest łatwo bez grania ale jak dla mnie to jest to coś ciut za duże (nie zmieściłoby mi się do kieszeni). Niby n-gage byłby idealny, bo bym trzymał zamiast swojej komy, ale bez podkręcania procka gry strasznie ścinają (aby nie było, widziałem na własne oczy, przy normalnej karcie sim, chodi dużo gorzej niż na wystawach w hipermarketach), po podkręceniu podobno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie mi PSP jest glownie potrzebne do samolotu/auta, gdyz tym najwiecej podrozuje. :) Do szkoly mam blisko, autobusami nie jezdze. :) Na nudne lekcje tez idealna sprawa, wrzucam do kieszonki do plecaka i go go go.

Pozdro i powodzenia w podejmowaniu decyzji. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi