Wiewiór81 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Witam, Słyszałem ostatnio o linuxowym programie, który stawia się na komputerze pomiędzy netem a - na przykład - serwerem Exchange, i który to program monitoruje przechodzące przez niego maile pod katem spamów, ucząc się, ściągając uaktualnienia itd. Czy ktoś ze speców mógłby wskazać mi coś takiego, sprawdzonego i w miarę sensownie działającego? Dzięki za wszelkie sugestie. pozdrawiam, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 To nie jest żaden konkretny program ale mail forwarder albo mail gateway, możesz go robić np. Postfixem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 To nie jest żaden konkretny program ale mail forwarder albo mail gateway, możesz go robić np. Postfixem 1426968[/snapback] Hmmm... :? Wiesz, ja jestem Windowsiarzem, i nie bardzo wiem, co do mnie przeklinasz :) Może zapytam inaczej: Gdyby ktoś z Was, o magowie Linuxa, chciał zrobic sobie sprawnie działający filtr antyspamowy, stojący przed i chroniący serwer Exchange, to co byłoby do tego potrzebne? :) pozdro, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Gdyby ktoś z Was, o magowie Linuxa, chciał zrobic sobie sprawnie działający filtr antyspamowy, stojący przed i chroniący serwer Exchange, to co byłoby do tego potrzebne? :)Komputer (parametry zależne od obciążenia) i trochę czasu (może i nawet sporo). ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Witam, Słyszałem ostatnio o linuxowym programie, który stawia się na komputerze pomiędzy netem a - na przykład - serwerem Exchange, i który to program monitoruje przechodzące przez niego maile pod katem spamów, ucząc się, ściągając uaktualnienia itd. Czy ktoś ze speców mógłby wskazać mi coś takiego, sprawdzonego i w miarę sensownie działającego? Dzięki za wszelkie sugestie. pozdrawiam, WR81 1426708[/snapback] Np. spamassassin połączony z serwerem SMTP (postfix, exim) i do tego serwer POP3 (jakoś musisz tą pocztę exchangem ściągać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...