Skocz do zawartości
lyzkov

Mushkin Pc3200 Ddr 222 Black Hi Perf Lii V2

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo planuję sobie kupić nowego kompa i myślałem o czymś na A64 Venice z DFI NF4 Ultra-D. Chciałem do tego kupić sobie jakieś dobre pamięci na Samsungach TCCD ale nie chciałbym wydawać na nie >1000 zł bo jeżeli chodzi o kasę to muszę się ograniczać. Mam rodzinę w Kanadzie i niedługo przyjeżdżają do Polski, więc pomyślałem sobie, że mogliby mi coś sprowadzić z zachodu. Wyszukałem coś takiego:

http://ncix.com/products/index.php?sku=136...facture=MUSHKIN

I teraz: czy ktoś na tym forum ma te Mushkiny na A64? Jak mu się sprawują? Może to nie jest dobry wybór jak za tą cenę? (pamiętać: to są dolary kanadyjskie 1 CAD = 2,6 PLN) Jeżeli nie to co innego wybrać w przyzwoitej cenie (do 800 zł)? :mur:

Tu jeszcze znalazłem recenzję tych pamiątek:

http://www.dreamstation.cc/reviews/compute..._v2/index.shtml

Z tego co wyczytałem to tam testowali je na 285 MHz 2-2-2-5... Czyli wynik chyba przyzwoity? Aha chciałbym aby pamięci do nowego kompa latały mi tak około 300 MHz.

Z góry dziękuję za porady...

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczne pamięci (Level II V2), tylko niestety nie na systemie A64 (i jeszcze długo go nie będzie) ;)

Jednak kupiłem je od znajomego, który miał platformę P4 i torturował je dość poważnie, recenzji wcześniej znalazłem i dokładnie przeczytałem ok. 10, więc mogę coś niecoś na ten temat powiedzieć ;)

Po prostu parę luźnych uwag :

1) Żadne kości na Samsungach TCCD nie pójdą na 2-2-2-X na tak wysokim FSB, na jakim pisałeś; nie uwierzę w to i chyba nikt inny nie uwierzy.

2) Wg recenzji te pamięci bardzo różnie się kręcą, ale zastanawiam się, w jakim stopniu zależy to od konkretnej platformy testowej i umiejętności testujących. ;) Niektóre recki były po prostu żałosne. :lol:

3) Istnieje dość nikłe prawdopodobieństwo, że pójdą synchro na FSB/HTT 300. Są na standardowym PCB Jedeca, podczas gdy lepiej spisuje się PCB Brain Power (istnieje jednak kilka wersji).

4) Do FSB240 chodziły stabilnie 2-3-3-11 u kolegi na Abicie AN7 i u pierwszego właściciela na platformie P4 (2-3-3-8). U mnie max jak na screenie :

http://republika.pl/headbanger/Rekordy/SP02b.jpg

wynikiem się plz nie sugeruj, to wina Win2k :mur:

5) Wyżej latają na 2.5-3-3-X, jak dokładnie wysoko, tego nie jestem w stanie powiedzieć. Wg znajomego do FSB260 i raczej mu wierzę. ;)

6) Ten konkretny zestaw DC skaluje się u mnie z napięciem - nie na wszystkich kościach na TCCD jest podobnie. IMHO to jest zaleta.

7) Wg mnie to bardzo przyzwoite pamięci, ale mogą nie sprostać wymaganiom, jakie postawiłeś. W takim przypadku sugerowałbym G.Skille z gwarantowanym FSB i timingami. Kupowanie "dobrze się kręcących" PC3200 to zawsze jest pewne ryzyko. ;)

Pzdr. /M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówisz, że warto dopłacić za takie G.skille? Tylko, że teraz gorzej z ich dostępnością w Polsce. :mur:

I jeszcze mam jedną wątpliwość co do nich. Czy to co mają w oznaczeniach (czyli taktowanie i timingi) to są wartości gwarantowane przy stabilnej pracy? A może te oznaczenia wyznaczają kres możliwości tych pamiątek? Skoro je wprowadzili to znaczy, że musieli przeprowadzić ich selekcję? Duża jest szansa, że taki G.skill PC4400 2.5-4-4-8 nie pójdzie na 300 MHz na jakichkolwiek timingach?

Może ma ktoś te pamięci od Wampira? Wysłałem do niego PW z pytaniami o te pamięci ale niestety nie odpowiedział...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro dosyć tanio można wyrwać Kingston'y ULK2/1G,, za moje zapłaciłem 550zł

Pamięci kupowałem od tego człowieka

zachowują się jak tccd,, u mnie 2-2-2-x na 221,,,, wg recek które czytałem podchodzą pod 300, sam nie testowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ lyzkov :

Pisałeś, że pamięci masz zamiar sprowadzić przez rodzinkę w Kanadzie, dlatego zasugerowałem G.Skille. W Polszy owszem, są obecnie prawie niedostępne, zresztą nigdy oficjalnie nie były - tylko to, co ludzie sprowadzili na własną rękę, np. Wampir.

G. Skille zazwyczaj do 300 powinny dociągnąć, ale dość kiepskich timingach. Zresztą jeżeli już na nie się zdecydujesz, to zwracaj uwagę na oznaczenia - modeli jest w cholerę i jeszcze trochę i każdy ma inne gwarantowane przez firmę stabilne timingi. Firma twierdzi , że selekcjonuje i timingi są gwarantowane do stabilnej pracy. Zazwyczaj można trochę więcej z nich wyciągnąć - PCB Brain Power.

A w PL, zawsze można kupić sprawdzone A-DATA Vitesta, jak już tutaj napisano.

Edytowane przez MietmaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi