/// Kaszpir /// Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Witam ! Mam procka z serii AGOIA (AMD XP 1600+) i za kilka dni będe miał nową płytę głowna - DFi AD77Pro na KT400. Posiadam obecnie 1 pamieć 256MB DDR 266Mhz która chyba działa na 333Mhz (sprawdzałem ale dosc krótko). Dojdzie jeszcze jedna pamieć 256Mb (266Mhz) ale będe miałwrazie czego jakby ta pamieć nie ruszyła możliowśc wymiany na inną która pójdzie na 333Mhz. (kupuje właśnie ta bo dostanę ją w starej cenie - 285zł a te w nowych cenach sa już strasznie drogie (około 400zł)). Wiec powiedzmy że mam pamieći 333Mhz :-) I teraz pytanie , podkręcac tylko za pomoca FSB czy za pomoca mnożnika. Powiem szczerze że zbytnio mi się nie uśmiecha zabawa z łaczeniem mnożnika ale w ostatecznosci to wykonam ... Tylko czy warto czy poprostu podkręcać za pomoca FSb tylko ??? W komputerze znajdzie się tez dysk Caviar 80Gb z 8Mb cache (JB) , sieciówka Realteka 8139 (10/100) i SB Live 5.1. Zastanawiam sie jedynie czy poprzez zwiększanie taktowania karty graficznej jak i innych podzespołow na PCI nie zwiększy się ich awaryjnośc lub podatnosc na uszkodzenia ? Prosze o odpowiedź. Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Mi na fsb150 wsyzstkie urządzenia PCI chodzą OK. Ale żeby mniej narażać owe urządzenia można zrobić tak. Odblokować mnożnik i podkręcić lekko FSB :). Jeśli kręcisz mnożnikiem można tylko sfajczyć procek. Kręcąc fsb można sfajczyć cały komp ;). Ale dysk masz spoxik (WD RULZ :P) więc powino być ok. Bardziej na twoim miejscu bym się bał o karte muzyczną, bo ona może nie wytrzymać. I o inne urządzenia na PCI też ... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Według mnie to co to jest "podkrecanie" fsb......tak to kazdy potrafi...Chodzi o zabawe w łączenie mostkoow --ja to robiłem 4 razy:) A tak w ogóle to podobny topik był chyba nawet jeszcze dzisiaj:(:(:(:(:(:(Wiec proponuje popatrzec troszki wstecz na przyszłosc Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Ja swojego też niedługo odblokuje :). Ale nie teraz :). Niech się jeszcze trroche pomęczy z FSB-150 :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Według mnie to co to jest "podkrecanie" fsb......tak to kazdy potrafi...Chodzi o zabawe w łączenie mostkoow --ja to robiłem 4 razy:) A tak w ogóle to podobny topik był chyba nawet jeszcze dzisiaj:(:(:(:(:(:(Wiec proponuje popatrzec troszki wstecz na przyszłosc Szacuneczek Ja tam wole inne zabawy niż męczenie się z mostkami :-) Myślę że najważniejsze jest jaki sposób będzie efektywniejszy i po jakiej operacji uzyska sie najwyższą wydajnosc ... Jesli można np. za pomoca FSB uzyskać wyższą wydajnosć niż poprzez zabawy z mostkami to czemu nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Niestety Kaszpir nie zgodze sie z toba do konca(po czesci)....bo gdybym myslal jak ty to juz dawno mialbym P4@jakies3Gh...a nie siedzial na tym co mam...Ale widomo ze podkreca sie zeby miec lepsza wydajnosc....Dla mnie jest to rodzaj hobby:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanghoy Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 hehe dla mnie też,ale jakoś sie nie moge przemóc,żeby złamać ten mnożnik...pozatym w tedy bym musiał jakieś lepsze chłedzenie założyć bo teraz sie grzeje 50-60*c ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Niestety Kaszpir nie zgodze sie z toba do konca(po czesci)....bo gdybym myslal jak ty to juz dawno mialbym P4@jakies3Gh...a nie siedzial na tym co mam...Ale widomo ze podkreca sie zeby miec lepsza wydajnosc....Dla mnie jest to rodzaj hobby:) Myślę że każdy kto by mił kasę by nie zawracał wogóle sobie głowy AMD. Kupił by sobie P4 1.8Ghz Nortwooda podkręcił bez problemu do 2.4Ghz (lub kupił jeszcze szybszy procek i tez by go puścił na wiecej ...). Pozatym dobrą płytę z szyną 533Mhz , 512Mb RIMM 1066 :-) AMD kupuje się ze względu także na cenę. Bo wątpie aby ktoś kupował AMD gdyby AMD miał taką samą cenę jak P4 ... Ja bardzo lubię Intela P4 ze względu na ich dopracowane procki (małe ilości wydzialanego ciepła i samą konstrukcję procka i dzieki temu za o wile ciszej parcujące coolery). Ale neistety cena tez jest wazna i tu prym wiedzie AMD ... Dla mnie podkręcanie tez jest wazne. Jednak wazne jest tez aby podczas tej "zabawy" nie uszkodzić procesora lub nie zostawić na nim śladów i nie stracic gwarancje. Dlatego z pewną dozą nieśmiałości :-)) podchodze do łaczenia mostków (lakierami , klejami i itd , bo zostaje pewien niesmak że wrazie czego będzie trzeba uzyć jakiś mocnych rozpuszczalników aby to zmyć i nie wiadomo czy podczas tego nie zostaną jakieś ślady ...) Myślę że jesli np. podczas podkrecania za pomoca FSB można uzyskac wyższą wydajnośc niż podczas zabawy mnożnikiem (oczywiscie pod warunkiem że dysponujemy odpowiednią płytą i dobrymi pamięciami) to czemu nie. Pzreciez najważniejszy jest efekt końcowy. Jeśli większą wydajnośc uzyska się za pomoca tylko zmiany FSB to po co bawic się w podkręcanie mnoznikiem ? Dlatego mam nadziję że odpowie mi ktoś kto próbowął podkręcania tym i tym i powie co jest bardziej efektywniejsze i dzieki czemu uzyska sie największy dopał ... Jęsli tzreba bedzie to oczywiscie odblokuje procesor ale jeśli można uzyskac wyższą wydajnosc besz jego odblokowanie to dla mnie jeszcze lepiej ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Niestety Kaszpir nie zgodze sie z toba do konca(po czesci)....bo gdybym myslal jak ty to juz dawno mialbym P4@jakies3Gh...a nie siedzial na tym co mam...Ale widomo ze podkreca sie zeby miec lepsza wydajnosc....Dla mnie jest to rodzaj hobby:) Jęsli tzreba bedzie to oczywiscie odblokuje procesor ale jeśli można uzyskac wyższą wydajnosc besz jego odblokowanie to dla mnie jeszcze lepiej ... I tu sie mylisz kolego. Kaszpir, poczytaj sobie troszke o podkrecaniu na forum co ? Co jak co, ale o tym raczej nie brakuje postow, i nie placz z jest ich tak duzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 FSB się lepiej kręci, a IMHO mnożnik się odblokowuje (w większości przypadków) w celu osiągnięcia jeszcze wyższego FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 I tu sie mylisz kolego. Kaszpir, poczytaj sobie troszke o podkrecaniu na forum co ? Co jak co, ale o tym raczej nie brakuje postow, i nie placz z jest ich tak duzo. Czytem sporo , takze już wiele razy podkręcałem :-) Chce poprostu dodatkową opinię ... Pamietam jedynie że kiedyś jak miałem Durona 600 to podkręciłem go do 850Mhz za pomoca mnoznika. Potem tego Durona 600 podkręciłem przez FSB do 800Mhz (6x133) i wydajnośc była wyższa niz przy procku taktowanym 850Mhz (8,5 x100). Teraz zastanawiam się poprostu czy takie same różnice obecnie występują i czy odrazu podkręcac tylko pzrez FSB ... Poprostu nikt mi nie odpowiedział na zadane przezmnie pytanie ... A pytanie było proste ... Czym bardzije sie opłaca podkrecac (mnożnik czy FSB) i czy przy wyższe taktowanie innych podzepsołów w komputerze (HDD,grafika, karty na PCI) jest dla nich w jakis sposób szkodliwe ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Poprostu nikt mi nie odpowiedział na zadane przezmnie pytanie ... A pytanie było proste ... Czym bardzije sie opłaca podkrecac (mnożnik czy FSB) i czy przy wyższe taktowanie innych podzepsołów w komputerze (HDD,grafika, karty na PCI) jest dla nich w jakis sposób szkodliwe ... Oczywiście że najlepiej dac jak najwyższą magistralę. I proponujętak wysoko z magistralą jak pozwolątylko pamiątki, a w twoim przypadku 166 to chyba minimum. Jka będzie się dało (będzię cięzko) to dojdź do jakiś 180-190, bo wtedy pci=36-38 co nie powinno negatywnie wpłynąć na twój dysk i dane. A mnożnik to zmieniaj albo w dół jeśli proc nie będzie wyrabiał, albo w górę gdy pamiątki nei będą wyrabiać. Moja propozycja na początek to od razu magistrala 166 a potem w górę tyle ile wytrzymają pamiątki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Poprostu nikt mi nie odpowiedział na zadane przezmnie pytanie ... A pytanie było proste ... Czym bardzije sie opłaca podkrecac (mnożnik czy FSB) i czy przy wyższe taktowanie innych podzepsołów w komputerze (HDD,grafika, karty na PCI) jest dla nich w jakis sposób szkodliwe ... Oczywiście że najlepiej dac jak najwyższą magistralę. I proponujętak wysoko z magistralą jak pozwolątylko pamiątki, a w twoim przypadku 166 to chyba minimum. Jka będzie się dało (będzię cięzko) to dojdź do jakiś 180-190, bo wtedy pci=36-38 co nie powinno negatywnie wpłynąć na twój dysk i dane. A mnożnik to zmieniaj albo w dół jeśli proc nie będzie wyrabiał, albo w górę gdy pamiątki nei będą wyrabiać. Moja propozycja na początek to od razu magistrala 166 a potem w górę tyle ile wytrzymają pamiątki Niestety w moim wypadku będzie to 166Mhz max :-( Dlaczego ? Bo mam pamieć 266Mhz ale chyba działa na 333Mhz a szykuje się nastepona znów na 266Mhz (powód zakupu ponownie 266Mhz jest taki że dostanę ją po starej cenie 285zł zamiast 399zł jakie musiałbym wydac na pamieć 333Mhz po nowej cenie :-(. Podkręcanie powyżej 166Mhz raczej mnie nie bedzie intereoswało z w/w powodów. Zastanawiałem się czy lepiej by było np. uzyskac 1600Mhz za pomoca 12x133Mhz , czy może poprostu 10.5 x 152Mhz (bez zmiany mnożnika). Oczywiście to tylko przykład ale obrazuje mi to o co mi chodzi ... gdzie większy zysk w wydajności ? Chyba przez zmiane FSB ... Jedynie co to się boje o same podzepsoły (HDD , grafika , karta seiciowa i muzyczna) bo nie wiem jak zniosą taką prace przy dłuższym czasie uzytkowania i czy nie skończy się to szybciej czy później ich uszkodzeniem ... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Tomasir dobrze gada wyciagnij fsb na tyle ile daja rade pamiatki majac na uwadze taktowaie pci a pozniej jak bedziesz znal wartosc fsb ustawiasz odpowiednia czestotliwosc za pomoca mnoznika bez zmiany mnoznika na fsb 166 proc bedzie mial 1750 to nie wiem czy Ci tyle pojdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Tomasir dobrze gada wyciagnij fsb na tyle ile daja rade pamiatki majac na uwadze taktowaie pci a pozniej jak bedziesz znal wartosc fsb ustawiasz odpowiednia czestotliwosc za pomoca mnoznika bez zmiany mnoznika na fsb 166 proc bedzie mial 1750 to nie wiem czy Ci tyle pojdzieNo a niby czamu miałbym źle gadać :wink: A wracając do przykładu /// Kaszpira /// to oczywiście lepszy jest wariant z wyższą magistralą. a to że to będę ddr266 to wcale nie jest powiedziane że nie dociągniesz to jakiś170 czy nawet więcej. MOje nanye ddr266 bezproblemowo działały przy 166 na max. ustawieniach a więcej nie mogłem sprawdzić.Ale skoro ciągneły przy max na 2,7 V 166 to ok. 170-175 przy min. powinny wytrzymać. Więc rób tak: zaczynasz od razu dając 166 jak nie wytrzymuje to dajesz napięcie na 2,7 na pamięci, a jak dalej niestabilne to masz problem. Oczywiście z góry zakłądam że masz jakiś sensowny cooler i pastę na srebrze bo z tego co wcześniej pisałeś to przegrzewanie procka było przyczyną resetu po kilku minutach. Wtedy chyba najlepiej dać 152 (więcej nmei zawsze jest bezpiecznie przy dzielniku 4) i potm mnożnik w górę. A więcej nie będę już pisał, bo chyba wszystko jasne :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 TAKI WATEK(PODOBNY) JEST JUZ I ZAKLADAL GO.......(///Kaszpir///) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...