Laweciarz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Mam dziwny problem. Po zwiekszeniu FSB ze 140 na 150 pokazuje mi sie ladnie XP2000+, a potem przy ladowaniu windy wyskoczyl moj pierwszy niebieski ekran na tym systemie o zabawnej tresci (po polskiemu): Wystepujacy w tym systemie BIOS ACPI nie jest w pelni zgodny ze specyfikacja ACPI. Poszukaj mozliwych rozwiazan w pliku readme.txt. Mozesz tez wylaczyc tryb ACPI podczas instalacji w trybie tekstowym. Przegladalem forum i jedyne co znalazlem to:http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=245&highlight=acpi oraz dowiedzialem sie zeby lepiej tego calego ACPI nie wylaczac (w biosie to jest?), bo niebezpiecznie. Doradzcie cos. Czytalem, ze mozna za duzym fsb twardy uszkodzic. Moj na razie ok (nie tylko ten w kompie :) ). Czy cos jeszcze moze sie stac od FSB150? Moj config: ECS K7VTA3 v3.0 | AMD1.7+@1.8+ | 256DDR noname@150MHz | GF4MX440 noname 170/400@200/430 | Barracuda IV 60 | SB Live | Realtek | Do tego Win2k + SP3 BIOS 3.0d - ostatni z ECS.com.tw detonator 40.72win2k - przedostatni 4in1 v443 6363 3DMarkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Przy tym FSB magistrala ma 37,5 MHz to jest jeszcze bezpiecznie ale 38MHz nie radzę przekraczać. Chociaż zdażają się wyjątki że powyżej 40 MHz nic się nie dzieje., ale one tylko potwierdzają rwgułę :) Co do tego błędu to jest to raczej spowodowane przegrzaniem się procka. Robi się nie stabilny i przy ładowaniu coś mu się ploncze chociaż z ECS,em różnie może być. Sprawdż temperatury i jeśli są w nornie ( jak sprawdzasz w biosie nie wygrzany procek i jest poniżej 50*C to jest OK) to jeśli jest możliwoścv (niepamiętam ale ten ECS chyba tego nie ma :( ) to podnieś mu lekko napięcie. Jak się przegrzewa to otwórz budę (wynieś kompa na dwór :) i pomyśl o wydajniejszym chłodzeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Przy tym FSB magistrala ma 37,5 MHz to jest jeszcze bezpiecznie ale 38MHz nie radzę przekraczać. No tak ale przeciez 150FSB to 37,5 wiec nie przekraczam 38. Co do tego błędu to jest to raczej spowodowane przegrzaniem się procka. Robi się nie stabilny i przy ładowaniu coś mu się ploncze Temp procka (na polskim radiu i coolerku) 47'C. Sytuacja za kazdym razem wyglada identycznie - w tym samym miejscu (jak przejdzie pierwszy pasek ladowania systemu) - wiec musi to byc cos wiecej niz platanie sie. jeśli jest możliwoścv (niepamiętam ale ten ECS chyba tego nie ma ) to podnieś mu lekko napięcie. Nie mylisz sie, napiecia nie moge zmienic z plyty. Jutro bede mial pisaka to uwolnie mnoznik i bede mogl z mostka podniesc napiecie (AMD Palamino). Ma ktos pomysly? Moze to rzeczywiscie BIOS. Flashowalem wczoraj z wersji ktora byla, na najnowsza ECS. Succesful. Z gory dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 ................. Jutro bede mial pisaka to uwolnie mnoznik i ...................od kiedy to ECS K7VTA3 ma możliwość zmiany mnożnika ?? kręcenie na tej płycie zależy w dużej mierze od procka na K7VTA3v.2 jeden proc chodził rock stable na FSB 150, a następny powodował błędy trza by podnieść napięcie, tak jak napisał ajsi , są dwa sposoby : 1. V mod regulatora napięcia, proste i skuteczne (poszukaj na forum) 2. podniesienie napięcie bezpośrednio na procku pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 jotmar myslalem ze zmiany mnoznika na razie nie mam w biosie bo mam zablokowany na procku :). No coz, jestem w tych sprawach lajkonikiem (ale coraz bardziej kreca mnie takie np OC i WC :D ). Czy oznacza to w praktyce, ze jak bede zmienial mnoznik wg tabelki na Tom's Hardware dla Palomino to zawsze mazakiem na mostku? Zeby zmienic mnoznik np z 11 na 11,5 musze jedna kreske usunac i jedna domalowac. To samo ze zmiana z 11,5 na 12 i zeby powrocic do poprzednich ustawien oczywiscie tez. Napiecie mam 1.75, czy zmiana na 1.825 wystarczy? Acha, po podkreceniu FSB na 166 nawet monitor mi sie nie uruchamia :D A tak w ogole to chcialbym powrocic do tematu ACPI. Czy zmiana biosu cos pomoze? Na jaki powinienem zmienic? A moze powinienem to po prostu wylaczyc? Tylko gdzie? No. 6 pytan padlo w tym poscie. Prosze o zabranie glosu kazdego kto potrafi odpowiedziec na chociaz jedno z nich :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 4 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2002 Ok, skoro tu nikt nie potrafi mi pomóc, to moze wiecie gdzie moge cos na ten temat znalezc. Anybody? Anything? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...