Skocz do zawartości
Jacek-t

Napięcie -5v I Płyty Asus

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe zasilacze zgodne ze standardem ATX12V 2.0 nie mają linii napięcia -5V. Zamierzam sobie takowy kupić (najpewniej Enermaxa Coolergiant) do nowo montowanego komputera z AMD64. Chciałbym do tego kupić płytę ASUS A8N-SLI Deluxe ale natknąłem się ostatnio na ogólnikowe stwierdzenia iż są płyty ASUSA które potrzebują napięcia -5V. Czy ktoś wie czy dotyczy to A8N-SLI Deluxe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak myślałem dopóki nie natknąłem sie na takie informacje na amerykańskich forach dyskusyjnych, z których odniosłem wrażenie że chodzi raczej o jakieś nowe płyty.

Właśnie ściągnąłem sobie angielski manual do Asusa A8N-SLI Deluxe a w nim na stronie 2-25 jest rozrysowane 24 pinowe złącze zasilania płyty (EATXPWR1). I na tym rysunku jak wół stoi zaznaczone przy pinie 20 "-5v" Ten sam pin w standardzie ATX12v 2.01 jest zaznaczony jako reserved (czyli nie używany) (info ze specyfikacji ze strony formfactors.org). Więc moje pytanie jest jednak aktualne. Czy do tej płyty ASUSa można użyć zasilacza który nie ma linii "-5v" Może ktoś ma taki zestaw w swoim komputerze (zasilacz nie musi być Enermax, byle nie miał -5v).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi