janekwisniewskipadl Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Mam trzy problemy z Taganem: 1. Mam go 3 tygodnie, az tu wczoraj uruczamiam speedfana i widze 697rpm, od razu zajazylem ze to zasilacz. Rano wstaje a tu tego pomiaru juz nie ma. ALE SKORO BYL RAZ TO JA CHCE CIAGLE MIEC POKAZANE ILE OBROTW MA ZASILACZ! Jak to zrobic? 2. Czy jest mozliwosc monitorwania temperatury w tym Tagaanie? W sumie 300zl to powinni dolozyc jakis miernik. 3. NIe wiem czu to problem z zasilka, ale od jakis 4 dni nieraz sam uruchamia mi sie komp. Dziwne jest tez to ze zawsze jak sie sam uruchomi to sie zawiesza w tym momencie co wyszukuje podlaczone urzadzenia do IDE [czyt w biosie] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Ad1. Nie przypominam sobie żeby tagany miały kabel do płyty na monitoring obrotów. Nawet gdyby miały, to płyta ma prawo nie wykrywac tak niskich obrotów wiatraków i pomiar zanika. Ad2.Nie ma. Ad3.Jeśli nie ma włączonej opcji wake up on "nazwa urządzenia" (klawiatura mysz, modem, sieciówka, itp.) lub włączanie się po zaniku zasilania, to jest to bardzo dziwne. Przypuszczalnie jednak jest źle ustawione w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 1) Wiec mozliwe ze teraz mam 600 obrotow [plytka chyba wykrywa od 700], a jak podkrecilem proca to zasilacz troche przyspierszyl, czyli na 697rpm i wykrywalo go przez jakis czas. 2) Szkoda :( 3) Tym zajme sie pozniej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 szczere to jeszcze nie spotkalem sie z zasilka z miernikiem temperatury w zasilce (standardowo dawana :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 1) Wiec mozliwe ze teraz mam 600 obrotow [plytka chyba wykrywa od 700], a jak podkrecilem proca to zasilacz troche przyspierszyl, czyli na 697rpm i wykrywalo go przez jakis czas. 1428342[/snapback] To tagany mają monitoring obrotow? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 plyta widzi obroty wiatrakow nawet do 100rpm tylko to zalezy od wentyla. pozatym niektore programy nie widza niskich obrotow np speedfan. a jak sie uruchomi everesta to on widzi i speedfan tez zaczyna widziec az do nastepnego reseta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 No ale teraz nigdzie nie ma pokazanych obrotow, a przysiegam :) ze wczoraj byly. I w ewerescie i w speedfanie. Czy macie jakis pomysl aby je przywrocic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 To tagany mają monitoring obrotow? 1428391[/snapback] eh BENITO juz napisal, ze nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 wiec jak nie maja monitoringu to sie nie da zobaczyc obrotow waitraka... chyba ze masz dobry wzrok i jestes szybki to mozesz sobie sam policzyc patrzac na wiatrak :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 A co powiecie panowie na to???????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 A co powiecie panowie na to???????????????? 1434447[/snapback] Fajna tapetka :D Co masz wetknięte w gniazdo PWR_FAN? (przy zasilaniu) ... nic ... Czyli widzisz po prostu błąd programu. ( a raczej układu Multi I/O - z niego czytają dane programy monitorujące) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Jest to błąd!!! Ten Tagan nie ma ani jednego czujnika!!!! Może czyta Ci z NB albo jakiś inny wentyl. Ale napewno nie z Zasilacza!!!!!!!! PS> Fajna tapetka. Wyślij mi!!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 Gdyby byl blad to by skakala a nie pokazywala identycznie taka jaka jest naprawde :huh: Dziwne zeby blad trafil akurat w ta liczbe ktora jest na serio :mur: A moze przesyla te dane innym kablem, naprzyklad tym 4 pin od procka albo 20 pin od mobo? Wyślij mi!!! Ciekaw gdzie :lol: Macie i sie cieszcie B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 na mobo jest wtyk dla wiatraka do ktorego sie domyslnie podlacza ten od zasilki (ktorego tagan nie ma) ty podlaczyles inny wiatrak i skad komputer biedny ma wiedziec ze to nie jest wiatrak z zasilki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 8 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2005 A moze przesyla te dane innym kablem, naprzyklad tym 4 pin od procka albo 20 pin od mobo? Ciekaw gdzie :lol: 1434578[/snapback] Nominacja do nagrody LOL Tygodnia? :zonk: Na razie nie ma zasilaczy przesyłających dane do komputera droga radiową. Twój byłby pierwszy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 He he. Kolejny temat so programu "Nie do wiary". Niektórzy ludzie tak mocno w coś wierzą, że później nawet programy o tym powstają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Hehe to czemu jak podlaczylem drugi dysk, czyli zwiekszylem obciazenie zasilacza to obroty podskoczyly? Bo juz cholera nie wiem :mellow: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 kolejny dysk cieplej w obudowie wiatrak sie szybciej kreci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 i więcej ciągniętego prądu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Hehe nie o to chodzi :lol: Oni mowa ze niemozliwe jest ze mi komp wykrywa obroty mojego taganka. I mowia ze to komp se walka robi A ja im mowie: Hehe to czemu jak podlaczylem drugi dysk, czyli zwiekszylem obciazenie zasilacza to obroty podskoczyly? Juz wiecie o co biega? Wlasnie w ten sposob myslalem podlaczajac drugi dysk. Ze obrty sie zwieksza bo bedzie wieksze obciazenie. I jednak na to wychodzi ze wykrywa obroty :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Dobra, wygrałeś: LOL Tygodnia Teraz lepiej? Dobry człowieku, odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie. Powtórzę: "CO masz wetknięte w gniazdko PWR_FAN?" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Hehe nie o to chodzi :lol: Oni mowa ze niemozliwe jest ze mi komp wykrywa obroty mojego taganka. I mowia ze to komp se walka robi A ja im mowie: Juz wiecie o co biega? Wlasnie w ten sposob myslalem podlaczajac drugi dysk. Ze obrty sie zwieksza bo bedzie wieksze obciazenie. I jednak na to wychodzi ze wykrywa obroty :D 1435731[/snapback] A ty nie wiesz o co nam biega ... zaden wiatrak nie umie, nie moze.... przekazwyac danych o predkosci przez inny kabel niz taki podlaczany do odpowiedniego gniazda w plycie glownej lub zew. panelu ... tak wiec skoro ten tagan NIE POSIADA takiego kabelka za czym idzie ze nie jest nigdzie podpiety nie moze wysylac infa o predkosci obrotow... pewnie masz pod gniazdko do zasilania wiatraka podpiety jakis inny wiatrak z budy i to sa jego odzczyty... Powtarzam wentylator nie potrafi telepatycznie przesylac danych do plyty glownej... i nie przesyla ich razem z pradem dostarczanym do niej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Dobra jak wolicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Dobra jak wolicie 1436402[/snapback] LOL, nie tak wolimy, tylko tak jest. Na zdrowy rozum, do plyty wchodza kable dostarczajace: +3.3V ; +5V ; +12 ; MASSA ( w starszych chyba jeszcze -5V i -12V ) nic wiecej. W takim razie ktorym kabelkiem wentylatory moglyby dostarczac informacje o rpm? moze linia 3,3V ? albo 12V? nie wiem masa...... Chyba teraz widzisz ze nie ma mozliwosci sprawdzenia predkosci obrotowej wentylatorow w TAGANACH z poziomu mobo ( swoja droga nie zetknolem sie jeszcze z psu, ktory by to potrafil, no moze byl 1 ). Powtorze to co inni juz mowili "CO masz wetknięte w gniazdko PWR_FAN?" Jak sama nazwa wskazuje jest to gniazdo sluzace do podlanczania wentylatora w zasilaczu ( na plytach jest takze gniazdo do podpinania wentylatorow w obudowie, i nazywa sie chassic_fan ) Nie wiem jak innym ale mi sie wydaje ze ( crash_zero ) nie widziales chyba nawet kabli ktore wyhodza z tej zasilki. Napisze to duzymi: Wszelkiej masci TAGANY nie posiadają kontroli obrotów i nie ma sposobu aby nie ingerujac w budowe psu zobaczyc z jaka predkoscia kreca sie wiatraki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 i temat powinien byc wyczerpany :P ja se dzis enermaxa dostalem i wychodzi kabelek do kontroli obrotow :) i po podlaczeniu juz wiem ze sie kreci 2700 RPM ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 ie no ni ebede kolejny pisał tego samego ;) podpowiem - zrób fotki twojej plyty glownej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<Lechu> Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 czlowieku, zobacz co masz wetkniete do gniazda obrotuw pwrfan lub chasisfan a najlepiej podaj ile ich masz w mobo tych do wiatrakow i co masz do nich wetkniete a wtedy zobaczy sie , a i tagany nie maja kontroli obrotow wentyla chyba ze wyszedl jakis hiper nowy model i nioc nie wiem :rolleyes: wez zobacz co masz wetkniete do tych gniazd pomiaru obrotow i sie okaze co i jak i nie twierdz ciagfle ze mierzyl obroty a teraz nie mierzy bo jak by mogl mierzyc to by to robil non stop a tak poza tym nie ma ogranniczenia raczej do predkosci jaka moze czytac mobo z wiatraka bo u kumpla non stop prawie jeden wentyl chodzi na 380 obr/min i jakos go czyta i to prawda, a przesyl obrotow to tylko jest przez kabel wiatraka i zaden inny i nie wymyslajcie ludzie niestworzonych zeczy bo normalnie czasami to mysle ze kipne jak ktos czasem przy czys niestworzonym sie glupio i slepo ipiera!!! opamietajcie sie !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 a moze on zmienial wiatraki i wyciagnal sobie kabel do kontroli obrotow ?? i dla tego ma odczyty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<Lechu> Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2005 tak czy inaczej niech zobaczy co ma wpiete do gniazd wiatrakow i odpisze co i sie zobaczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 25 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2005 Jak już pisali przedmówcy, Tagan tak jak większość zasilaczy nie ma odczytu prędkości wiatraków. Co za tym idzie masz coś podłączone, jakiś wiatrak pod gniazdo odczytu z zasilacza i próbujesz nam wmówić, że płyta ci czyta obroty wentylatorów zasilacza. Nie gadaj takich bzdur bo nie ma to sensu, nie ma i na dzień dzisiejszy tagan nie posiada kontroli prędkości obrotów. Pierw to ty zajrzyj do obudowy coś tam włożyłeś a później zaczynaj nas przekonywać. EOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...