Skocz do zawartości
Gucu

Kupić Canon'a A95 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko nie krzyczcie :P ... Zebrałem pieniążki na Canona A95 i zastanawiam się czy jest to najlepszy wybór za tyle kasy do robienia fotek "na codzień" , w domu, na dworzu... no i takich pół-profesjonalnych portretów, pejzaży itp. słyszałem coś o Canonie S1 że ma nie 3x jak A95 tylko 10x zoom , czy to naprawdę tak ważne ? Bo ten argument zjadł mnie totalnie i nie wiem czy napewno dobrze "napaliłem" się na A95 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszy zoom przydaje sie bardziej do...

np. fotografowania wiewiorek w lesie :) albo czegos gdzie za bardzo blisko podejsc nie mozna. Wiec jezeli nie masz jakis zapedow przyrodniczych do ptakow itp. to nie warto specjalnie.

Tym bardziej ze ten A95 jezeli by nie patrzec na zoom bedzie lepszym aparatem od tego S1 :)

Co nie znaczy jednak, ze tym A95 tez nie zlapiesz jakiegos ptaszka lub wiewiorki, tylko ze bedziesz musial blizej podejsc do fotografowanego obiektu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A95 jak najbardziej. Mam A60 i bardzo go sobie chwale za jakosc zdjec i rozbudowane (jak na te klase cyfraka) mozliwosci. To nie jest 'malpka' ja u Sonego i jego apartatow z serii P-XX (mialem P-5), czyli pstryknij_i_zapomnij. Canon ma bardzo duzo ustawien i pelny manual.

Ale czasem brakuje mi zooma np. *6.

Pzdr, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej ze ten A95 jezeli by nie patrzec na zoom bedzie lepszym aparatem od tego S1 :)

1428806[/snapback]

Ja bym wybrał jednak S1. IMO lepszy obiektyw (nie chodzi mi o zoom), stabilizacja obrazu, no i wymiary (nie cierpię malutkich aparatów ;] ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem nawet lekarstwo na mały zoom , "Nasadka tele TC-DC52A" :D za 100$ zamieni ogniskową 114 mm na przyzwoite 274 mm. Jest jeszcze soczewka makro 250D. A S1 nie ma chyba takiej możliwości. Coraz bardziej podoba mi się ten A95 , tak czy inaczej dzięki za rady , pieniądze już zapłacone za niego (nie mogę się doczekać) :D

Edytowane przez Gucu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równiez polecam A95 .... sam posiadam go od 2 tygoni i jest poprostu cudny. Wspaniałe zdjęcia i milion możliwości, bardzo dobry, pełny manual i wiele wiele innych. Na pewno nie będziesz zawiedzony.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co takiego profesjonalnego jest w S1 co nie ma A95 :>

1477383[/snapback]

może mniej blade kolorki :D

A tak ode mnie -zoom x 3 to mało ... nawet dla zastosowań domowych x6 byłby OK (można robić ładne najazdy na szczególiki)

W tej chwili mam Kodaka DX 6340 i ma x 4 i brakuje często. S5500 w drodze ...

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S1 jest do bani aparatem. Drogie i nic sobie nie prezentuje za tą cene. Jak chcesz UZ w dobrej cenie to bierz Fuji S5500. Jeśli chodzi o A95 to jest to b. dobry aparat. Zdjęcia napewno też nie robi gorszych niż S1, może nawet lepsze. S1 może i ma więszą średnicę obiektywu ale A95 ma większą fizycznie matryce - nie pixele. Ja bym brał A95, a jeśłi zależało by mi na duży zoomie to w tej cenie S5500.

p.s. Marzenie to Panasonic FZ20

Jak nie robisz zdjęc ptaszkom i nie lubisz bawić się w paparaziego to duży zoom ci nie potrzebny. Ultra Zoomy mają też swoje wady przez to ich powiększenie. Coś za coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie dostrzega Olympusa C-55 a to naprawde sensowny aparacik (kompaktowy rozmiar, zoom 5x, matryca 5MPix, cena ok.1200 PLN) polecam

Pojawił się też Panasonic DMC-FZ5, nieco tańszzy od FZ20 a z charakterystyki wynika, że też bardzo dobry (aktualna cena ok. 1850 PLN)

doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi