Skocz do zawartości
PrMaX

Sprzętowy Pomiar Temperatury Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie się przywitam - WITAM!

Moje pytanie dot. będzie sprzętowego pomiaru temperatury na kartach z serii FX5900XT.

Czy w/w karty zbudowane na referencyjnym PCB Nvidii powinny posiadać pomiar temperatury ? Czy sam czujnik umieszczony jest w GPU ?

Czy poprzez zmianę BIOS'u od karty, która posiada taką funkcjonalność (seria XT, referencyjne PCB) będzie możliwość odczytu temperatury poprzez sterownik Nvidii ?

Karta zbudowana na referencyjnym PCB posiadająca pomiar temperatury to np.: Leadtek WinFast A350 XT TDH.

Czy po aktualizacji w/w Biosu do karty Gainward FX PowerPack! Ultra/1100 TV/DVI 128MB DDR (FX5900XT) pomiar będzie działał ?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam...

Edytowane przez PrMaX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie się przywitam - WITAM!

Moje pytanie dot. będzie sprzętowego pomiaru temperatury na kartach z serii FX5900XT.

Czy w/w karty zbudowane na referencyjnym PCB Nvidii powinny posiadać pomiar temperatury ? Czy sam czujnik umieszczony jest w GPU ?

Czy poprzez zmianę BIOS'u od karty, która posiada taką funkcjonalność (seria XT, referencyjne PCB) będzie możliwość odczytu temperatury poprzez sterownik Nvidii ?

Karta zbudowana na referencyjnym PCB posiadająca pomiar temperatury to np.: Leadtek WinFast A350 XT TDH.

Czy po aktualizacji w/w Biosu do karty Gainward FX PowerPack! Ultra/1100 TV/DVI 128MB DDR (FX5900XT) pomiar będzie działał ?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam...

1428768[/snapback]

Gainward 5900XT/XT GS nie posiada czujnika temp. więc nie masz co kombinować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gainward 5900XT/XT GS nie posiada czujnika temp. więc nie masz co kombinować  :wink:

1430465[/snapback]

Nie posiada zaimplemetowanego czujnika temperatury w samym Biosie...

Karta Winfast'a zbudowana jest na tym samym PCB co Gainward (różnią się tylko kolorem) a mimo to udostępnia funkcję pomiaru temperatury...

Na karcie Winfast'a nie ma żadnych dodatkowych elementów porównując do Gainward'a 5900XT... Czyli sam pomiar w przypadku serii 5900XT na referncyjnym PCB determinuje już sam BIOS...

Tak mi się przynajmniej wydaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiada zaimplemetowanego czujnika temperatury w samym Biosie...

Karta Winfast'a zbudowana jest na tym samym PCB co Gainward (różnią się tylko kolorem) a mimo to udostępnia funkcję pomiaru temperatury...

Na karcie Winfast'a nie ma żadnych dodatkowych elementów porównując do Gainward'a 5900XT... Czyli sam pomiar w przypadku serii 5900XT na referncyjnym PCB determinuje już sam BIOS...

Tak mi się przynajmniej wydaje...

1430541[/snapback]

Karta Gainwarda NIE MA CZUJNIKA, więc nic Ci nie da zabawa z biosem, bo jak go nie ma to się z niczego nie pojawi :P Miałem takie 3 karty i na prawde wiem co mówię. Gainward w tej karcie pozbył się czujnika z prostego powodu. Czujnik = większe prawdopodobieństwo throtlingu, a Gainward gwarantuje wyrze taktowania i musiał sobie jakoś z tym problemem poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi